Mrs. Harris Párizsba megy – kritika


mrs harris 1Mrs. Harris Párizsba megy (Mrs. Harris Goes to Paris), rendezte: Anthony Fabian, szereplők: Lesley Manville, Isabelle Huppert, Lambert Wilson, Jason Isaacs, Alba Baptista, angol filmdráma, 115 perc, 2022., 12 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Nem a ruha teszi

A londoni takarítónő meglát egy szép ruhát és úgy dönt, neki is kell egy ilyen. Kemény munkával és egy kis szerencsével össze is jön rá a pénz. Elindul Párizsba, ahol olyan kalandokban lesz része, ami nem csak az ő, hanem mások életére is kihat. A Mrs. Harris Párizsba megy egy felnőtteknek szóló Csipkerózsika történet, ami egyre ritkább a valóságban, ezért esik jól látni és hinni benne. Humoros, kedves, szórakoztató és sokkal több van benne, mint azt elsőre hinnénk. Nem mellesleg részben nálunk forgott.

mrs harris 3A II. világháború után járunk, Mrs. Harris még mindig hazavárja pilóta férjét és közben napestig robotol. Mos, főz, takarít, ha kell, gombot varr és persze diszktéten őrzi munkaadói féltett titkait. Egy nap meglát egy méregdrága Dior ruhát és úgy dönt, neki is kell egy ilyen. Még keményebben dolgozik, spórol és bár némi szerencse is kell hozzá, végül csak összejön a pénz. Egy napos utat tervezve repülőre száll, de Párizsba érve szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy a drága ruhát nem lehet csak úgy felkapni és elvinni, azt bizony a kedves vevőre szabják, ami napokig is eltarthat. A szerencse rámosolyog, lesz hol meghúznia magát és a ruhapróbák között megismerkedik a várossal, az emberekkel és természetesen magával a Diorral is.
Azzal a Diorral, ahol megmosolyogják és érezhetően lesajnálják, ahol még az összegumizott pénzköteg sem győz meg teljesen mindenkit, hiszen nem értik, minek egy takarítónőnek ez a ruha, ugyan mikor és hol fogja hordani. A Gucci-ház (2021) jutott az eszembe, de tulajdonképpen minden olyan történet, ahol egy luxusmárka válaszút elé kerül, megmaradjon-e az exkluzivitása és csak a felső tízezer számára legyenek elérhetőek a termékei vagy tárja kicsit szélesebbre a kaput, természetesen nem engedve a magas minőségből és a nehezen megszerzett hírnévből. Az ötvenes években olyan változások történtek a világban, amit egy olyan feltörekvő cég, mint a Dior nem hagyhatott figyelmen kívül.mrs harrisElőkelőségek, filmcsillagok viselték ezeket a ruháikat, akik aztán puccos eseményeken pózoltak bennük és máris megvolt a másnapi hír az újságok címlapjára. Jó üzletnek tűnt, de talán mégsem volt az. Az 500 font az 500 font, se több, se kevesebb, mégis mindenkinek mást jelent, van, aki keményen megdolgozik érte és van, akinek csak aprópénz. Ebben a filmben a bájos történet mellé rengeteg olyan dolgot kapunk, ami szimbolikus jelentőséggel bír, ilyen pl. a kukások sztrájkja (mennyire aktuális). Sokak szemében alja munka, de ha valaki nem végzi el, akkor derékig gázolunk a szemétben, ellep minket a mocsok és a bűz, megette a fene a drága ruhánkat. Miközben a kukások az életkörülményeik javulásáért harcolnak, a cégtulajdonos dúskál a javakban, a felesége Diort vásárol, mert az élet bizony igazságtalan.mrs harris 2Mrs. Harris pedig csak szelíden mosolyog ehhez az egész hercehurcához, kell neki az a ruha, megdolgozott érte, úgy érzi, bőven megérdemli. A Párizsban töltött kényszerpihenő alatt mind a saját, mind pedig mások életében igyekszik rendet tenni. Igazából nem csinál mást, minthogy görbe tükröt tart mások elé, amiben meglátják a saját hibáikat, tévedéseiket. Tétova szerelmesek találnak egymásra, emberek vallanak őszintén az érzéseikről és a vágyaikról, mások magukba szállnak és máshogy kezdenek viszonyulni a világhoz. Utat mutat egy őszintébb, a lelket kevésbé megterhelő élethez, ahol nincs helye az irigységnek és az olyan dolgoknak, amivel másoknak ártunk, ártani tudunk. Jósága talán kifizetődő, talán nem, de mint azt tudjuk, a hála, a köszönet és a boldogság sokszor teljesen máshonnan jön, mint ahonnan várjuk.

A film egy tanmese felnőtteknek, ami természetesen arról szól, hogy a jó mindig elnyeri méltó jutalmát. A való életben ez egyáltalán nem így van, de azért olyan jó hinni benne. Mrs. Harris egy igazi tündér, aki mindig meglátja a dolgok jó oldalát és felülkerekedik a káoszon, önzetlen, jószívű, segítőkész, vagyis csupa olyan tulajdonsággal van felvértezve, aminek a mai rohanó és elanyagiasult világunkban nem igazán venné használt. Ma valószínűleg egy kedves, naiv és kissé bogaras hölgyként írnánk le és talán nem véletlen, hogy a cselekmény idején is már furcsán és értetlenül néznek rá, hiszen nagyjából akkortájt vált olyanná a világ, mint amilyennek most ismerjük. Személytelen, hálátlan, önző, felgyorsult, persze azért ma is meg lehet találni benne a szépséget, csak egy kicsit meg kell állni, le kell nyugodni és alaposan körül kell nézni.
A Mrs. Harris egy kedves, szerethető, vicces és egyébként tök ártalmatlan, tét nélküli és görcsmentes film elgondolkodtató sztorival, humoros párbeszédekkel és nagyszerű színészi alakításokkal. 10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Dwayne Johnson vámpírként, szörfösként, nyalókázó gyerekként a Black Adam promóiban
Következő cikk Készül a New York bandái-sorozat, Scorsese rendezi a bevezető részeit