Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 – játékteszt


16x9 MetalGearSolidMasterCollectionVol1 key art

Fejlesztő: Konami; Kiadó: Konami; Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S/X, Nintendo Switch

Megérkezett végre a Metal Gear játékok oly régóta várt modern konzolos megjelenése, és értetlenül állunk a tény előtt, hogy a Metal Gear Solid: Master Collection Vol.1-t, ebben a formában jó ötletnek találta a kiadó.

A tisztánlátás végett el kell mondjam rögtön a cikk elején, hogy a Metal Gear játékok nálam különleges helyet töltenek be, sőt túlzás nélkül állíthatom, hogy az all time top 10-es listámon, több játék is szerepel a franchise-ból. Itt van a polcomon szinte az összes megjelent játék eredeti kiadása, és még néhány gyűjteményes és speciális kiadás is, tehát merem azt hinni, hogy ismerem a sorozatot és azért láttam már ezt-azt a Konamitól is. Arra azonban nem számítottam, hogy egy ilyen igénytelen válogatással fogják kiszúrni a rajongók szemét, akik képesek rá, hogy megvegyék sokadszorra is ugyanazt a terméket. És tudom, én szoktam mindig mondani, hogy másolni jó helyről nem szégyen, ha jól használják fel az alapanyagot, de úgy másolni a saját munkádat, hogy nem veszed észre az aláírásod melletti 12 évvel ezelőtti dátumot, na az nagyon ciki.

MGSMCV screenshot5

A következő néhány bekezdésben nem szeretnék kitérni a Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1-ban található játékok történetére, játékmenetére és egyéb ehhez hasonló aspketusra, mert az értekezés célja csupán ez az újrakiadás megítélése. De felsorolnám azért, hogy mi is van a csomagban. Megkapjuk tehát a Metal Geart és a Metal Gear 2: Solid Snake-et, valamint a Metal Gear Solidot, a Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty-t és a Metal Gear Solid 3: Snake Eatert, az ezekhez elkészült kiegészítőket és a digitális grafikus novellákat, plusz mindegyik epizódhoz egy-egy screenplay és master könyvecskét, így az egész egy csomagban egész jónak tűnik. Ám ha ott van a polcodon a HD Collection, vagy a Legacy Collection, akkor ez a csomag kb. semmi újat nem tud már számodra nyújtani, ha csak az említett könyveket és japán, valamint az amerikai lokalizációt, ami valljuk be azért nem biztos, hogy sokakat lázba hoz. Bár képfrissítés miatt lehet jobban jár mindenki az NTSC változatokkal.

MGSMCV screenshot8

Megmondom őszintén, nem is azért vagyok mérges, mert újra eladják ugyanazt Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 címmel két generációval később, hanem, azért mert konkrétan semmit nem tettek hozzá, sőt inkább elvettek, vagy silányítottak az élményen. Valljuk be egyéb hasonló kiadásoknál azért bekerül némi plusz, új tartalom, esetleg technikai fejlesztés. Itt ezzel szemben inkább csorbult az élmény a PS3/X360-as HD Collection, Legacy Collectionhöz képest, sőt pl. a MGS3 elindítása után konkrétan felvillan a HD Collection logója, a főmenüben a megjelenési dátuma, sőt figyelmeztetésként azt is kiírja, hogy néhány helyen az eredeti gombokra utaló utasítások jelenhetnek meg. Ez komoly? Ezt nem lehetett volna javítani? De az MGS-nél pl. felcserélésre került Xbox-on az A és B gombok funkciója is, tehát a B az ok és A a vissza/törlés. Ha ebben igen, a többiben miért nem, vagy is inkább, ha a többiben az elvártnak megfelelően működik, itt miért nem lehetett megváltoztatni az alap gombkiosztást? Az ilyen és ehhez hasonló apró figyelmetlenségből pedig annyi van, hogy Dunát lehetne vele rekeszteni.

MGSMCV screenshot10

Számomra amúgy érthetetlen, hogy miért nem sikerült a Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1-ban egy egységes launcher alá integrálni a tartalmat, mert jelenleg vásárlás után ezeket különböző elemként jeleníti meg a konzolunk, vagy pc-nk, egyesével a játékokat és a bónusz tartalmat is, míg ezeket elindítva külön launcher fogad minket, ahonnan le tudjuk tölteni azt, amit alapból nem tettek elérhetővé. Tehát ha valaki a többlet tartalomra vágyik, annak van egy rossz hírem, mert a játékok letöltése után ezeket is külön le kell tölteni, logikus, nem? Ennek ellenére azt gondolom, az viszont hatalmas pozitívum, hogy a címek egyesével is megvásárolhatóak, így aki nem tart igényt a teljes csomagra, elérheti a számára fontos epizódot és elég, ha csak azt vásárolja meg.

MGSMCV screenshot3

Azt sem értem, hogyan híztak így meg a játékok a Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1-ra, ugyanis  szinte mindegyik jóval nagyobb adatmennyiséget tesz ki, mint a korábbi HD változatok, de semmilyen előrelépés nem történt azokhoz képest. Sőt audióban rengeteg helyen sokkal rosszabb az eredmény, mint az eredeti HD, vagy akár a PlayStation 2 változatoknál, sőt több helyen lesznek grafikai problémák is és kerültek ki olyan grafikai effektek bizonyos címekből, amiket a PlayStation 2 hardvere is gond nélkül tudott. Egyszerűen minden ponton ordít a gyűjteményről, hogy össze lett csapva és csupán a gyors bevételszerzés volt a cél. Ez a tendencia végigmegy az összes, a csomagba helyezett játékon és kiegészítőn. Azt gondolom ez méltatlan egy ekkora franchise-hoz, ami sanszosan éppen a nagy visszatérését készíti elő. Óriási kontraszt, hogy a Kojima által megálmodott, aprólékosan és gondosan kigondolt széria újrakiadása a figyelmetlenségen és az összecsapott munkán csúszik el.

Összességében csak akkor tudom ajánlani a Metal Gear Solid: Master Collection Vol.1-et, ha nem volt még lehetőséged játszani a játékokkal és azt mindenáron modern konzolokon vagy PC-n szeretnéd átélni. Bármilyen egyéb esetben van jobb, de legalább ugyanilyen minőségű megoldás, ez a széria talán többet érdemelt volna ennél. A kiadásban szereplő digitális könyvek szólhatnak még a kiadás mellett, de kétlem, hogy ezeket bárki is szívesen fogyasztaná ebben a formátumban Reméljük a Vol. 2-t sikerül jobban gatyába rázni, hogy a Deltáról ne is beszéljünk.

(A tesztpéldányt a CENEGA Hungary Kft biztosította.)

6. szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Sonic Superstars – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Sonic Superstars - játékteszt
Következő cikk Ken a macskát választotta, Barbie kiborult, elég vicces a cicás moziverzió