A rólad alkotott kép – kritika


a rolad alkotott kep 3A rólad alkotott kép (The Idea of You)  Robinne Lee könyvéből a filmet rendezte: Michael Showalter, szereplők: Anne Hathaway, Nicholas Galitzine, Ella Rubin, amerikai romantikus 1 óra 55 perc, 2024 (16) Prime

Életközepi válság helyett érzelmek

Lehet, hogy nincs új a nap alatt, de bőven van még hely a minőségi romantikus filmeknek. A rólad alkotott kép nem akar mást, mint ennek a zsánernek megfelelni és ezt tisztességgel meg is teszi. Egy nyáresti randevúra vagy bekuckózva a laptoppal tökéletes választás. Azoknak pedig, akiknek volt valaha az életükben fiúbanda, kihagyhatatlan ajándék.a rolad alkotott kepA film egy Harry Styles fanfic alapján készült, de itt senki se dobja el a telefont (laptopot meg főleg, drága), mert igazán kellemes meglepetés lett belőle. Természetesen azonnal meg is követem a Harry Styles / One Direction rajongókat, akik már az első pillanattól tudták, hogy jó lesz ez. Ilyen, ha az embernek kimarad az életéből az egész fiúbanda-dolog. Valószínűleg azért, mert én ehelyett filmesekért tudok visítva olvadni, de ez egy másik cikk témája lehetne… De térjünk vissza ehhez a filmhez: azt állítom, hogy az alapötlet a lehetséges találkozás álmaink fiúzenekarának sztárjával, és mégsem fullad az giccsbe az egész? Hogy is van ez? Főleg olyan összefüggésben, hogy a hasonló zsánerű Imádlak utálnitól például nemrég egyáltalán nem ájultam el. Elmondom, hogy miért.a rolad alkotott kep 2Nem állítom, hogy tele voltam előítélettel, mert bíztam benne, hogy Anne Hathaway nem főszerepel és producerkedik össze magának valami igénytelent, de akkor nyugodtam meg végül, amikor a rendezőről kiderült, hogy ő készítette a Rögtönzött szerelmet is (ami egy alulértékelt, nagyon egyedi, romantikus-is-meg-nem-is film, nézzétek meg, ha kimaradt).
Az alaptörténet a már említett fiatal és csinos fiú (Nicholas Galitzine) és egy idősebb nő szerelméről szól. Nagyjából ennyi is az egész. Ellenkező nemmel sok hasonlót láttunk már, általában ki sem volt emelve, hogy ez egy nagyobb korkülönbséges történet lesz, hanem csak egy sima hollywoodi kedd volt, de ez itt valami új. Annyira persze mégsem, mert látványában tényleg nincs itt semmi különös, szép emberek a vásznon két órában (Anne Hathaway valószínűleg hatvanévesen sem fog úgy kinézni, mint egy átlagos negyvenes, Nicolas Galitzine pedig évek óta le sem jön a vászonról, hanem beleszeret mindenkibe, aki arra jár.a rolad alkotott kep 1A rólad alkotott kép a klisés alaphelyzet ellenére okosan és érzékenyen van felépítve, és itt vissza is utalnék az Imádlak utálnira: amit hamisnak és eljátszottnak éreztem. Azzal ellentétben ennek a filmnek el lehet hinni a legképtelenebb felállást is, mert vették a fáradtságot, hogy felépítsenek egy világot a szereplők köré. A fiú annak ellenére, hogy 24, nem a pattanásos anyámnál-élek típus, hanem biztos munkahellyel és komoly tapasztalattal rendelkezik. A nő ellenben csak most kezdte el a saját életét élni, miután a harmincas évei végén a korai házassága tönkrement. A mindennapjait eddig a lánya köré szervezte, és a korosztályában egyébként sem talált hozzáillőt.
A találkozásuk esetlen kicsit, de ezt is hihető kényszerhelyzetek sora szülte, a kapcsolatuk pedig úgy indul, mint bármilyen más kapcsolat eleje, finoman és tétován, megjátszott nagy gesztusok nélkül. Aztán a fiú hírneve miatt túl gyorsan kell nehéz kérdésekkel szembesülniük. Készen áll-e a világ egy idősebb nő, és egy fiatal híresség kapcsolatára? És a saját családjuk vagy barátaik? De legfőképp: kinek mit kell feladnia egy kapcsolatért, és mit várhat el ugyanezért másoktól? A film dicséretére szóljon, hogy egyáltalán nem keni el ezeket a problémákat, és nagyon óvatosan válaszol rájuk.

A rólad alkotott kép a romantikus filmek megújításának egyik szerethető darabja lett tehát, amiben a nők irányító szerepet kapnak, mégsem férfiasodnak el, ráadásul nem csak légüres térben léteznek, a döntéseik pedig következményekkel járnak. Persze összességében mégis könnyedén van mindez tálalva, mert a film nem engedi ki a kezéből a gyeplőt, biztos kézzel megmarad a zsánerén belül.7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Orlando Bloom jól emlékszik az elmondott szövegeire, még a Peppa malacból is tudta
Következő cikk Stranger Wars, Eleven és Darth Vader nagy találkozása - videó