Fatal Frame: Maiden of Black Water – játékteszt


FF MoBW key artFejlesztő: Koei Tecmo Games; Kiadó: Koei Tecmo Games; Platform: PC, PlayStation 4 és 5, Xbox One és Series S/X, Nintendo Switch

Ha bírjátok a kultikus horrorfilmeket Japánból, akkor a Fatal Frame: Maiden of Black Water egyenesen nektek került felújításra!

A Fatal Frame, avagy, ahogy Európában és Ausztráliában futott Project Zero, egy PlayStation 2, az eredeti Xbox, Wii és Wii U konzolokon hódító klasszikus japán horrorfilmeket idéző franchise volt a Tecmo gondozásában. Sajnos a negyedik, Wii U exkluzív rész után a sorozat el is tűnt a süllyesztőben. Most azonban a Koei Tecmo úgy gondolta ideális felmérés lenne a leprorolt Maiden of Black Watert kidobni, ezzel feltérképezve az igényeket egy esetleges új epizódra. Nézzük meg mire volt elég ezen ambíciójuk.

FF MoBW 05A Fatal Frame: Maiden of Black Water egy külső nézetes, követő kamerás horror játék, abból a korból, ahol még nem elfutottunk, hanem megküzdöttünk a ránk törő szörnyekkel. Ennek megfelelően szerencsére fel tudjuk venni a kesztyűt az életünkre törő szörnyekkel a Camera Obscura nevezetű eszköznek hála. Ez az amúgy egy ódon fényképezőnek tűnő cucc képes megsebezni és megsemmisíteni a szellemeket, azonban működésében egy sima kameránál többet nem kell belelátni. Az ezzel kiváltható sebzést pedig megsokszorozhatjuk, ha az ellenünk irányuló támadásuk utolsó pillanatáig várunk, ekkor ugyanis egy vagy több fatal frame-et, avagy halálos képkockát lőhetünk, melynek keretében több, nagyobb sebzésű felvételt készíthetünk egymás után, anélkül, hogy meg kellene várnunk az analóg film felcsévélését.

FF MoBW 01A játékmenet az akciót leszámítva borzalmasan lassú és az irányítás is maradt az eredeti, ügyetlen formula. 2021-ben ezzel új játékost bevonzani nagyon nehéz lesz. Akit nem kap el a hangulat és ragad meg az erősen japán setting, valamint a kiváló atmoszféra, az tuti néhány óra után undorral fogja letenni a játékot a nehézkes és esetlen irányítás miatt. Ha mindez nem lenne elég, az egész borzalmasan lassú is és számtalanszor kell bejárnunk ismétlődő helyszíneket, ami szintén sokak kedvét szeghetik. Azonban ezeket a visszatérő helyszíneket igyekeztek kicsit megkavarni, bár az utolsó küldetésre már a készítők is elfáradhattak és a végeláthatatlan ellenféláradattal próbáltak meg még egy órát hozzáadni, az amúgy fele ennyi idő alatt is kellemesen előadható történethez.

FF MoBW 04A fentiek ellenére azonban van egy olyan varázslatos horror atmoszférája a Maiden of Black Waternek, amit manapság sajna egyre kevesebb játékban találhatunk meg. Mert ugye jumpscare-ek itt is vannak, de sokkal jobban építettek a készítők a hangulatra és végig a gyomrunkban lévő görcsre melyet a fakó színekkel és folyamatos baljós morajlással vagy éppen a teljes csenddel nyomnak le a gyűszűnyire szűkült és kiszáradt torkunkon. A lényeg annyi, hogy a körülményes irányításon és az egész játékmenet lassúságán túl tud lépni annak egy hamisítatlan és roppant élvezetes, tradicionális japán horrorban lehet része, annak minden egyes bájával vagy inkább rémségével együtt.

FF MoBW 02Mivel a játék egyfajta remaster ezért túl sok mindenre nem kell számítani a hozzáadott értékek terén. Xbox One X-en jól és stabilan futott, de a 30 fps-t azért nem sikerült mindig jól tartania. Ennek ellenére a látvány szemrevaló, még ha nem is nyúltak hozzá érdemben. Azt meg gondolom nem is kell mondani, hogy Koei Tecmo játék révén a lányok kebleinek fizikája is komoly kidolgozást kapott. Audió terén nagyon ott van a játék, remekül hozzák ránk a frászt a rémisztő, túlvilági effektekkel és ügyesen használják a csendet is, mindemellett a szinkron is jól sikerült.

El kell mondani, hogy a Fatal Frame: Maiden of Black Water messze nem hibátlan játék, azonban aki attól a néhány hiányosságtól és ügyetlen mechanizmustól el tud tekinteni, az valóban jól fogja magát érezni a legalább 15 órás kampányban. Persze érdemben nem nyúltak hozzá, de a visszatérők kaptak új kosztümöket és egy új fotómódot, aki pedig nem próbálta, annak úgyis új lesz az élmény. Ne is várjatok tovább kamerákat kézbe és indulhat a rettegés.

8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Riders Republic – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ryan Reynolds és Will Ferrell egymás helyett mentek el vendégeskedni
Következő cikk David Fincherék dokusorozata a film és a mozi szerelmeseinek, itt a Voir trailere