Hauntii – játékteszt


hauntii0

Fejlesztő: Moonloop Games; Kiadó: Firestoke; Platform: PC, Xbox Series X|S, PS5, Switch

A Hauntii története messze nem az, amire bájos külsője alapján gondolnánk: megható, elgondolkodtató és ötletes, ezek miatt pedig az idei év egyik legklasszabb gaming meglepetése.

Helyszínünk az Örökkévalóság, ahol rejtélyes lények nyújtanak segítő kezet az elveszett lelkek számára, hogy eljussanak egy vészjósló toronyba, ahol terveik szerint egytől egyig magasabb szintre emelkedhetnek. Csakhogy ezek az angyalnak kinéző entitások nem azok, amiknek látszódnak és senki nem tudja róluk, hogy voltaképpen kik ők. Csakúgy, mint a játékos által irányítható Hauntii, akinek eltökélt szándéka, hogy megtalálja a helyes utat a magányos túlvilágon. A Moonloop Games nevű fejlesztőcsapat debütáló alkotása egy twin stick shooter (vagy kétkaros lövöldözős) cím, míg a hangulatát tekintve különös módon kísértetiesen hajaz a platformerekre

hauntii1

A shoot ’em up játékok alműfajára leginkább a rougelite felépítettség jellemző, ám alapvető linearitásának köszönhetően tesztalanyunkban nem az elhalálozásunk után fejleszthetjük főszereplőnk talentumait (dash, lövés, életerő), hanem előrehaladásunktól és szorgalmunktól, illetve rátermettségünktől függően. Ehhez azonban csillagnak kinéző tárgyakat javallott gyűjtögetnünk, hogy révükkel kirakosgassuk a különböző csillagképeket. A csillagokat (a térkép segítségével látható, hogy a zónákban mennyit találunk belőlük) olykor épületek vagy növények mögött elrejtve fedezhetjük fel (apró utalásokkal vagy szemfülességgel könnyedén felfedezhetjük legtöbbjüket), viszont gyakorta mini küldetések teljesítését követően vághatjuk őket zsebre. A feladataink sora mindenesetre egészen sokszínű és soha nem fullad önismétlésbe, de példának okán általában ripityára kell lőnünk az ellenséges bandákat, de van úgy, hogy bizonyos időintervallum alatt el kell jutnunk egyik pontról a másikba vagy bele kell költöznünk valakinek a testébe.

hauntii2

Ez utóbbi a Hauntii egyik legklasszabb eleme, ugyanis nem csupán nemeziseinket, hanem óriási tárgyakat vagy növényeket is kísértethetünk, vagyis pontosabban beléjük költözhetünk. Ilyenkor lényegében irányítani tudjuk valamennyijüket és egyeseknél még kamatoztathatjuk a képességüket is. Noha a használatukhoz magunkhoz kell kapnunk a lila tűz kinézetű foltocskákat (?), amiket egyrészt rosszakaróink kiiktatásával, másrészt tárgyak széttrancsírozásával harácsolhatunk össze. Érdemes takarékoskodnunk velük és vigyáznunk az életünkre, mivel a mennyisége piszkosul hamar lenullázódhat. Ha máshogy nem, hát elhalálozásunkkal biztosan: ekkor persze visszatérünk a legkorábbi mentési pontunkra.

A Hauntii megindító és nagyon emberi sztorit mesél el: a mozgatórugóját többek közt olyan témakörök alkotják, mint mondjuk az egyedüllét, a megfelelési kényszer vagy a szeretet (hiánya). Ebből kifolyóan csak egy bizonyos korosztály és bizonyos érzelmi szint felett válik igazán érthetővé, és ezen felül leginkább talán azok tudnak azonosulni vele, akik a főhőséhez hasonló traumákon mentek keresztül. Akit nem zavar a kissé depresszív, de valójában csupaszív hangulat és szellemiségében enyhén pixaros tálalás, azoknak bátran ajánlható játék, mert nem hétköznapi kalanddal van dolgunk.

8.szék

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Duck Detective: The Secret Salami – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (523.)
Következő cikk Venom utolsó tánca jobb lesz, mint az eddigiek? - trailer