Janikovszky Éva: A lemez két oldala jótékonysági felolvasóest látó és nem látó vendégeknek


janikovszky eva a lemez ket oldala jotekonysagi eloadas original 105807

Az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából készült el A lemez két oldala című mű színpadi változata. A 35 alkalommal bemutatott képzeletszínház február 18-án kivételes formában, teljes sötétségben tárul a közönség elé Tollár Mónika rendezésében.

A darabot előadja Kovács Patrícia és Kovács Vanda színművészek, az estét Nyáry Krisztián író, irodalmár vezeti.

Az azonos című műből színpadra átdolgozott jótékonysági felolvasóest látó és nem látó vendégeket együtt kalauzol a fantázia birodalmába. Egy-egy fejezet mindannyiunk számára derítően ismerős lesz. Játszmák, amiket többen megvívtunk már, a nézőpont azonban sokunk számára új és ismeretlen. Ahogy Kovács Patrícia később egy interjúban nyilatkozta “Nyilván a gesztikulációk, a pofavágások mind elvesznek a sötétségbenJanikovszky Éva sokkal jobban megszülethetett ebben a darabban, mert semmi más nem volt, mint a szöveg. Emlékszem milyen furcsa élményünk volt a darab elején, mert mi, a színészek úgy érzékeltük (a megszokott előadásokkal ellentétben) mintha teljesen egyedül lennénk egy süket szobában, ketten egy kicsi pislákoló fénynél, akkora volt a csend.

IMG 1232

A szemléletformáló előadás bevétele a SUHANJ! Alapítvány közhasznú tevékenységét támogatja.
www.suhanj.hu
Facebook: www.facebook.com/suhanjalapitvany
Kisfilmek: www.vimeo.com/suhanj

A kulturális programmal az Alapítvány célja kísérletet tenni a társadalmi egyenlőtlenségek kisimítására. A látók számára egy életre szóló élményt adni, amelyben nem látó társaik hétköznapjaiba csöppennek, miközben örök érvényű, szórakoztató gondolatokon kacagnak a nézőtér soraiban közösen. Nem látó vendégeinknek számára pedig azzal az élménnyel készülünk, amelyben mindenki pontosan ugyanazt az impulzust kapja ugyanakkor, és a kérdést, amely bárki számára megválaszolható a végén, hogy ez az este kinek, miben volt más.

Hogyan élték meg a vendégek az estét?

Én fantasztikusan éreztem magam. A program egy része teljes sötétségben zajlik, ami által ténylegesen csak a színésznők kifejező hangjára, és a megjelenített hétköznapi, ám mégis humorosan előadott szituációkra figyelek. Az a szép ebben, hogy úgy képzelhetem el az eseményeket a megkapott információk alapján, látás nélkül, ahogy nekem tetszik. Látóként ez még érdekesebb lehet. Aki teheti, menjen el, ne hagyja ki ezt az élményt!

– Látássérült vendég véleménye.

IMG 1451

 

Picit megtapasztalhattuk mi látó emberek, hogy milyen amikor felerősödik a többi érzékszervünk, amikor rá vagyunk kényszerítve arra, hogy testünk minden porcikájával az előadásra koncentráljunk. Ezt nehéz manapság máshogy megvalósítani. Emellett fontos észben tartani azt is, hogy nem látó társainknak ez a mindennapi valóság.

A teljes program:

IMG 1467Időpont: 2018. február 18. 19 óra

Helyszín: Magyar Telekom székháza (1013 Budapest, Krisztina krt. 55.)

Az előadás előtt az idős írónő beszél egy archív felvételen életéről.  Az estét egy interaktív beszélgetés zárja, amelyen a nézők a moderátor vezetésével beszélgethetnek az előadás során átélt élményeikről. A felolvasóest a szórakoztatáson és a kulturális programon túl nagyon impulzív és rendhagyó szemléletformáló előadás.

Jegytípusok:

  • Támogatói jegy: 3.900 forint.
  • Támogatoi prémium jegy egy választható ajándékkal: 6.900 forint.

Választható ajándéktárgyak:

Minden Támogatói prémium jegyet vásárló vendégünk szabadon választhat egyet a Fércművek: Janikovszky-gyűrűkollekció, illetve a Móra Kiadó gondozásában megjelent Janikovszky Éva: A lemez két oldala kötetből, amelyből az előadás gondolatai is elhangzanak.

Online jegyvásárlást ide kattintva érhettek el (Jegyek kaphatók továbbá az InterTicket országos hálózatában.).

Facebook eseményről részletesebben itt olvashattok.

Janikovszky Éva születésnapja alkalmából 2014-ben előadott felolvasóest részlete:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Superman bajusza és egy 500 dolláros számítógép
Következő cikk Jamie Dornan és James Corden ötven árnyalata