Élesítve – kritika


Unlocked movie Noomi Rapace 001

Élesítve (Unlocked), rendező: Michael Apted, Szereplők: Noomi Rapace, Orlando Bloom, John Malkovich, Michael Douglas,Toni Collette, amerikai akcióthriller, 98 perc, 2017. (16)

elesitve plakatBénázás Élesítve

Napjainkban nincs is aktuálisabb téma egy akciófilm számára, mint a világon elhatalmasodó terror megállítása, az esetleges terrortámadások lefülelése és megakadályozása. Azonban az Élesítve kevés ahhoz, hogy ezt az összetett problémát megfelelően tálalja, sőt, azt a keveset sem teljesíti, ami egy akcióthrillertől elvárható, mégpedig, hogy élvezetes legyen.

Főszereplőnk egy leszerelt CIA kihallgatótiszt Alice Racine (Noomi Rapace, A tetovált lány sorozat), akit egy készülődő terrortámadás veszélye miatt a titkosszolgálat – jobb híján – kénytelen felkérni egy fogoly kihallgatására. Miután a nő szóra bírja a férfit (természetesen szigorúan erőszakmentes módszerekkel, ahogy az amerikaiak szokták), aki az egyik vallási vezető üzenetét szállítja a terroristáknak, az utolsó pillanatban ráébred, hogy átverték, és menekülnie kell. Ettől kezdve Alice-nek nem csak arra kell rájönnie, kik igazából az ellenségei, de azt is meg kell akadályoznia, hogy a terroristák az oroszoktól kapott biológiai fegyvert bevessék.

A történet izgalmasan indul, Noomi Rapace jó választás volt a főszerepre, jól hozza a traumatizált múltú ügynöknőt, kár, hogy részleteiben a film még ahhoz is gyenge, hogy egy jól összeválogatott színészgárda elvigye a hátán. Pedig van itt egy Michael Douglas, illetve egy John Malkovich is, akinek azt a pár poénos jelenetet köszönhetjük, ami a film feszültségét hivatott oldani. Tagadhatatlan, hogy a szokásos amerikai akciófilmes kliséken túl (az oroszok mindig minden rosszban benne vannak, az a főgonosz, akiről sosem gondolnánk stb.), itt történt egy próbálkozás arra is, hogy megmutassák a terrorizmus valódi veszteseit és veszteségeit, illetve látjuk azt is, hogy az arabok nem mind terroristák.unlocked
Egy akciófilmnek azonban nem elsődleges feladata mélyebb mondanivalót belevinni a történetbe, viszont a normális dialógusok, illetve a karakterek motivációjának bemutatása elvárható. Előbbiek nyögvenyelősre és szájbarágósra sikerültek, a szereplők motivációja pedig több esetben teljesen kidolgozatlan marad, a film végéig sem derül ki, vagy egész egyszerűen nem tűnik elég megalapozottnak ahhoz, hogy valaki egy biológiai fegyvert rászabadítson a világra.

Az Élesítve legnagyobb hibája azonban az, hogy a CIA összes akciója a nevetséges szerencsétlenkedésen csúszik el. Több olyan jelenetet is láthatunk, amiben mintha egy kezdő rendőrcsoport próbálná meg lekapcsolni a terroristákat, amivel nem is lenne gond, ha nem az egész világot fenyegető vírus elterjedését kéne megállítani. Olyan alapproblémák merülnek fel a bevetések során, aminek a megelőzése még a mozinézőnek is eszébe jut. Emiatt viszont oda a hitelesség, a fordulatok pedig kiszámíthatók lesznek, nehéz elhinni még magáról a főszereplőről is, hogy ennyire ostoba legyen. Ha pedig a CIA-nál tényleg ennyi amatőr dolgozik, akkor a világunknak máris vége.5.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Mucsi Zoltán interjú
Következő cikk Mad Max Junior