Végtelen víztükör – kritika


vegtelen viztukor 3Végtelen víztükör (Infinity Pool), rendezte: Brandon Cronenberg, szereplők: Alexander Skarsgård, Cleopatra Coleman, Mia Goth, kanadai-francia-magyar thriller, 117 perc, 2023., 18 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Rémálomutazás

Az idilli nyaraláshoz csak néhány szabályt kellene betartani, ám a Végtelen víztükör főszereplője ezen a téren nem jeleskedik, így hamarosan a saját élete lesz a tét és egy végtelenül bizarr helyzetben találja magát. A kanadai rendezőzseni, David Cronenberg fiának 3. filmje egyszerre látványos és nyomasztó, az emberi természet sötét oldalát mutatja meg egyéni látásmóddal, horrorisztikus elemekkel. Amennyiben a helyszín ismerősnek tűnik, senki ne lepődjön meg, a forgatás túlnyomórészt nálunk és a horvát tengerparton zajlott.vegtelen viztukor 5

James sok évvel ezelőtt megírt egy közepes színvonalú könyvet és amíg az újabb ihletre vár, gazdag felesége, Em pénzét költik. Ezúttal egy minden igényt kielégítő üdülőhelyen múlatják az időt, hogy egy kicsit a házasságukat is ráncba szedjék, ám a titokzatos Gabi feltűnése mindent felborít. A lány ráveszi őket, hogy minden tilalom ellenére hagyják el az üdülőhely területét és ennek során meg is történik a baj, amit a helyi törvények halállal büntetnek. Persze a vendéglátók hülyék lesznek a szabályokra fittyet hányó gazdag turistákat kivégezni, amikor a halált jó sok pénzért meg is lehet váltani. Ezzel egy olyan bizarr játék veszi kezdetét, amiből James nem tud szabadulni.
vegtelen viztukor 4Vannak emberek, akiknek sosem elég az, ami megadatott, akik sosem érik be azzal, ami másoknak csak vágyálom. Ha majd lesz időm, megsajnálom, szoktuk mondani és bizony az utóbbi időben több olyan filmet is láthattunk, ahol a gazdagokat alaposan próbára tették, miközben a nézőnek már-már lelkiismeret furdalása támadt amiatt, hogy élvezi a látványt. A Szomorúság háromszöge, A menü és tágabb értelemben még az Idő is ide sorolható, hiszen csupa olyan alkotásról van szó, melyben a pénzzel nem lehet megoldani az adott szituációt és az átlagember egyfajta jól megérdemelt büntetésként fogja fel mindazt, ami a filmvászonra felkerül, függetlenül annak jogosságától.vegtelen viztukor 2Ahogy a tehetetlenség fokozatosan ráül a cselekményre, úgy lesz egyre nehezebben befogadható sokak számára ez a film is, mely meg sem próbál humoros és/vagy könnyed lenni, igazi véres-mocskos pszichothriller horrorisztikus beütéssel. Erősen épít arra, amiről az ember embertelenné válik, vagyis minden undorító tulajdonságunkra, akár az egyén, akár egy kisebb-nagyobb közösség szintjén és ehhez megadja a szükséges látványt és atmoszférát is. Korántsem tökéletes, de látszik az igyekezet, ahogy a Cronenberg-fiú keresi a saját stílusát és igazságát szépen egymásra rakosgatva a rétegeket.

Brandon Cronenberg filmjéhez erős gyomor kell és nem csak a látvány, hanem az egész atmoszférája miatt is, ahol az egyébként nem is feltétlenül szimpatikus, hanem – az idő előrehaladtával – sokkal inkább sajnálatra méltó főhős egy abszolút kilátástalan és szürreális helyzetbe kerül.
A Végtelen víztükör saját elhatározásból nem vágyik népszerűségre, kifejezetten megosztó és leginkább A Fehér lótusz sorozathoz hasonlítható, méghozzá Franz Kafka értelmezésében.75

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ki várta? Itt a Valami Amerika sorozat előzetese
Következő cikk Blasphemous 2 - játékteszt