Vad Balaton – Kritika


vad balaton 1Vad Balaton – Kibővített változat, rendező: Mosonyi Szabolcs, szereplők: -, magyar természetfilm, 65 perc, 2018. (6)

Jóval több, mint a Riviéra

Természeti kincseink bemutatás a természet szeretetére és tiszteletére tanít, nagy szükség van az ilyen alkotásokra, nem véletlen, hogy a WWF kisfilmje is megjelenik a vetítés elején. Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika ezúttal a festői szépségű Balaton élővilágát mutatják be nekünk, lelkesedésük és munkájuk eredménye elismerésre méltó. A televízióban már bemutatott természetfilm mozivászonra optimalizált változata kapott néhány új jelenetet.

A természetet kedvelő és a természetet járó, filmfaló emberként mindig is szerettem a természetfilmeket, az elmúlt években sikerült néhány alkotóval találkoznom, beszélgetnem. Mindig is lenyűözött az a mérhetetlen türelem, amivel – velem ellentétben – rendelkeznek, nem beszélve az elhivatottságukról és kreativitásukról. Egyszerre természetvédők, tanárok és filmesek, akik szórakoztatva terjesztik az ismeretet. Mivel – az egyébként technika- és időigényes – természetfilmektől nem várhatóak el nagy nézőszámok, szükség van támogatókra, illetve a készítők felé egyfajta elvárás, hogy a kész mű egyszerre legyen tudományos alaposságú és emészthető, ami bizony nem könnyű feladat. Egy, másfél évtizede még más volt a helyzet, ma már ezek a filmek egyre inkább kikopnak a mozikból. vad balaton 2
A 8 millió dollárból készült, 2005-ös Pingvinek vándorlása azon túl, hogy nyert egy Oscart, világszerte 127 millió dolláros bevételt ért el. A 2016-os folytatás gyakorlatilag sehol sincs ehhez képest. De nem csak a moziba járók szokásai és elvárásai változtak meg. A tudományos ismeretterjesztő televíziós csatornák ma piaci alapon működnek, ahol az oroszlánok párzását szívbaj nélkül szakítja meg egy fogkrémreklám és egyre nagyobb teret kapnak az autóépítők, meg a zálogházasok. A médiamogulok vállalkozásait tekintve egy ilyen csatorna csak egy szám, egy adat, egy jónak tűnő befektetés a sok közül, a részvényesek pedig eredményeket akarnak. Meg kell becsülni tehát a minőségi, valóban az ismeretterjesztést szolgáló műsorokat, filmeket. vad balaton 3Mosonyi Szabolcs 2011-ben operatőrként vett részt a Vad Magyarország – A vizek birodalma című természetfilm elkészítésében (a rendező: Török Zoltán). A 2013-as Vad Szigetköz: A szárazföldi delta és a 2016-os Vad Kunság: A Puszta rejtett élete követett már saját rendezés, ugyanakkor szinte minden más feladatott is magára osztott (a szükség nagy úr). Ezekkel az alkotásokkal sok év, évtized után újabb színvonalas, hazánk élővilágát, természeti kincseit bemutató sorozat került a mozikba. Nem véletlen, hogy a forgalmazó a hasonlóan magas színvonalú, Olma Frigyes által készített Gemenc – Az árterek világa című természetfilmet is beillesztette ebbe a sorba. Most pedig itt a Vad Balaton, ami nem kapott alcímet, a kibővített változat arra utal, hogy a tévénézők egy 10 perccel rövidebb változatot láthattak.

A Balatont mindenki ismeri (3. osztályos kisfiam éppen most tanulja) és bár sokan csak fürödni járnak oda, azért a táj eladja magát. A Vad Balatonban többek között ezért sincs – a korábbiaktól eltérően – kiemelt állatfaj, mert itt maga a táj a főszereplő. A tavat és környékét feltérképezve – a korábbiakhoz hasonlóan – a tavaszból a tél felé haladva követhetjük nyomon az évszakok, az állat- és növényvilág változását.  Ikrák, kölykök, lárvák, fiókák, gondos és kevésbé gondos szülők, élet és halál. A Balaton környékén lehetetlen nem észrevenni, hogy milyen erők dolgozhattak itt egykoron (dolgoznak azok ma is, csak szép lassan). A tó egy fiatal képződmény, helyén sivatagok, óceánok, tengerek terültek el, vulkánok működtek, miközben a hatalmas kőtömeg hol lesüllyedt, hol felemelkedett, vagy éppen ütközött és gyűrődött. Nyomában pedig ott járt a víz. A kövek ott vannak ma is mindenhol és – vegyünk egy példát – állatok fészkelő helyéül szolgálnak. vad balaton 4A Vad Balaton az állatok és növények mellett a kőzeteket, a felszínformáló erőket is bemutatja, így nem csak az évszakokon, a földtörténeti korokon is átutaztatja a nézőket. Teszi mindezt úgy, hogy az előadást egy felnőtt is élvezze, de egy kisiskolás is megértse. A víz alatti és a drónnal, levegőből készült felvételek, a lassítások, a 4K, Merkaba zenéje és egy ismert hang narrációja ma már mind hozzátartoznak a „Vad” mozikhoz. Vizes élőhelyeink nagy része ma már eltűnt, amikor a Balatonon járunk, mindig gondoljunk arra, hogy kedvenc nyaralóhelyünk és közvetlen környezetének ökoszisztémája mennyire gazdag, ugyanakkor mennyire sebezhető.

10 9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A sebhelyesarcú 35 éves osztálytalálkozója
Következő cikk A hét röhögései (238.)