Heaven Dust 2 – játékteszt


Heaven Dust 2 key artFejlesztő: One Gruel Studio; Kiadó: indienova; Platform: PC, Nintendo Switch

Hiányzik a klasszikus Resident Evil érzés, de mégsem tolnád a régi részeket, valami újra vágysz? Itt van egy kínai versenyző, ami remekül eltalálta a hangulatot.

Egy időben, főleg a PS1 érában, annyira menő volt a Resident Evil játékokat másolni, hogy boldog-boldogtalan készítette a kópiákat, bízva a saját kasszasikerében. Születtek ezen próbálkozásokból jó és természetesen kevésbé jó játékok is. Azonban az igazi Resi hangulatot talán keveseknek sikerült átültetniük és inkább valami újat alkottak, hozzáadva valami szokatlant, átalakítva a bevált receptet. A Heaven Dust 2 viszont nem igazán ad hozzá, sőt inkább elvett, de ennek ellenére mégis egy remek kis anyagot hozott össze, amit a Resi fanok és bárki más is örömmel tud nyúzni.

Heaven Dust 03A szemfülesek a címből sejthetik, hogy nem ez a fejlesztőgárda első próbálkozása, hogy makulátlan, régi sulis Resi hangulatot árasztó anyagot dobjon össze. A Heaven Dust 2020. februári debütálása sajnos ugyanúgy elkerült minket, mint a második rész bejelentése. Ennek ellenére a készítők voltak olyan kedvesek, hogy a második rész mellé, az elsőt is rendelkezésünkre bocsájtottak, hogy megismerhessük az ámokfutás eredetének történetét. Egészen pontosan egy új-guineai törzs tagjainak véréből származó vírusról beszélünk, amit az aktuális nagyvállalat, természetesen a saját céjaira igyekszik felhasználni. A helyszínül szolgáló kastély és az abból nyíló labor persze remek apropó lesz a környéket elárasztó összes zombinak, hogy az életünkre törjön. Öröm az ürömben, hogy a mindössze néhány órás első rész és az abban történtek ismerete nélkül is teljes egészében tudjuk élvezni a másodikat. Noha az első játék is nagyon élvezetes és szívből ajánlom mindenkinek, azért a másodikon erősen érződik, hogy jóval több időt és odafigyelést szenteltek neki.

Heaven Dust 01A történetet egy éppen a hibernálásból ébredő fiatalemberrel kezdjük, aki a nevén kívül másra nem emlékszik. Steve egy labirintusszerű épületben sorra fedezi fel a továbbjutásához elengedhetetlen dolgokat és persze magát az építményt, miközben minden sarkon élőhalottak lesik, hogy a lehető legmélyebbre ereszthessék belé rothadó fogaikat. A helyszínek felfedezése közben sorra derülnek ki az összeesküvés kusza szálai és gyorsan rájövünk majd, hogy a fejétől bűzlik a hal. Na azért nem kell hatalmas fordulatokra számítani, csak a már annyiszor emlegetett inspiráló sorozat alaptézisei kerülnek felvázolásra éppen annyira megmásítva, hogy a Capcom ne pereljen habzó szájjal a szóban forgó plágium láttán.

Heaven Dust 04És ha már szóba került a per, azért már-már megmosolyogtató az „inspiráció” foka, ugyanis vannak konkrét elemek, amik egy az egyben lettek átemelve a Resident Evil mechanikákból. Van itt zöld és piros növényke, ami az egészségünket javítja, valamint szedhetünk fel lőport, amiket töltényhüvelyekkel kombinálva lőszert állíthatunk elő, de ismerős lesz a fegyverek fejlesztése, a mentés, a ládák használata és a főellenfelek kinézete is. Mindezek ellenére azt kell, hogy mondjam ez nemhogy elvesz, hanem inkább hozzáad a Heaven Dust 2 bájához, mert annak ellenére, hogy számos dolgot pofátlanul nyúl le, azok jól működnek és kellemes egészet alkotnak. Érzésre egy kicsit olyan mintha egy hivatalos RE játék lenne mobil készülékekre fejlesztve, a mobilplatform adta sutaságok nélkül.

Heaven Dust 05Vizuális téren az anyagnak semmi szégyenkezni valója nincs, határozottan jól néz ki, kellemes a rajzfilmes grafika. A cuki kinézete azonban senkit se tévesszen meg, a zsánerre jellemző horrorfaktor teljesen jól átjön és spriccel a vér is rendesen. Egyedül azt tudnám felróni negatívumként, hogy a kamera fix, így az izometrikus nézet miatt nem mindig láthatunk be kellően minden egyes szegletet. Emiatt számos kellemetlen meglepetés ért a végigjátszás során, legyen szó nehezen észrevehető ellenfelekről vagy éppen alig látható ajtókról, nyílásokról, melyeket igénybe kell venni a továbbhaladáshoz. Az audió is rendben volt, kimondottan sokat fejlődött az első részhez képest és külön öröm volt, hogy odafigyeltek a mentési pontok biztonságot árasztó atmoszférájára is.

Összességében a Heaven Dust 2 egy igazán jó játék, bátran ajánlom bárkinek, akit nem ijeszt el a rajzfilmes grafika és az izometrikus nézet. Páratlanul szórakoztatóak az egyre jobban kinyíló helyszínek és igazán kielégítő az egyre nehezedő fejtörők megoldása. Alaphangon is van a kampányban egy jó 10 órányi játékidő, de garantálom, hogy első nekifutásra azért ez néhány órával többre fog kijönni. Emellett van két különböző befejezés is, ami miatt a végjáték változik meg kicsit, ezzel is tovább növelve a szavatosságot. A cucc méltó módon tiszteleg a Capcom sikerszériája előtt, így, ha valaki vonzódik annak első három részéhez, ez maga lesz a kánaán. Mire vártok még, zombiirtásra fel!

75

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Uncharted: Legacy of Thieves Collection – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Három Pókember: Tom Holland, Tobey Maguire és Andrew Garfield közös interjúja
Következő cikk Dexter: New Blood – kritika