Persona 3 Reload – játékteszt


P3R key art

Fejlesztő: P-Studio; Kiadó: Sega, Atlus; Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S/X

Felújított változatot kapott az egyik legjobb Persona játék, de amit kaptunk a Persona 3 Reload képében, arra talán nem számított senki.

A Persona 3 Reload nem csak egy feljavított változata a 2006-os klasszikusnak, hanem egy igazi remake, amely szinte minden szempontból megújítja a játékot. A frissített grafika, a javított harcrendszer, a bővített hanganyag és a “kényelmesített” minőségi funkciók mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a felújított változat méltó módon idézze fel a Persona sorozat legmerészebb és legsötétebb epizódját.

54cbda5f 71d7 4912 b1a0 d107680f2092

A Persona 3 Reload története – meglepő módon – egy újonnan érkező diák körül forog, aki egy olyan városba költözik, ahol az embereket egy “apátia betegség” sújtja, ami néhányukat öngyilkosságra készteti. A baj forrása a sötét óra, egy titkos időszak az éjszaka közepén, amikor a normális emberek átmenetileg koporsókká változnak. Mi és a barátaink azonban emberi formában maradunk a Sötét Órában, és harcolhatunk a minden lebírni készülő árnyékokkal. A játék nem riad vissza a nehéz témáktól, mint a halál, a bűntudat, az elhagyatottság és a veszteség, és olyan karaktereket mutat be, akik ezekkel a küzdelmekkel szembesülnek. A több mint 70-80 órás kampány során rengeteg fordulatot, meglepetést és érzelmes pillanatot élhetünk át, amelyek mély nyomot fognak hagyni. A történet nem csak egy izgalmas kaland, hanem egy életszerű dráma is, amely arra késztet minket, hogy elgondolkodjunk a saját értékeinkről és választásainkról.

1b924087 39c0 4640 ad51 b6fbc80da663

A Persona 3 Reload játékmenete két fő részből áll: a nappali életből és az éjszakai harcból. A nappalok során egy iskolai, életszimulátorként működik az anyag, ahol tehetjük a mindennapi dolgainkat, akár egy átlagos diák. Tanulhatunk, sportolhatunk, karaokézhatunk, vagy barátkozhatunk a többi karakterrel. Mindezek a tevékenységek növelik a szociális statisztikáinkat, melyek három csoportra az akadémia, a bátorság és a karizma néven futnak, ezek befolyásolják a játék különböző aspektusait. De mind közül a legfontosabbak a szociális kapcsolatok, amelyek a sztori során szembejövő 22 különböző karakterrel való kapcsolatunkat jelzik. A szociális kapcsolatok növelése nem csak a karakterek háttértörténetét és személyiségét mutatja be, hanem erősíti is a kapcsolódó persona típusokat, amelyeket a harcban használhatunk.

123c2446 427b 458b 8e65 cd69a49242c8

Az éjszakák során a Persona 3 Reload egy klasszikus dungeon crawler JRPG-ként működik, ahol a sötét órában bejárhatjuk a Tartarus nevű torony 264 emeletét, persze vannak hétköznapi teendők is, de semmi olyan extra, ami említésre méltó lenne. A harcok során a játék egy körökre osztott rendszert használ, ahol választhatunk, hogy támadunk, védekezünk, tárgyat használunk, vagy personát idézünk. A personák a játék legfontosabb elemei, amelyek különböző képességekkel, erősségekkel és gyengeségekkel rendelkeznek. A közöttük történő váltás kulcsfontosságú a harcokban, hiszen a megfelelő lény kiválasztása segíthet kihasználni az ellenség gyenge pontját, vagy elkerülni a sajátunkat. Az említett kreatúrák – ahogy a korábbi részekben – fejleszthetők, fúzionálhatók, vagy újra megszerezhetők a Velvet Room nevű titokzatos helyen, ahol Igor és Elizabeth segítenek a menedzsmentben.

ee7ec01f a723 4516 af1f 5655e73bbe8e

A Persona 3 Reload grafika és audió szempontból is lenyűgöző. A felújított kiadás teljesen megújította a 2006-os eredeti megjelenést, és egy modern, éles és stílusos vizuális élményt nyújt a Persona 5 motorját felhasználva. A karaktermodellek, a környezetek, a harci animációk és a menük mind részletgazdagok és színpompásak, és hűen tükrözik a Persona hangulatot. A zenék, hanghatások és szinkronszínészek mind magas színvonalúak, tökéletesen illeszkednek a játék témájához és atmoszférájához. A zenék egyediek és fülbemászóak, amely a rock, a hip-hop, a pop és a jazz stílusokat keveri össze. Az anyag több mint 10 ezer új hangfelvételt tartalmaz, amelyek a történet során elhangzó minden párbeszédet és narrációt lefedik.

A Persona 3 Reload játékmenete izgalmas és változatos. A nappali és éjszakai tevékenységek közötti egyensúlyozás kihívást és szabadságot ad a játékosnak, aki saját tempójában és stílusában haladhat. A kimaxolás több mint 130 órát vehet igénybe, de sosem érződik majd unalmasnak vagy monotonnak, hiszen mindig van valami új, amit felfedezhetünk, megtanulhatunk, vagy éppen amivel megküzdhetünk vele. Külön öröm, hogy a cucc a megjelenés napjától, ingyenesen elérhető az Xbox Ultimate Game Pass szolgáltatásban, így már tényleg nincs ok a kitérőre.

 

(A tesztpéldányt a CENEGA Hungary Kft biztosította.)

 

8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Tekken 8 – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Árni - kritika
Következő cikk Jimmy Kimmelnek Furcsa Barbie segít eljutni az Oscarra