Idén is különleges filmkínálattal várja a nézőket az Európai Art Mozi Nap


borito 11

Premier előtti vetítésekkel és fesztiválkedvenc művészfilmekkel érkezik október 15-én a 2. Európai Art Mozi Nap, amelyet 34 ország több mint ezer mozijában rendeznek meg. A nemzetközi kezdeményezéshez országszerte 26 magyar művészmozi is csatlakozott, a hazai kínálatot négy friss, díjnyertes európai film mellett három magyar alkotás színesíti.

Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal várják a közönséget. Hazánkban négy új európai koprodukcióból – A négyzet, Happy End, Megtorlás, Az igazi törődés – és három magyar alkotásból – Aurora Borealis – Északi fény, A Pál utcai fiúk, Egy kupac kufli – áll a filmkínálat,  a programhoz csatlakozott 8 budapesti és országszerte 18 további művészmozi.

A sort a provokáció nagymesterének tartott Ruben Östlund Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotása, a svéd-német-francia-dán koprodukcióban készült A négyzet nyitja.

Cannes-ban Michael Haneke családi drámája, a Happy End volt A négyzet vetélytársa az fődíjra jelölt filmek között, és bár a Haneke filmje ezúttal nem kapott díjat, a mester rajongóinak nem okoz majd csalódást.

Premier előtt látható a Megtorlás, a holland rendezőzseni, Martin Koolhoven szigorúan 18 éven felülieknek ajánlott westernje. A Dakota Fanning, Guy Pearce, és a Trónok harcából ismert Carice van Houten és Kit Harington főszereplésével részben Magyarországon forgatták.

Mészáros Márta várva várt filmje, a Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével készült Aurora Borealis – Északi fény szintén premier előtt látható a program keretében.

Szintén érzékeny témát boncolgat az előző filmjével a Berlinale ifjúsági filmdíjat, a Kristály Medvét elnyert Arild Andersen norvég-holland-dán-kolumbiai koprodukcióban készült családi drámája, Az igazi törődés.

A friss filmek mellett egy digitálisan restaurált magyar filmklasszikus és egy nyáron bemutatott magyar családi animáció adja az esemény teljes hazai filmkínálatát. Az Európai Art Mozi Naphoz hasonlóan szintén október 15-i Fábri Zoltán Centenárium alkalmából a 100 éve született legendás rendező egyik legismertebb filmje, a magyar-amerikai koprodukcióban készült A Pál utcai fiúk digitálisan restaurálva, kitűnő képminőségben kerül műsorra.

A műsorra kerülő filmek sorát az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar gyerekkönyve, Dániel András Egy kupac kufli című kötete alapján készült azonos című animációs mesesorozat zárja majd.

A vetítési helyszínekről és időpontokról az Art Mozi Egyesület honlapján, az artmozi.hu-n tájékozódhattok. Az esemény Facebook oldalát is érdemes lehet nézegetni.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Matt Damon az igazi Bosszúálló
Következő cikk Mad Max vs. Kovács Kati - Soundtrash (1.rész)