Black Book – játékteszt


BB key artFejlesztő: Morteshka; Kiadó: HypeTrain Digital; Platform: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Sötét rpg kalandra invitálunk benneteket, némi szláv folklórral vegyítve merülünk alá a Black Book ígéretes lapjaiban.

Mindig érdeklődve figyelem amikor valaki egy történetet nem a mindenki által ismert és elfogadott amerikai kultúrkörön keresztül akar elmesélni, hanem megpróbálja a saját gyökereit, esetleg mítoszait megismertetni a nagyvilággal. Szerencsénkre a Morteshka nevezetű orosz fejlesztőcsapat sem követte a trendeket és az orosz Bailichka mondavilágot alapul véve rittyentet nekünk sötét, boszorkányos kártyaalapú rpg-t.

BB01Főszereplőnk, egy Vasilisa névre hallgató leányzó az orosz Cserdiny város, Permi határterületének környékén éli mindennapjait, melynek egyetlen nemes célja, hogy szerelmével összeköthesse életét. Ám egy napon párja, tisztázatlan, misztikus körülmények között életét veszti. Vágyva szerelmét, nagyapján keresztül kapcsolatba kerül a Fekete Könyvvel, mely nem ígér mást mint bármely kívánság teljesítését, 7 pecsétjének foldását követően. Ahogy azt gondolhatjátok a feloldás folyamatában segíthetjük Vasilisát, amíg kalandozik ezen a nem éppen barátságos terepen, melyet az emberek mellett démoni alakok is járnak.

BB02A játékmenetet tekintve egy nagyon érdekes és vegyes elegyhez lehet szerencsénk. A Black Book egyfajta point and click-rpg, némi kártyajátékkal ötvözve. Kicsit talán furán hat a kattintgatós mozgás, de szépen megoldották, így ez ne tántorítson el senkit. Az előrehaladás során a fő és mellékküldetéseket egy térképen haladva tudjuk megoldani, ahol természetesen számos elágazás is vár majd ránk. Azonban az utunkhoz vezető megállókat kötelezően teljesítenünk kell, míg a többi csak opcionális, ám számos előnyünk származhat a kalandozásból.

BB06A küzdelmek során egyfajta körökre osztott kártyajátékot kell abszolválni, melyben a mítikus világhoz illő, leginkább tarot kártyákra hasonlító lapokkal operálhatunk. Ezek között lesznek támadó, védekező, varázsló, státuszváltoztató és ezeknek kombinált megfelelői. A harcok nagyon intenzívek és jól kell, hogy keverjük a kártyáinkat, mert hamar felmoshatják velünk a padlót és az automata mentés csak a helyszín változásoknál teszi a dolgát, így belefuthatunk kisebb, de annál bosszantóbb visszagyaloglásokba. Természetesen jó rpg-hez híven döntéseinknek súlya van, tehát bizonyos harcok végkimenetelei vagy akár kalandozásaink közbeni jelentéktelennek tűnő dolgok is befolyásolhatják a történet alakulását.

BB07Grafikailag jól össze lett rakva a játék, határozottan jól néz ki ez sötét tónusú rajfilmszerű világ. Az egész egy kicsit emlékeztet a Magyar Népmesék stilizált világára, csak úgy néz ki az egész mintha Tim Burton is beleszólhatott volna. A képfrissítés is hibátlan volt az eltöltött idő alatt. A hangokkal is minden rendben volt. Megemlítendő, hogy az autentikus orosz szinkron mellett elérhető egy angol sáv is, ha valaki nem szeretne olvasni.

Összességében azt kell, hogy mondjam a Black Book egy igen kellemes meglepetés és egyszerűsége ellenére egy üde színfoltja lett a palettának. Kellemes kis rpg, amiben a körökre osztott csatákat remek kis kártyajáték formájában tolhatjuk le. Külön öröm a szláv mitológia bevonása, amely kellemes vérfrissítést ad a már sokat látott veteránoknak is.

75

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

No Longer Home – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A sorozat, amiben láthatjuk az utolsó élő férfit a Földön, ígéretes a trailer
Következő cikk A 7 éves kislány, aki horror karaktereknek öltözik a legszívesebben