A szépség és a szörnyeteg – kritika


a szépség és a szörnyetegA szépség és a szörnyeteg (Beauty and the Beast), rendező: Bill Condon, szereplők: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Ewan McGregor, amerikai musical, 129 perc, 2017. (12)

A csúnya fiúnak is van szíve

A szörnyeteg szerepét eredetileg Ryan Goslingnak szánták, aki a Kaliforniai álomhoz szerződött, ahol Emma Watson lett volna a partnere, aki végül Belle karakterét választotta. Hogy ki döntött jól? Sok száz millió dolláros kérdés.

a-szepseg-es-a-szornyetegA régi dolgokat már csak azért is jó néha leporolni, mert ilyenkor derül ki igazán, mennyire szép és időtálló tud lenni valami, ha megadjuk neki a szükséges gondoskodást. Így van ez a mesékkel is, melyek tanulság nélkül mit sem érnek. A szépség belülről fakad, jelen esetben így szól a megfontolandó morális üzenet, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, manapság még a házhoz jövős kölcsönt is modellekkel akarják ránk sózni. Belle történetét valószínűleg mindenki ismeri, a szépséges leányzó egy félelmetes és kissé mogorva szörnyeteg foglya lesz, aki az is marad, hacsak egymásba nem szeretnek. És hogy mennyire álszentek vagyunk mi emberek, a szörnyeteg minden feldolgozásban jóképű, gazdag és művelt a visszaváltozást követően. Bár 2014-ben megkaptuk a magunk francia változatát (ami olyan lett, amilyen), a Disney is az (újra)feldolgozás mellett döntött, a saját 1991-es rajzfilmjét (legjobb filmzene, legjobb betétdal Oscar-díj 1992) véve kiindulási alapnak. A műfaj musical, így a hosszabb lélegzetvételű gondolatokat énekelve, zenei kíséret mellett osztják meg velünk a szereplők régi-új dalokat felhasználva abszolút vállalható módon. Hogy mennyire nyúltak vissza a klasszikushoz, talán a legjobban azzal érzékeltethető, ha leírom, hogy a ruhafogas, a gyertyatartó, az óra és még számtalan elvarázsolt kastélylakó ugyanabban a formában köszön vissza, mint ahogyan azt bő negyed századdal ezelőtt láthattuk. És jól áll nekik.
Belle szerepében Emma Watsont láthatjuk, aki nagyon küzd a beskatulyázás ellen. Jó úton halad, egyre többet olvasni az alakításairól és egyre kevesebbet az ellopott pucér képeiről, bár manapság már az is jónak számít, ha nagyjából ugyanannyit (Oscar-díjas és -jelölt színésznők is tudnának erről mesélni). Lesznek majd olyanok, akik szerint nem eléggé bájos (kecses?) ehhez a szerephez, de a karaktere éppen ezt kívánja. Belle ugyanis egy, a falubeliek által különcnek tartott lány, aki az apjához (Kevin Kline) hasonlóan sokat olvas, és különféle masinákat talál fel. Mindamellett bátor és szókimondó is, szóval kicsit tényleg távol áll a kor nőideáljától (francia vidék jó régen), de nincs az a szörnyeteg, aki egy szép ruhába felöltözve bele ne szeretne. És ha már szörnyetegnél tartunk, azt a fajta valakit sikerült kihozni belőle, akiről azonnal lerí, ha kell, lenyom akárhány farkast, de Shakespeare-től is csípőből idéz. Ha lányom lenne, simán elengedném vele este tízig, de talán még éjfélig is. Dan Stevensből nem sokat látunk, de nem véletlenül osztják rá angol arisztokraták és középkori lovagok szerepét (is). Luke Evans kellően ripacs, Josh Gad kellően meleg, Hattie Morahan kellően jóságos boszorkány, mint ahogyan Stanley Tucci, Emma Thompson, Ewan McGregor, és Ian McKellen stb. stb. stb. is kellően azok, mint amivé változtatták őket.
a szépség és a szörnyA bőséges játékidő nagy részét a szépség és a szörnyeteg egymásba szeretése teszi ki, bár elég korán elkezd közöttük működni a kémia, azért még kicsit húzzák-halogatják a dolgot, írhatnám azt is, hogy kóstolgatják egymást, de még valaki félreérti.
A cselekmény és a dialógusok faék egyszerűek, de ezt bárkin vagy bármin is számon kérni botorság lenne. Hogy mindenképpen kellenek-e feketék és melegek (ne adj isten meleg feketék) egy XXI. századi adaptációba, azt nem tudom, ártani nem ártanak vele senkinek (persze szándékosan bárki fel tudja magát húzni ezen) és az is biztos, hogy Walt Disney életében erre nem kerülhetett volna sor.
Ha nem IMAX 3D-ben nézzük meg, akkor sem fogjuk kevesebbnek érezni a történetet, ez csak amolyan kedves gesztus az alkotók részéről, mint a hattyú alakúra hajtogatott törölköző a szállodai szobában az ágy közepén. Amennyiben a gyerek a Disney gonosz karaktereit jól bírja, akkor bátran bevállalható egy hétvégi családi mozinak.

10_7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Zsivány Egyes kontra klasszikus Star Wars trilógia
Következő cikk Holnap jön az Igazából szerelem "folytatása"!