Porto 35mm – kritika


porto 35 mmPorto 35mm (Porto), rendező: Gabe Klinger, szereplők: Anton Yelchin, Lucie Lucas, portugál-francia-amerikai-lengyel romantikus dráma, 76 perc, 2016. (16)

porto 35 mm 1A szerelem anatómiája

Egy férfi, egy nő, egy város, egy éjszaka, egy szerelem. Bús, borongós történet a túl fiatalon elhunyt Anton Yelchin és a gyönyörű ex-modell, Lucie Lucas emlékezetes alakításában.

Mikor döntjük el, hogy valaki kell nekünk? Amikor meglátjuk? Az első közös beszélgetést követően? Egy minden szempontból jól sikerült, kielégítő szexuális együttlét után? Vagy másnap, amikor még mindig van mondanivalónk egymásnak? Amikor az érzés kölcsönös és méterekkel a föld felett járunk, jönnek a kételyek. Mi van, ha mégsem ő az igazi? Mi van, ha valami rosszat mondok, vagy csinálok, amivel megbántom? És különben is, hogyan tovább?
Jake Kleeman (Anton Yelchin) és Mati Vargnier (Lucie Lucas) meglátják egymást, beszélgetnek, eltöltenek egy szenvedélyes éjszakát és másnap is van mondanivalójuk egymásnak, de a lány a tanárával jár, ami némileg árnyalja a képet.
A brazíliai születésű Gabe Klinger 2013-as dokumentumfilmje, a Double Play: James Benning and Richard Linklater Velencében nyert, a Porto 35mm az első nagyjátékfilmje. Nagy fába vágta a fejszéjét, a téma elég komplex, feldolgozása tapasztalatot és rutint igényel. Azt nem állítom, hogy bizonytalanságnak nyoma sincs, de szerencsére a feladat nem nőtt túl a rendezőn, a saját maga és az előbb említett dokun is vele együtt dolgozó Eugenio Renzi gondolatait ügyesen sikerült vászonra vinni. porto 35mmNem tudtam megállni, hogy ne a Patersonhoz hasonlítsam, mely egy fokkal magabiztosabban nyúl férfi és nő kapcsolatának – filmes – ábrázolásához. A Paterson rendezője, Jim Jarmush történetesen jelen film executive producere. A 35 mm-es nyersanyag olyan érzetet kelt, mintha szüleink, nagyszüleink szerelmi történetét látnánk, de hát a szerelem örök. Az érzelmi, gondolati és fiziológiai változásokat elemi részeire lebontva kapjuk meg egy férfi és egy nő történetét, így ez a mozi nem más, mint a szerelem fizikája, kémiája és biológiája filmes eszközökkel ábrázolva. Nem lineárisan haladunk, az érző szív boncolása nem kívülről befelé halad.

Porto sokak számára ismerős lehet. A bús, borongós történethez ideális helyszín, gyönyörű, de nem felkapott, ráadásul akkor forgattak, amikor a verőfényes napsütésnek nyoma sem volt és egyébként sem hemzsegett a turistáktól. Megteremti az alaphangulatot. Yelchin szerénységét, visszafogottságát és szakmai alázatát látva jövünk rá, mennyire is hiányzik nekünk. Birtokában volt mindannak a tudásnak, melynek eredményeként játéka hiteles, erőteljes és emlékezetes. A 9 éves kora óta modellkedő, eddig csak sorozatokban és tévéfilmekben szereplő Lucie Lucast szereti a vászon, természetes szépsége és játéka meggyőző. Kettejük között az első képkockától működik a kémia. A Porto 35mm a mindent elsöprő igaz szerelem csendes, halk szavú megünneplése.

75

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Fekete Párduc előzetes
Következő cikk David Beckham lesz a következő James Bond?