Carebotz – játékteszt

Carebotz

keyart 7Fejlesztő és kiadó: Glasscannon Studio; Platform: PC, Nintendo Switch (2022)

Magyar fejlesztésű játékot mindig örömmel fogadunk: a Carebotz című akció platformer magával ragadó hangulata hosszú izgalmas órákon át székhez szegez.

A Carebotz-ban a főszereplő egy karbantartó droid, ami hétköznapi munkáját végzi; ám egyszer csak váratlanul a központi számítógép öntudatára ébred. Az aprócska robot pedig ezt követően elhatározza, hogy kiiktatja a gonosz tulajdonsággokkal felvértezett masinát és a többi, ismeretlen eredetű ellenséges űrhajót.

1 9Nagy fába vágta a fejszéjét a Glasscannon Studio, ugyanis tesztalanyunk öt év fejlesztés után örvendeztette meg a nagyérdeműt. Az egyszemélyes alkotócsapatot egy bizonyos Takács Péter képviseli, aki e tartalmas időszak alatt szívvel-lélekkel dolgozott a bemutatkozó játékának készítésén. Természetesen voltak, akik segítettek neki és tanácsokkal látták el, illetve külön kiemelném, hogy a dettó honi illetőségű Space Between Lines muzsikája nagyot dob a Carebotz egyébként is elismerésre méltó megítélésén. A játék a gravity-shooter műfaját képviseli, a kereken 20 évvel ezelőtt megjelent Head On nevű máig ingyenes indie cím inspirálta, melyben fénylő csillagok megkaparintásával kellett minél több pontot felhalmoznunk.

2 10Jelen feladatunk során színes pöttyöket kell gyűjtögetnünk, így gyakorlatilag pénzhez jutunk. Mindezt a terjedelmes pályán megtalálható, mentési pontokként is szolgáló szerviz padokon herdálhatjuk el fejlesztésekre. Kezdésként viszont nem árt összegyűjteni a titkos és kevésbé rejtett területeken fellelhető tervrajzokat, amiket akár rosszakaróink likvidálásával valutával együtt szintén bezsebelhetünk. Felturbózhatjuk főhősünket: többek közt növelhetjük életerejét és sebességét, illetve elbíbelődhetünk fegyverarzenáljával is, ezek között megtalálható a rakéta, lézer és akna – azonban jómagam alapvetően végig kitartottam a gépágyú mellett.

3 9Bizonyos kapukat zárva találunk, és mivel kulcsszereplőnk, Bibz pont az ilyen problémák elhárítására szakosodott, gyerekjáték számára kinyitni azokat. E berendezéseket számos esetben főellenségeink leküzdése után közelíthetjük meg: általában egy hatalmas hajó mellett sok kisebb sorakozik fel, s rendszerint mindannyiójuknak változatosak a képességeik; olyannyira, hogy ezáltal gyakran valamilyen módon fedezik egymást. Nem árt tehát, ha ismerjük nemeziseinket és a megfelelő sorrendben támadásba lendülni.

A Carebotz ízig-vérig szórakoztató arcade alkotás, amiből kizárólag a végigjátszás utáni szabad repkedés lehetőségét hiányoltam. 8-10 órára lazán képes volt lekötni, és sajnáltam, amikor a végjátékot követően számos zóna felfedezése hátra maradt. Ajánlott mindenkinek, aki szereti a harcokkal teli, s metroidvania elemekkel megspékelt akcódús lövöldözős játékokat.75

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

No More Heroes 3 – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Élőszereplős Rick és Morty Christopher Llyodékkal jöhet?
Következő cikk Metallicát és zongoradarabokat játszó Alieneket minden háztartásba!