TopSpin 2K25 – játékteszt


topspin2k250

Fejlesztő: Hangar 13; Kiadó: 2K Games; Platform: PC, PS4|5, Xbox One & Series X|S

Ha csak virtuálisan is, de belekóstolhatunk abba, milyen lehet teniszcsillagnak lenni. A TopSpin széria 13 év szünet után folytatódik, az örömünk azonban nem teljesen felhőtlen.

Teniszrajongók számára különös az idei esztendő: január közepén debütált – ugyan egyelőre csak PC-s korai hozzáférésben – a Tiebreak: Official game of the ATP and WTA, és most pedig itt van nekünk jóval szélesebb tálalásban a TopSpin 2K25. Műfajának szempontjából régóta tartó csendet szakítanak meg ezek a megjelenések; jómagam utoljára sok évvel ezelőtt játszottam ilyen jellegű játékkal, mely a táblagépekre szánt nagysikerű Tennis Mania volt.

topspin2k251

A TopSpin 2K25-ben 25 profi játékos bőrébe bújhatunk egyénileg vagy párosban. A főszereplők között találjuk a fiatal reménységet, Carlos Alcarazt, de olyan további sztárokkal is ütőt ragadhatunk, mint például Roger Federer, Serena Williams, Andre Agassi vagy Pete Sampras – és érdekesség, hogy talán most először a nők és férfiak egymással is megmérkőzhetnek. Mindenekelőtt azonban érdemes megtanulnunk a virtuális teniszsport csínját-bínját, amire alkalmasabb embert keresve sem találhatunk a jó öreg John McEnroe-nál, akivel röpke 16 évvel ezelőtt nekem is volt szerencsém találkozni fővárosunkban egy szenzációs gálameccs keretein belül. Ha kedvünk szottyan, vele is ütögethetünk a salak, műanyag vagy füves burkolatú pályákon és legismertebb stadionokban, de sajnos örökös riválisa, vagyis Björn Borg hiányzik a felhozatalból.

topspin2k253

Rendkívül élethűen sikerült a 13 év pihentetés után visszatérő franchise legújabb tagja, ugyanis az amerikai teniszlegenda tolmácsolásában elsajátíthatjuk a látványos és 100%-os koncentrációt igénylő sportág rejtelmeit. Nem csupán az ütési stílusokra érdemes gondolni, hanem az is remekül kifejtésre kerül benne, hogy például az adogatásoknál a pálya mely szegletébe javallott pozícionálnunk és hova a legcélszerűbb küldenünk a labdát. Az esetleges időhiány miatt nincs mindig egyszerű dolgunk, ami ugyebár leginkább abból fakadhat, hogy mennyire állunk közel a térfeleket elválasztó hálóhoz. Az általunk kiválasztható (alapvetően 6) ütési formát billentyűzetünk vagy gamepadunk közreműködésében egészen addig hosszan nyomva kell tartanunk, míg a labdát az ideális pillanatban el nem ütjük. Ezt egy hosszú fehér csík zöldre színezett sávja jelzi.

topspin2k254

A szokásos single és online multiplayer mód mellett létrehozhatunk saját ízlésünkhöz passzoló teniszezőket, tehát a lehető legnagyobb részletességgel testre szabhatjuk a külsejüket (magasság, izomzat, súly, nem, ruházat, ütő stb.). Egyengethetjük a karrierjüket gyakorlatilag a 0-tól kezdve, s szintet léphetünk vele, majd a másodikat elérve már edzőt is leszerződtethetünk melléjük, aki tanácsaival és észrevételeivel segíti a pályafutásukat. Mindemellett részt vehetünk velük különböző edzési programokon és meccseken, aminek köszönhetően egyedi játékstílust alakíthatunk ki, s ha közben jönnek a sikerek, akkor tapasztalati pontokkal fejleszthetjük a legkülönbözőbb tulajdonságaikat, s nem csak a játékosokat, hanem a mestereket is feltápolhatjuk. Karaktereinket – akár a maximális 30-as szintre húzva – pedig a netes közösség ellenében is megmérettethetjük.

Az egyetlen negatívum azonban csak mindössze az, hogy a hivatalos támogatottság szerint 2026 decembere végén a játék lényegében lehúzza a rolót, és internetes kapcsolat hiányában gyakorlatilag használhatatlanná válik. Addig is az világháló bugyraiban jó eséllyel fellelhetünk becsületes játékosokat, a crossplay funkciót az ilyen típusú játékoknak találták ki. Ám sajnos felbukkantak a csalók is, akiket soha nem fogok megérteni, s olykor a két fél közti kapcsolat sem mindig zökkenőmentes, mivel viszonylag gyakoriak a lassulások és szakadások, amiknek az idegrendszerünk és a statisztikánk látja kárát – hiszen a TopSpin rendszere jellemzően vereségként könyveli el a kilépést. Amikor viszont minden flottul megy, igencsak szórakoztató párharcokat játszhatunk és tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha a Roland-Garroson járnánk.

8.szék

(A tesztkódot a CENEGA Hungary Kft. biztosította.)

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Sand Land – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A majmok bolygója: A birodalom - kritika
Következő cikk A Hang nélkül: Első nap új előzetese is elég hatásos