Alan Wake Remastered – játékteszt


Alan Wake Remastered key artFejlesztő: Remedy Entertainment; Kiadó: Epic Games Publishing; Platform: PC, PlayStation 4 és 5, Xbox One és Series

Október van, közeleg a Halloween és sorban jönnek az ijesztő játékok. Ezúttal egy igazi klasszikus, modern konzolokra történő felújítása érkezett el hozzánk, górcső alatt az Alan Wake Remastered.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy az Xbox 360 egyik legnagyobb sikere az Alan Wake volt. Ezt sajnos az eladási adatok nem bizonyítják, azonban a mai napig példás Metacritic értékelések, a Time magazin 2010-es év játéka díja és az a tény, hogy az említett év illegálisan legtöbbet letöltött videójátéka volt, tökéletesen alátámasztja. Az iparon amúgy is erősen söpör végig manapság a remaster láz, így végre sokak legnagyobb örömére modern konzolokra is eljuthat Alan rémísztő kalandja és egyúttal a Microsoft szorításából kilépve PlayStation konzolokon is átélhetjük a lidércnyomást. A játék azóta nálam is jó néhányszor előkerült, legutóbb tavaly játszottam végig, amikor is a blogomon emlékeztem meg róla.

AWR 02A történet szerint Alan Wake bőrébe bújhatunk, aki egy kreatív válságban szenvedő író. Feleségével karöltve egy istenháta mögötti, amerikai kisvárosba, Bright Falls-ba utaznak egy kis kikapcsolódásra, azonban a helyzet rendkívül gyorsan eszkalálódik és a dolgok rosszról, rémálomba illőre változnak. Feleségünk eltűnik, mi pedig egy autóbalesetben ébredünk, egy héttel később. Emlékeinktől megfosztva kezdünk kutatásba, hogy mégis mi történhetett. A felderítés során egy általunk írtnak tűnő könyv lapjairól szerzünk tudomást, gyakran előrevetítve a cselekményt. Az egész egy szürreális utazás, amit mintha Stephen King és David Lynch egy közös, lidérces álmából szőttek volna.

AWR 04Remasterről szó lévén sorsfordító újításokra nem kell számítani, azonban a maga korában grafikai mérföldkőnek számító játék, most még szebb lett. PS5 és Xbox Series X konzolokon 4K felbontás és 60 képkockapermásodpercben lehet gyönyörködni, de egy fat PlayStation 4-en is gond nélkül fut el, persze szerényebb 1080p-s és 30 fps-es értékekkel. Az amúgy is erős szerepet játszó fény-árnyék megvalósítás igazán remekül fest ebben a verzióban. Annak ellenére, hogy jól láthatóan feljavításra került a grafika, azért itt-ott vannak problémák. A karakteranimációkat nem sikerült például mai szintre hozni, így gyakran nézhetünk ronda, darabos mozgású és nem éppen kellemes átvezetőket. Ha már az átvezetőknél tartunk, nem is értem, hogy nem sikerült pont ezeknél megoldani a stabil képfrissítést. Néha olyan szinten bukik be az érték, hogy megijedtem, hogy a konzolommal van probléma. Nem túl elegáns hiba, de reméljük mielőbb orvosolják.

AWR 03Hangok terén továbbra is nagyon szépen teljesít a játék, minden remekül és a megfelelő időben szólal meg, a monologizálás és a ránk támadó ellenfelek torzult hangja gerincszaggatóan hatnak a mai napig. Emellett pedig a csodás soundtrack is velünk maradt, mindenféle licenszelési és jogi aggályok ellenére is. Így olyan zenészek dalait hallhatjuk, mint David Bowie, Roy Orbison, Nick Cave and the Bad Seeds vagy éppen a Depeche Mode.

Fontos megemlíteni, hogy az alapjáték mellet elérhető a két, korábban fizetős dlc történet, The Signal és The Writer címmel, azonban az Alan Wake’s American Nightmare sajnos nem képezi a csomag tartalmát. Egy teljesen új audiokommentár is bekerült, amiben Sam Lake a történet írója és a játék kreatív rendezője oszt meg velünk kulisszatitkokat a végigjátszás során. A felsoroltakon kívül azonban semmilyen egyéb módosítás nem történt a játékban, így az irányítás és a játékmenet talán egy kicsit idegen lehet a fiatalabbaknak, azonban így is bátran ajánlom mindenkinek, hogy vágjanak bele ebbe a nem mindennapi kalandba. Akinek még nem volt szerencséje azért, aki pedig már alig várta, azért.

8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Industria – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Gyűrűk Ura mozik Dörmi szeletekből és vécépapírból rekonstruálva
Következő cikk Adrien Brody ikonikus szerepeiről mesél, azt is elárulja, miért nem lett hobbit