Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes – játékteszt


HH Gold Keyart Horizontal EN

Fejlesztő: Rabbit & Bear Studios; Kiadó: 505 Games; Platform: PC, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S/X

Itt van végre a méltán híres Suikoden széria szellemi örököse az Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, de vajon megérte ennyit várnunk rá?

Számtalanszor esett már szó a virtuális hasábjainkon arról, hogy volt a Konaminak egy olyan időszaka, amikor még nem csak vakon mentek a profit után, de legalábbis láttak rációt a közönségnek készült egyedi és lenyűgöző játékok elkészítésében. A Suikoden még ennek a korszaknak volt a szülötte és az 1995-ös megjelenése megágyazott a JRPG-k egyik legélvezetesebb szériájának, hogy utána számos platformon örvendeztessenek minket még megannyi éven át. Sajnos mindannyian ismerjük a cég jelenlegi üzletpolitikáját, így még az is előfordulhat, hogy a jelenleg mér bejelentett Suikoden I és II HD Remaster is eltűnik a süllyesztőben (de azért bízunk benne, hogy mégis megjelenik). A Rabbit & Bear Studios – ami nem mellesleg Yoshitaka Murayama (a Suikoden I és II megalkotója) és Junko Kawano (Suikoden I és IV megalkotója) közösen alapított manufaktúrája – is tudta, hogy egyetlen dobásuk van és közösségi finanszírozással és rengeteg kemény munkával meg is alkották mai alanyunkat a Suikoden széria szellemi örökösét az Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes-t. De vajon megérte a befektetett bizalom, megkapták a rajongók amire vágytak?

18f24c9045921 screenshotUrl

Az Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes története szerint Alraan egyik távoli sarkában járunk, ahol is a Galdean Birodalom és a Nemzetek Ligája közötti feszültségek közepette kell lavíroznunk. Az amúgy is nehéz helyzet tovább bonyolódik, amikor is a Rune-Lenses nevű titokzatos tárgyak felfedezése után a világ a háború szélére kerül és annak megmentése természetesen a mi bandánkon áll vagy bukik. A játék három főszereplője Nowa, Seign Kesling és Marisa, három hősies fiatal egy határmenti környékről, akik szépen lassan egy kisebb, majd egy egészen nagy csapatot szerveznek maguk köré. A játékban ugyanis számos lehetőség van új arcokat megismerni és a több mint 100 toborozható karakter közül választani. A Suikoden szellemi örököseként azt gondolom, hogy az nem is meglepő, hogy ez a tengernyi karakter mind saját történettel és motivációval rendelkezik, melyeket a remek kaland során fogunk megismerni.

18f24c8ccd982 screenshotUrl

Az Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes egy klasszikus, régi vágású JRPG, kb. mintha a 90-es, 2000-es évekbe repülnénk vissza. Lesznek fő és mellékküldetések, de ezekre csak egy egyértelmű utalást kapunk, nem lesznek hatalmas jelzők a térképen és nem fogják a szánkba rágni a megoldást. Ez kinek pozitívan és kinek negatívan fog hatni, de egyértelműen van egy bája a felfedezésnek, amit az ilyesmit kedvelők biztosan örömmel fognak fogadni. A harc is a klasszikus körökre osztott csatározás, ahol a játékosnak a két sorba rendezett, hat karakterből álló csapatot kell irányítania. Van lehetőség mindenféle dungeonöket kipucolni, de sajnos a játék egy kicsit nagylelkűen bánik az időnkkel és gyakran fogja a legrosszabb időben ránk zúdítani a véletlenszerű csatákat. Ennek kikapcsolására nincs lehetőségünk, de van automata harc, amitől egy kicsit kevésbé lesz bosszantó a pofozkodás időhúzós része.

18f24c869e339 screenshotUrl

Technikailag sajnos nem olyan jó a játék, mint azt az egyszerű, de maga nemében szép látványért cserébe elvárnánk. Gyakran esik szét a folyamatosnak tűnő képfrissítés, előfordulnak kisebb szaggatások, de volt itt screen tearing, különböző tereptárgy glitch-ek is. Ennek ellenére ezek nem rontanak az Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes által kínált élményen. Az audió ellenben szinte hibátlan volt, problémába nem ütköztem talán egyszer sem, a zenék és a hangok remekek, emellett a japán és az angol szinkron is nagyon minőségi munka.

Összefoglalva, a játék egy izgalmas és lenyűgöző klasszikus JRPG, amely méltón a Suikoden játékok szellemi utódja. Bár itt-ott néhány apróbb hibája idegesítően hat, a folyamatos automatikus mentési funkció hiánya problémás lehet manapság, de az Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes mégis lenyűgöző történetet és hangulatot nyújt pompás grafikával és zenével. A stílus szerelmeseinek kötelező darab, akik viszont inkább a modernebb JRPG-k irányába mennek is tehetnek vele egy próbát, hátha ez lesz a kapudrog a régóta vágyott klasszikusokhoz.

8.szék

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

HappyFunland / Mixture – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Anne Frank bújtatója - kritika
Következő cikk A hét röhögései (518.)