Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp – játékteszt


awrc key art

Fejlesztő: WayForward/Nintendo; Kiadó: Nintendo; Platform: Nintendo Switch

A Nintendo sem fogy ki a felújítandó játékokból, így végre megérkezett az Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp modernizált változata.

Szinte már lerágott csont, hogy az újra kiadott játékok korát éljük, így senki sem fog meglepődni azon, hogy az Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp nem egy új cím, mondjuk ebben a formában, együtt, a szigetországon kívül még nem jelent meg. A Wars sorozat gyökerei egészen 1988-ig, a Famicom vagy, ahogy nálunk ismerték, a Nintendo Entertainment Systemig nyúlnak vissza. Azóta kb. minden Nintendo konzolon tiszteletét tette egy-egy rész, azonban az átütő sikert a 2001-es Gameboy Advance és az Advance Wars érkezése hozta meg. Ez a rész kapott közvetlen folytatást is a GBA-n majd, érkezett új játék DS-re, Gamecube-ra és Wii-re is, hogy onnantól tetszhalott állapotba kerüljön a franchise mostanáig. Azt pedig, hogy az Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp megjelenése előfutára-e egy új résznek azt a fantáziátokra bízom, sajnos ilyen információ ezidáig nem látott napvilágot.

awrc01

Na, de nézzük is milyen lett a játék! Az eredetileg az Intelligent Systems által hegesztett cuccot a WayForward és a Nintendo hozta el nekünk Switch-re. Az Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp címe igencsak árulkodó, ugyanis a két GBA-s részt kapjuk meg egy csomagban, felújítva és néhol kicsit kibővítve, ám mégis hűen az eredeti játékokhoz. A történet alapjai nagy vonalakban annyiból állnak, hogy két szomszédos nemzet, Orange Star (ezek leszünk mi) és Blue Moon háborúba fog. Az acsarkodás természetesen az összes kontinensre eszkalálódik, melynek eredményeként… na de ez már spoiler lenne és nem szeretnék ilyet elsütni. Legyen elég annyi, hogy aki nekiül és még nem ismeri a sztorit, az sorban haladjon, mert egymásra épül a két történet.

awrc02

Az Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp stílusát tekintve körökre osztott stratégia, melyből aztán tényleg nem bővelkedünk így 2023-ban. Adott egy madártávlatból megtekinthető, mezőkre osztott térkép, amin a két fél saját egységei kapnak helyet, természetesen térképenként változó tereptárgyakkal, akadályokkal teszik ezt színesebbé. Egységeink számtalan típusba sorolhatóak, mind különböző tulajdonságokkal rendelkezik és még a hatótávolságuk is más és más. Emellett oda kell figyelnünk a lőszer és az üzemanyag mennyiségére is, mert ezek minden egyes körben és használat után csökkennek, valamint nem tudunk egy körben tüzelni és mozogni. A fentieknek megfelelően pedig nem árt, ha több lépéssel előre gondolkozunk, mert gyorsan felkophat az állunk, ha nem tesszük.

awrc04

Az sem árt, ha jól odafigyelünk a tréning missziók alatt és ugye a teljes játék során, mert noha még éppen kezelhető mennyiségű a kb. tucatnyi különböző egység, de az Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp negyedétől bejönnek a küldetésenkénti specifikus feltételek a győzelem eléréséhez, ami jócskán megnehezíti majd, az amúgy sem túl könnyű dolgunkat. Igen az Advance Wars egy a figyelmünket a végletekig megkövetelő anyag, aminél elég egy rossz lépés, egy rosszul meghozott döntés és elúszhat az adott hadjáratunk. Külön kiemelendő, hogy két modernizált, teljes játékot kapunk egy árért, így a teljes végigjátszás bőven 40 óra felett lesz, persze ezen a nehézségi szint változtatása és ügyességünk is sokat dobhat. A játékban ezek mellett van online és lokális többjátékos mód, valamint egy térképszerkesztő is, amik szintén hozzáadnak az értékéhez.

awrc03

Grafika terén igazán tetten érhető a változás, ugyanis a mai Switch-es szintre lett húzva minden, de nincs ray-tracing, meg 4K, mert ugye ezt a hardver nem is tudná kezelni. Annak ellenére viszont, hogy többnyire jól fut dokkolt és handheld módban is az Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp, néha, főleg amikor nagyon sok egység van a képernyőn azért vannak mikroszaggatások, de ezt nem mondanám zavarónak. Audió szinten is rendben van az anyag, az újrakveret hanganyag minden tekintetben ütős és az újonnan bekerült szinkron is kellemes.

Összességében azt kell mondjam, hogy elégedett vagyok az Advance Wars 1+2: Re-Boot Camppel, remek élmény, kiváló szórakozást  nyújt és ott nyúltak hozzá a készítők ahol kellett. Bár ez talán egy kis csúsztatás, talán egy kis modernizálás a játékmentre is ráfért volna, mert attól tartok ez a mai közönségnek nem lesz olyan kapós, bár láttunk már más érdekességet is a Nintendo táján. Ennek ellenére nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, aki vonzódik a stratégiai gondolkodás iránt, mert remekül fog szórakozni, emellett jól működik minden fronton és tartalom is van benne bőven.

8.szék

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Mail Time – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Írói válság több mint 50 filmből feszült 4 percben - videó
Következő cikk Mások gyerekei - kritika