Eltörölni Frankot – kritika


eltorolni frankotEltörölni Frankot, rendezte: Fabricius Gábor, szereplők: Fuchs Benjámin, Blénesi Kincső, Waskovics Andrea, magyar történelmi dráma, 99 perc, 2021., 16 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Túladagolt rendszerhiba

Az Eltörölni Frankot címadó főszereplője lázadó hangvételű dalszövegein keresztül int be a rendszernek, azonban a rendszer maga alá gyűri őt, mi meg csak nézünk, hogy akkor most mi van. A zömében pszichiátrián, a pártállami időkben játszódó történetből leginkább az egészet összefogó cselekmény hiányzik, miközben a fényképezés, a jelmezek, a díszletek, a vágás és a zene tulajdonképpen rendben vannak.

1983-at írunk, Frank (Fuchs Benjámin) egy punkzenekar énekes frontembere, akit rendszerkritikus dalszövegei miatt annyira nem szívlelnek az elvtársak. A srác egyébként az underground világ egyik ünnepelt figurája, bár idővel kiderül, hogy a színpadon kívül nem túl aktív, értelmiségi körökben pedig kifejezetten feszélyezve érzi magát. Egy nap úgy dönt, hogy barátnője segítségével bevonul a pszichiátria nyílt osztályára, ahol kvázi szabadon jár-kel. Apja magas tisztséget tölt be a diktatúrában, de nem igazán tartják a kapcsolatot, nincsenek jó véleménnyel egymásról és ennek megfelelően nem is kivételeznek a fiával. Frank Nyugatra készül és úgy tűnik, a pszichiátrián mintha csak kibekkelni akarná a hátralévő időt, amíg sikerül elintézni a papírmunkát. Ehhez képest újra és újra megtalálják egymást az elvtársakkal és nem kérdés, ki az erősebb. Mikor nem hajol meg a „kérés” előtt, mely szerint finomítson a dalszövegein, a rendszer egyszerűen bedarálja és a fiatalok szócsövéből zombit csinál. eltorolni frankot 001A helyszínek lepukkantak, minden ködös, félhomályos, a harcjárművek, járőröző helikopterek és repülőgépek zaja állandó, az emberek nyilvánosan csak sugdolózva beszélgetnek és állandóan hátrafelé néznek, nem követi-e őket valaki. Az egész vásznat a paranoia uralja és olyan, mintha mindez csak Frank lázálmaiban történne meg, mert túl zavaros, túl szétesett ahhoz, hogy a valóság legyen. A rendszerkritikus hangok pszichiátriai úton történő elhallgattatására valóban volt példa, nem is kevés, a paranoid skizofréniát ugyanis bárkire rá lehetett húzni, már csak azért is, mert a keleti blokkban ennek valamennyi szükséges feltételét megteremtették a társadalom minden szintjén. Miközben Frank úton-útfélen azt hangoztatja, ne fogjátok be a szátokat, mintha önként menne a darálóba, ugyanakkor az ilyen mértékű küldetéstudathoz sem a karakter, sem az őt alakító színész nem rendelkezik elegendő karizmával. Mintha az egész csak egy jó buli lenne, így a kommunizmus az ő szemén keresztül láttatva meglehetősen parodisztikus.eltorolni frankot 2

Egy 1983-ban játszódó film esetében nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy a hetvenes években születtem. Oké, voltam kisdobos és úttörő is, énekeltem az Internacionálét, de gyerekkorom nem rettegéssel telt és annyira nem jött senkiért éjszaka a lefüggönyözött nagy fekete autó, hogy 1984-ben a jugoszláv tengerparton nyaraltam, amit Bulgária, Olaszország és Görögország követett. Modern Talkingot, Depeche Mode-ot és Pet Shop Boys-ot hallgattunk, volt walkman-em, a videón Bruce Lee és Schwarzenegger filmeket néztünk (természetesen a mára ikonikussá vált béna hangalámondással), Matcbox-szal játszottunk és apámék vállalati üdülőjében az osztrák adót néztük. Nagyapámmal bejártuk az egész országot és néhány helytől eltekintve mindenhol lehetett fényképezni és szabadon mozogni (mint ahogy ma is). eltorolni frankot 1Amit a filmben látunk, az sokkal inkább az ötven-hatvanas évek, talán egy kicsit a hetvenes, de még inkább a környező országok történelme. Lényeg a lényeg, egyszerűen nem jut más, nem jut jobb az eszembe, mint hogy az Eltörölni Frankot azért játszódik 1983-ban, mert így egészen közel érezteti magát az orwelli világhoz. Különben miért is tolná el valaki néhány évtizeddel a történelmet, hogy az a közelmúltnak hasson? Emlékszem arra is, hogy 1990-ben a franciáknak úgy kellett elmagyaráznom, hogy hol és hogyan élek, mert a vasfüggöny innenső oldaláról csak nagyon homályos elképzeléseik voltak, mint ahogy vannak ma is, elég csak megnézni egy hollywoodi vagy nyugat-európai filmet, ami tele van fals sztereotípiákkal. És igen, arrafelé a mai napig imádják azokat a filmeket, melyek arról szólnak, mennyire szar volt nekünk itt Kádár alatt, miközben az igazság valahol félúton van. Az pedig, hogy egyes orvosok és a tudományos élet jeles képviselői a politika szolgálatába állnak, egyáltalán nem meglepő, megteszik ezt ma is, akárcsak a művészek, sportolók stb.

Az Eltörölni Frankot részletmegoldásait tekintve egész szórakoztató, azonban hiányzik az igazi cselekmény, a következetesség és az igazi főhős, aki – fontos – érzelmeket és gondolatokat közvetít. Amit látunk, annak a Szemelvények a kommunizmusból címet adnám, mert az egész olyan, mintha a különböző történetekből, visszaemlékezésekből egy ember sorsán keresztül akarna egy egész korszakot bemutatni, de ehhez nem rendelkezne egy átfogó koncepcióval. 10 6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Far Cry 6 – játékteszt
Következő cikk Ilyen Cyrano de Bergerac lesz Peter Dinklage, megérkezett a trailer