Horizon Forbidden West: Burning Shores – játékteszt


Burning Shores 01

Fejlesztő: Guerrilla Games; Kiadó: Sony Interactive Entertainment; Platform: PS5

Aloy ezúttal Los Angeles vulkánokkal és trópusi szigetekkel tűzdelt romjain kalandozik. Pont ott folytatja a Horizon Forbidden West kiegészítője, a Burning Shores, ahol az alapjáték abbahagyta, de ehhez már bizony csakis új generációs vas elegendő.

Február egyik nagy sztárja volt a Horizon: Call of the Mountain a videojáték megjelenések közül, de aki nem nevezett be a PSVR2-re az nem élvezhette. Szerencsére azonban a Horizon franchise más úton is bővült, nem csak a virtuális valóságban és érkezett egy DLC a tavalyi Horizon Forbidden Westhez is, csakúgy mint anno a Horizon Zero Dawn után a The Frozen Wilds. Ezúttal picit többet kellett várni a játékosoknak (fél év helyett egy teljes esztendőt), de cserébe egy hasonlóan tartalmas új játszóteret kaptak.

HFWTBS SCREEN LEGAL PS5 REVIEW 09 4k

Szerencsére így tavasz derekán nem egy újabb fagyos kalandot élhetünk át a Burning Shoresban, hanem épp ellenkezőleg: vulkánokkal tűzdelt trópusi szigetvilágba kalauzol minket a történet, méghozzá az egykori Los Angeles területén. A fősztori után kezdhetünk neki a kalandnak és úgy indul be a történés, hogy Sylens (Lance Reddick utolsó szerepe) találkozóra hívja Aloyt. Kiderül, hogy a Zenith brigád egyik tagja még életben van és a lángoló partoknak “csúfolt” területen bujkál, így ránk hárul a feladat hogy felkutassuk. A helyszínre megérkezve egy váratlan szövetséges szegődik mellénk Seyka, a quen harcos lány személyében. Ő maga is Walter Londrát, a brutális és önimádó főgonoszt keresi, de egészen más okból mint mi. A hajótörést követően a környéken letelepedő törzséből ugyanis többen eltűntek, köztük nővére is, így ha nem is ugyanazon okból, de mindketten közös célért küzdenek Aloy-jal.

HFWTBS SCREEN LEGAL PS5 REVIEW 06 4k

Viszonylag kis, de gazdagon berendezett területet kapunk, amelynek szinte minden szegletébe elkalauzol a fősztori szál, plusz van azért néhány mellékküldetés, amelyekkel együtt nagyjából 6-8 órányi kikapcsolódást kapunk. A játékmenet nagyjából a “még több ugyanabból” vonalon mozog, de nincs is ezzel gond. Újdonságnak akad jó néhány kifejleszthető új skill a képességfán, de ellenfelek és fegyverek terén sem szenvedünk hiányt. A legszembeötlőbb azonban az az új szárnyas, akivel akár a víz alá is lebukhatunk. Lovagolni ezúttal nem lehet, a szigetek között motorcsónakkal, vagy a már emlegetett repüléssel közlekedhetünk (kis kompenzáció, amiért a főjátékban viszonylag későn kaptuk meg ezt a lehetőséget).

HFWTBS SCREEN LEGAL PS5 REVIEW 07 4k

Utóbbi látványos lehetőség, no meg a külcsínben új szintre emelet felhőmegjelenítés miatt a Burning Shores csak és kizárólag PS5-ön elérhető. Alighanem nagy könnyebbség lehetett a fejlesztők számára az előző generáció elhagyása, ám ez sajnos nem jelenti azt, hogy a kiegészítő zökkenésmentesen teljesít performance oldalon. Sajnos a korábbi kritikában is kiemelt pop-in jelenség továbbra is jelen van, néha nagyon későn rakódnak ki komplett objektumok, s ez a gyakorta használt repüléssel csak fokozódott. Részemről emiatt továbbra is maradtam a nagyobb felbontás mód mellett, 30 FPS-ben is szépen teljesít a játék, 60 FPS mellett pedig tovább romlik a látvány.

Összességében azt lehet mondani, hogy akinek bejött a Horizon Forbidden West, az most sem fog csalatkozni. A Burning Shores remekül kiegészíti és megnyújtja a fősztori szálat, noha kiemelkedőnek semmiképp sem nevezhető, inkább csak tisztes iparos munkának. Amellett viszont nem mehetünk el szó nélkül (nem számít talán spoilernek, hiszen minden híroldal ettől volt hangos a napokban, valamint a legtöbben már ugyanúgy végigvihették a DLC-t mint mi), hogy a főszereplők között szövődő románc viszont kissé bajos. Nem azért, mert LMBTQ téma, vagy hogy nagyon előtérbe lenne tolva (ízlésesen tálalták a készítők) hanem mert nagyon felületesen, sután van megalapozva. Talán csak a rövid játékidő miatt nem volt lehetőség rendesen kibontani, de így szinte ordít róla, hogy erőszakkal lett beleszuszakolva és aligha hisszük, hogy tovább lesz görgetve ez a szál a következő részben. Dramaturgiailag tehát elbukik a fontosnak szánt mondanivaló, emiatt talán kár volt sok ezer hősszerelmes tini fiú rajongót megríkatni (már ha egyáltalán léteznek).

8.szék

Legutóbb ezt teszteltük:

Gematombe – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Wes Anderson Star Wars-filmje így nézne ki, besegített a mesterséges intelligencia
Következő cikk Florence Pugh is beállt a sorba! Színésznők, akik eldobták a hajukat egy szerepért