Undorítónak tartja az anya a kisfia meggyilkolásáról szóló rövidfilm Oscar-jelölését


bor 19

1993-ban a kétéves James Bulgert két 10 éves fiatal rabolta el egy plázából, majd kínozta és ölte meg egy elhagyatott vasútállomáson. A szigetország legfiatalabb gyilkosainak tettéről készült rövidfilm Oscar-jelölése hatalmas felháborodást keltett, a meggyilkolt kisfiú édesanyja most azért küzd, hogy a Filmakadémia eltávolítsa a listáról.

Kifejezni sem tudom mennyire undorkeltőnek és dühítőnek tartom, hogy azt az úgynevezett filmet Oscarra jelölték. Az egy dolog, hogy úgy készült erről film, hogy James családjának az engedélyét sem kérték hozzá, a másik, hogy én és a családom kénytelen voltunk újraélni azokat az érzelmeket, amit James utolsó óráiban, a brutális meggyilkolása előtt éreztünk.

A kisfiú édesanyja, Denise Fergus ezzel a Twitter-bejegyzésével igyekszik arra kérni az embereket, hogy bojkottálják a Detainment című rövidfilmet, amiről kedden derült ki, hogy az idei Oscar-díj legjobb rövidfilm kategóriájának jelöltje lett. A 30 perces rövidfilm a gyilkosok, Jon Venables és Robert Thompson rendőrségi kihallgatásain alapul, a rendező szerint pedig az volt a célja, hogy megértesse két tizenéves miként vetemedhetett ilyesmire, hiszen ha ezeket az okokat nem értjük meg, akkor a későbbiekben is történhet hasonló tragédia.

Ahogy az Fergus írásából is kiderül, a film rendezője, Vincent Lambe a film elkészítése során egyszer sem konzultált James Bulger családjával, szerinte a direktor csak hírnevet próbál magának szerezni. A meggyilkolt fiú édesanyja az Oscar-lista kihirdetése előtt petíciót is indított, amiben arra kérték a Filmakadémiát, hogy zárják ki az alkotást. Bár idáig 115 ezren írták alá, úgy tűnik a zsűrit és a direktort sem különösebben érdekli a dolog.

Lambe egyébként közleményben bocsánatot kért Fergustól, amiben megjegyzi, hogy együttérez a családdal és nagyon sajnálja, ha a filmje fájdalmat okozott. Mindemellett a rendező azt is felajánlotta, hogy a rövidfilmjének teljes bevételét a fiú emlékére létrehozott James Bulger Memorial Trust alapítványnak adományozza.

James apja szerint Hollywoodnak mélységesen szégyenkeznie kellene a film miatt, amit pedig külön dühítőnek talál a Detainmentben, hogy szerinte a fia gyilkosait pozitív képben tüntetik fel, a tettük felelősségét elhárítva róluk.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Meghalt Tony Mendez, Az Argo-akció című filmet ihlető CIA-ügynök
Következő cikk Huszonöt év után újra műsorra tűzik a Sátántangót a Berlinalén