Crashy Laps – játékteszt


crashylaps0

Fejlesztő: CheapeeSoft Games; Kiadó: JanduSoft S.L.; Platform: PC, Switch, Xbox One & Series X|S, PS4|5

Autóversenyzős játékokból soha nem elég, a Crashy Laps pedig retro élményt nyújt a műfaj kedvelőinek.

Talán néhányan emlékeznek rá, de készült anno egy Ironman Super Off Road című játék, melyben a pályákon három ellenfelünkkel versenybe szállva kellett áthajtanunk a célon lehetőség szerint valamennyiszer elsőként úgy, hogy a virtuális bajnokság befejezésekor képletesen magasba emelhessük jól megérdemelt trófeánkat. Az árkád autóversenyzős műfaj ezzel a ’89-ben készült klasszikussal lopta be magát sokak szívébe, beleértve jómagamat is, és örültem neki, amikor megláttam a Crashy Laps első képkockáit, mivel izometrikus nézete és leegyszerűsített játékmenete miatt hasonló, nosztalgikus gondolatok jutottak eszembe.

crashylaps1

Sajnos a tesztalanyunk egyetlen igazán nagy negatívuma néha pont a látószög, és ebből adódóan a kissé átgondolatlan pályadizájn jelenti. Vagyis főleg az átláthatatlan kanyarok, mivel olykor kőkeményen be kell lassítanunk járgányunkat, hogy az elénk kerülő fordulót megfelelő ívben be tudjuk venni (driftelés szó sem lehet). Ha meg nekiütközünk valaminek, akkor könnyedén beszorulhatunk, amiből körülményes kikecmeregnünk és nem is mindig sikerül hosszabb időveszteség nélkül.

crashylaps2

Amúgy konkrét történet esetünkben nincs, szimplán csak át kell adnunk magunkat a versenyzés szeretetének. Cserében viszont a Crashy Laps rögtön mélyvízbe dob és gyakorta még legkönnyebb fokozaton is kellemetlen kihívásokat tartogat, ugyanis a gépi ellenfeleink olyan precízen vezetnek, hogy velünk ellentétben szinte képtelenek hibázni, s legfeljebb akkor van esélyünk győzelemre, ha már rögtön az elején megelőzzük őket és hagyjuk, hogy valamelyik kanyarban egymást sodorják ki.

crashylaps3

Hasonló alkotásoknál már szinte alapkövetelmény, hogy különböző tulajdonságú poweruppokat vehetünk fel, amikkel keresztbe tehetünk riválisainknak. Ezúttal viszont ne is keresgéljünk ilyesmiket, szimplán csak körbe-körbe furikázunk, valamennyiszer három körön keresztül, miközben az adja az izgalmat, hogy még véletlenül se hibázzunk – annak ugyanis csúnya ára van. Gyakorlással viszont könnyedén toppon maradhatunk és ha megszerezzünk a kellő mennyiségű rutint, akkor a Crashy Laps kifejezetten élvezetes tud lenni.

Helyi kooperatív módban akár négyen nyüstölhetjük, és ha nem szimpatikus az izometrikus nézet, akkor fölső aspektusból is nekiveselkedhetünk a futamoknak. Reggeltől estig négy különböző időintervallumban ülhetünk volán mögé, de ennek – a látványvilágot leszámítva – nincs semmilyen létjogosultsága. Az alkotók összesen 16 pályával és négy különböző játékmóddal (Time Trial, Quick Race, Grand Prix, és Championship) rukkoltak elő. Tartalmi szempontból nem kaptunk túl sokat, de a három nehézségi fokozat mivoltából remek szórakozási lehetőséget kínál.

5.szék

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Avatar: Frontiers of Pandora – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A levegő urai kaptak egy utolsó előzetest, drámából és légi ütközetből is lesz bőven
Következő cikk Itt a Mr. és Mrs. Smith sorozatváltozatának első előzetese