11 animációs karakter, akiket valós személyek ihlettek


borito 2A legnagyobb művészek tudják, hogy a valóságnál jobb múzsa nincs, így van ez az animációs történetek esetében is, amiknek készítői gyakorta használták fel a környezetükben élők külsejét vagy személyiségét, hogy aztán időtálló vagy akár szimbólummá váló figuráikkal a gyerekeket és felnőtteket egyaránt szórakoztassák. Íme 11 mesefigura, akik valós személyek képére készültek.

1. Mr. Magoo – W. C. Fields

Mr. Magoo figurája egy rosszul látó öregember, akit Millard Kaufman alkotott meg. Pete Burness animátor volt az, aki észrevette, hogy a karakter erősen hasonlít a komikusként elhíresült W. C. Fields külső vonásaira.

1

2. Popeye, a tengerész – Frank “Rocky” Fiegel tengerész

A spenótimádó tengerész karakterét megalkotó Elzie Segar egy félszemű matrózról, Frank “Rocky” Fiegelről mintázta az óriási alkarral megáldott Popeye-t.

2 1

3. Dennis, a komisz – Dennis Lloyd Ketcham

Hank Ketchamot saját fia inspirálta a kertvárosi rémálommal is felérő kisgyerek megalkotása során, természetesen alaposan felnagyította fia kópé tulajdonságait a siker érdekében.

3

4. Jessica Rabbit – Rita Hayworth, Veronica Lake és Lauren Bacall

Az animációk szexszimbólumaként elhíresült csábító feleséget a Roger nyúl a pácban című kevert filmben eredetileg Rita Hayworth ihlette, amit Richard Williams animátor külsejében Veronica Lake mintájára gondolt tovább. Az időtálló színésznők mixeléséből megszületett, az animációk egyik legnagyobb sztárja.

4 1

5. Csingiling – Margaret Kerry

A Disney egyik legkedveltebb karaktere a kislányok körében szintén egy színésznőn alapult. Bár a tündér történetét már 1904-ben megalkotta J. M. Barrie regényíró, igazi népszerűségre csak 1953-ban, az első filmet követően tett szert.

5

6. Rissz-Rossz Sam – Friz Freleng

A hirtelen haragú, agresszív alacsony cowboy, aki nevét a Yosemite Nemzeti Park után kapta (eredeti fordításban Yosemite Sam), saját alkotójának képére kelt életre. Vörös haja és vérfagyasztó tekinteté Friz Freleng animátor kölcsönözte neki.

6 1

7. Skippy – Percy Crosby

Crosby karikaturista a bajkeverő gyerek megalkotásához saját gyermekkori emlékeiből merített.

7 1

8. Little Lulu – Marjorie Henderson Buell

Marge szintén saját tapasztalataiból építette fel Little Lulu kislány karakterét.

8

9. Henry – Carl Anderson

A képregénysorozatot az akkor 67 éves Anderson alkotta meg egy régi, szakiskolai hallgatóknak készített vázlata alapján.

9 1

10. Archie Andrews – Mickey Rooney

Az imádnivaló karaktert egy szeplős arcú fiú ihlette, aki óriási gyereksztár volt, aztán 93 éves koráig színészkedett.

10 1

11. Betty Boop – Helen Kane

Kane énekesnőről mintázott Boop, eredetileg egy antropomorfizált kutyaként született meg, amit később a 20-as évek dzsesszkorszak női mintájára alakítottak át. A rajzfilm bemutatását követően Helen Kane beperelte a készítőket a túlzott hasonlóság miatt, mondván ezzel megkárosítják őt, holott ő maga is lopta a stílusát Esther Jones nevű afroamerikai énekesnőtől. A pert végül elvesztette.

11

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk In Memoriam 2017
Következő cikk A szabadság ötven árnyalata izgató új előzetese

1 Comment

  1. […] Forrás […]