Menekülés – kritika


Jonas Poher Rasmussen Flee 03 1024x576 1Flugt (Menekülés); Rendezte: Jonas Poher Rasmussen; Írta: Jonas Poher Rasmussen, Amin Nawabi; Szinkronhangok: Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Milad Eskandari, Belal Faiz, Elaha Faiz, Zahra Mehrwaz

A Menekülés egy sajátos formátumú, szívszorító, mégis felemelő dokumentumfilm egy afgán menekült igaz története alapján. Jonas Poher Rasmussen kiváló rendezése nem fél leereszkedni a mélységekbe, ugyanakkor ügyel arra is, hogy megmutassa a valóban örömteli pillanatokat.

Három Oscar-jelölés: legjobb nemzetközi, animációs és dokumentumfilm – ebben a különleges kombinációban indul az idei gálán Jonas Poher Rasmussen legújabb dokumentumfilmje, a Menekülés. A magyar közéletben mondhatni rendszeres, de mindenképpen megosztó téma a menekültkérdés, ami az ukrán-orosz konfliktus végett égetőbb, mint valaha. Honnan tudhatnánk milyen az, mikor örökre el kell hagynunk otthonunkat, mikor mindenféle bizalmunkat elveszítjük embertársainkkal szemben, vagy mikor hazudnunk kell családunkról egy jobb élet reményében? Ezekkel a számunkra szinte elképzelhetetlen érzésekkel foglalkozik a Menekülés, ami egy afganisztáni fiú/férfi életén keresztül mutatja be a háború elől menekülők kilátástalan sorsát, egy valós történet alapján, animációs formában.

pic 1629551660 04d9ce6104874835a5a8720170adbf59A film főszeplője Amin Nawabi, aki családjával a nyolcvanas évek végén menekülni kényszerül Afganisztánból, ahol a szovjet csapatok kivonulása után elszabadul a polgárháború. A jelenleg Dániában élő férfi innen kezdi el történetét, egészen fiatal korától indulva. A múlt fájdalmas felidézése közben kénytelen karrierje és párkapcsolata között egyensúlyozni, fel nem dolgozott emlékei pedig komoly nehézségeket okoznak számára. Fontos megjegyezni, hogy Amin kizárólag történetét adta a filmhez (néhány név és helyszín is megváltoztatásra került), családja és önmaga megszólaltatásáért szinkronszínészek feleltek – erre azonban nem igazán lehet panasz.

Flugt 1

Amellett, hogy a Menekülés animációs stílusa megnyerő, egyben nagyon elegáns módja a szereplők személyazonosságainak megvédésének. A klasszikus dokumentarista elbeszélés így kiegészülhet olyan jelenetekkel is, amik a múlt eseményeit taglalják, ami kifejezetten jó tesz a történetvezetésnek. Olykor archív, háborús és egyéb felvételek váltják az animációs szekvenciákat, ezzel egyfajta játékosságot kölcsönözve a narratívának. Az eredeti zenék és betétdalok egyaránt erős hangulatot adnak a képsoroknak, és olykor könnyedén elfeledtetik velünk, hogy egy dokumentumfilmet nézünk.

Aligha lehetne most aktuálisabb filmet nézni a mozikban, mint a Menekülés. Nem szimplán tragikus és elborzasztó, hanem alapos és remekül mesélő doku, amit mindenkinek látnia kell ezekben a vészterhes időkben – főként azoknak, akik szerint a háború elől menedéket keresők bármivel is rosszabb emberek, mint honfitársaik. A Művész mozi jótékonysági vetítést tart a filmből, amire ha jegyet váltotok, azzal az ukrán menekülteket támogatjátok. Na meg persze megnézhettek egy nagyon jó filmet is. Ne hagyjátok ki!

85

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Elden Ring - játékteszt
Következő cikk Assetto Corsa Competizione - játékteszt