Éretlenségi – kritika


bb 2Éretlenségi (Booksmart), rendező: Olivia Wilde, szereplők: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Billie Lourd, amerikai vígjáték, 105 perc, 2019. (16)

Csajbaj

Amikor legjobb tanulókként a két barátnő, Amy és Molly rájönnek, hogy hiba volt bulizás nélkül végigcsinálni a középiskolát, egyetlen éjszakájuk marad a pótlásra. Az őrült rohanásban rengeteg humort és némi drámát is kapunk, az Éretlenségi különösebb hírverés nélkül jött, de hamar a kedvencünk lehet.

Amy (Kathlyn Dever – Csodálatos fiú, Későnérők) és Molly (Beanie Feldstein – Rossz szomszédság 2, Lady Bird) legjobb barátnők és mindkettőjüknek nagy tervei vannak az életben: kiváló eredménnyel akarják elvégezni a középiskolát, hogy aztán válogathassanak a jó nevű egyetemek között. Ehhez a létező legnagyobb áldozatot kell meghozniuk, amit egy középiskolás csak meghozhat: egyetlen buliba sem mennek el. Mikor Molly véletlenül fültanúja lesz egy róla szóló beszélgetésnek, felelősségre vonja diáktársait és ekkor szembesül a rideg valósággal, a többség legalább olyan jó tanulmányi eredményt ért el, mint ők ketten, miközben végigbulizták az elmúlt éveket. Végzősként egyetlen éjszakájuk marad a tanévzáróig, a lányok eldöntik, bepótolják a lemaradást. Csakhogy nincsenek barátaik, így fogalmuk sincs arról, hol is tartják pontosan azt a bulit, ahol az általuk kiszemelt pasi és csaj (Amy nem sokkal korábban coming outolt) is ott lesz. Belevetik magukat az éjszakába és túlzás nélkül állítható, a játékidő végére bőven sikerül bepótolniuk a bulimentes éveket.

1 25A középiskola alatt játszódó filmek és sorozatok mindig is népszerűek voltak, még azt is hajlandóak vagyunk elnézni, ha a szereplők a húszas éveikben járnak (Travolta példának okáért 24 volt a Pomádéban).  Van köztük zenés, szomorú, vidám és véresen komoly is. Többségük a szerelemről, a szexről és a felnőtté válásról szól: félelmekről, álmokról, vágyakról, sikerekről és kudarcokról. A célok megvalósítása érdekében az ember kompromisszumot köt magával és hajlandó lemondani bizonyos dolgokról, de a diákévek nem csak a tanulásról kell, hogy szóljanak. Meg kell találni az összhangot, bár tény, sok film ebben a témában éppen azokról szól, akiknek ez nem igazán sikerül. Amy és Molly hiába a legjobb tanulók, hiába beszélnek nyelveket (az Uber hátsó ülésén simán átváltanak kínaira, csak azért, hogy a sofőr ne értse őket), hiába hatalmas a lexikális tudásuk és tudják betéve a tananyagot, a nagybetűs ÉLET-re nem lehet így felkészülni. Egy buliban nem lehetsz eminens, erről szól a legtöbb poén.

2 21Maga a forgatókönyv 10 éves múltra tekint vissza, amit 5 éve leporoltak (fejlesztettek), hogy aztán egymásra találjanak Olivia Wilde (Szüzet szüntess!, Alpha dog, Tron: Örökség, Doktor House, Káosz karácsonyra) színésznővel, akinek ez az első rendezése. Többről van itt szó a szűz kéz szerencséjénél, mert bár a megszokott elemekből építkezve lefutja ugyan a kötelező köröket és felvonultatja a már jól ismert (diák)típusokat, modern, valós problémákkal küzdő és abszolút szerethető, hús-vér szereplőket kapunk. A megfelelő mennyiségű háttérsztorival bíró, 3 dimenziósra kidolgozott karaktereket alakító színészek láthatóan tudják, mi a feladatuk, küldetésük a filmben.
A fiataloknak jár az elismerés, de mindenképpen szeretném kiemelni közülük a Gigit alakító Billie Lourdot, aki nem más, mint Carrie Fisher (27 éves, de kit érdekel) lánya, és aki annyira vicces és annyira odatette magát, hogy külön jeleneteket írtak a számára. A felnőttek táborát Jason Sudeikis (iskolaigazgató és Lisa Kudrow (anyuka) erősítik. A filmet sokan a 12 évvel ezelőtti Superbad lányos verziójaként emlegetik, amiben van igazság (Beanie Feldstein a Sethet alakító Jonah Hill testvére). A női rendező mindenképpen jót tett a csajos filmnek, talán éppen hasonló problémákkal és kihívásokkal szembesült ebben a korban.

Fiatal felnőttnek lenni ezer éve sem volt egyszerű és valószínűleg ezer év múlva sem lesz az, az Éretlenségi a téren és időn átívelő univerzális kérdések mellett a legaktuálisabbakat is feszegeti. Ez a frissesség a vágásban, fényképezésben, zenében stb. is visszaköszön. Teszi mindezt olyan szimpatikusan, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni.

 

75

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt a 47 méter mélyen folytatásának előzetese
Következő cikk Ilyen lenne, ha Batman összecsapna Vasemberrel egy filmben