Olympic Games Tokyo 2020 – játékteszt


juegos olimpicos tokyo 2020 videojuego oficial 6

Fejlesztő: SEGA; Kiadó: SEGA; Platform: Nintendo Switch, PS4, Xbox One, PC

Ötkarika, ami rendszerint négyévente jön, de most kicsit késett. Megérte várni?

Olimpia 2021-ben. A kényszeres rendmániában szenvedők már ettől a pár szótól leizzadnak, de talán mindenki más is felvonja a szemöldökét. Persze mindnyájan tudjuk, hogy miért alakult így, de mivel mindenkinek a könyökén jön ki a téma, talán hagyjuk is. Nézzük a jó oldalát: volt egy extra év, amíg a fejlesztők polírozhatták az élményt. Már ami a mi, európai verziónkat illeti. Ugyanis Japánban még 2019 nyarán megjelent a játék, a pandémiát megelőzően, tehát valójában egy kétéves “vaidúj” stuffról beszélhetünk.

A készítők azonban valóban nem henyéltek, az elérhető sportok számát feltornázták tizennyolcra, vagyis négy új megmérettetés (4×100-as váltó, rögbi, dzsúdó és falmászás) is bekerült az eredeti repertoárhoz képest. Persze aki követi a valódi ötkarikás játékokat és még matekból sem rossz, az könnyedén rájöhet, hogy nem lett az összes olimpiai szám lefedve, de ez valószínűleg nem kis munka volna, így nem is lehetett cél. Így is egy elég korrekt minijáték gyűjteményt kapunk, amelyben a legnépszerűbb sportágak ott vannak.

A játékot a SEGA hozta össze, akik a licensz birtokosai az utóbbi évekre visszatekintve. Idén azonban úgy döntöttek, hogy a realisztikusság helyett a könnyed, cartoon jelleg felé viszik el a megjelenést. S ez nem is volt rossz ötlet, annak ellenére sem, hogy a kiadó a Mario & Sonic at the Olympic Games sorozatot is hasonló szellemben adják ki, igaz azok nem nagyon hagyják el a Nintendo felségterületének számító Switchet. A játékosabb, vagy ha úgy tetszik gyerekesebb kinézet ráadásul illik is egy olimpiai feldolgozáshoz, amúgy is egyfajta partijátékként tekintünk rá. Legalább nem arra fog elmenni senkinek az energiája, hogy a valósághűséget és a realisztikus sportolói modelleket kérje számon a játéktól.

Ennek megfelelően a feldolgozás is sokkal könnyedebb, de olyannyira, hogy szinte már furcsa is lehet többeknek. A sportesemények ugyanis koedukáltak, férfiak és nők együtt indulnak egy mezőnyben és nem ritka a kissé mackósabb, pocakos atléta az erősebbik nem képviseletében. Továbbá mivel a testreszabhatóság szinte a végtelen lehetőségek tárházát vonultatja fel, ezért jelmezeket is magunkra ölthetünk. Senki ne lepődjön meg tehát, ha valaki egy űrhajós ruhában áll oda a rajtvonalhoz, vagy netán plüss Sonic jelmezben ugrik a medencébe.

Nagy kérdés ezeknél a játékoknál az irányítás, hiszen akik már régebb óta játszanak, emlékezhetnek a nyolcvanas-kilencvenes évek joystick gyilkos spotjátékaira. Szerencsére ez a hagyomány nem öröklődött, vagy csak részben. Az atlétikai számok többségénél ugyan maradt az őrült gombnyomogatás, de az úszásnál és kalapácsvetésnél sikerült egészen érdekes mechanikákat kitalálni. Az egyes számok elég eltérő nehézségűek, van amelyikben rém egyszerűen eljutunk majd az aranyéremig, másoknál meg hosszú gyakorlás vár azokra, akik a dobogó tetejére vágynak.

Aki nem bírta ki és kukucskált a végső pontszámot illetően, most valószínűleg számon szeretné kérni, hogy ha alapvetően semmi rosszat nem írtam eddig, akkor mire fel alakult ki  a pontszám. Nos, továbbra sem tervezek semmi rosszat írni, az Olympic Games Tokyo 2020 egy remek, gyors kikapcsolódás, ráadásul kedvező árcímkével. Ugyanakkor aligha fogja az évvégi toplistákat ostromolni, sőt ha szívünkre tesszük a kezünket, már augusztusban se fog senki emlékezni rá. Sajnos (vagy nem sajnos) ez a műfaj erről szól, aki az Olimpia lázában ég, most kiélheti magát, hogy ő mire lenne képes, de valószínűleg nem fogunk olyan sztorikat hallani, hogy valaki emiatt vett új konzolt, vagy bővítette fel a PC-jét. Használja ki tehát mindenki a lehetőséget akit érdekel a téma, akár egyedül, akár társaságban. Habár a multi szerverek már most is az ürességtől konganak, annak ellenére hogy pár héten belül indulnak a valódi ötkarikás játékok.

65

Legutóbb ezt teszteltük:

Scarlet Nexus – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Gyűrűk Ura filmek 15 másodpercben Trufa és Pippin elmesélésében
Következő cikk Űrpiknik - kritika