Killer Klowns from Outer Space: The Game – játékteszt


killerklowns0

Fejlesztő: IllFonic, Teravision Games; Kiadó: IllFonic Publishing; Platform: PC, Xbox Series X|S, PS5

A Gyilkos bohócok az űrből a ’80-as évek egyik legemlékezetesebb horrorvígjátékának számított, és most érkezett hozzá egy mutiplayer játék.

A Chiodo testvérek agyszüleménye volt a Gyilkos bohócok az űrből, melyben bohócoknak kinéző földönkívüliek űrhajójukkal (cirkuszi sátrukkal) egy kisváros melletti erdőben landolnak azzal a céllal, hogy az emberi testeket begyűjtve szert tegyenek némi táplálékra. A horror-vígjáték jóindulattal és mai szemmel – de talán még tán az akkorival is – egy lélegzetvételnyivel ugyan, de a fogyasztható kategóriába sorolható. Mégpedig azért, mert lényegében már az elejétől fogva kíváncsian várjuk, hogy a jóval fejlettebb technológiai fegyverarzenállal felszerelkezett, de végtelenül butuska megszállókat vajon mégis hogyan náspángolhatja el néhány tinédzser. Persze a film itthon nem emelkedett kultikus státuszba, inkább a USA-ban vált azzá olyannyira, hogy 2012 óta több folytatást is belengettek már.

Még a 2022-es Gamescom rendezvényen került bejelentésre, hogy érkezik napjaink platformjaira a Killer Klowns from Outer Space: The Game, mely tulajdonképpen az 1988-as film kreatív elemeire épül, viszont a helyszínek és néhány új karakter mivoltából felfogható egyfajta folytatásnak is. A videojáték változat Chiodóék áldásával készült, de kicsit elkeserítő, hogy sztori módja sajnos nincs, vagyis teljes egészében a multiplayer játékmenetre fókuszál. Az alkotóknak van már némi rutinjuk az aszimmetrikus címek fejlesztésében, ugyanis ők zongorázták le a Predator: Hunting Grounds és a hasábjainkon is tesztelésre került Ghostbusters: Spirits Unleashed-et is.

killerklowns1

Az egyik legfontosabb dolog egy ilyen jellegű, menetenként legfeljebb 15 perc hosszúságú akciójáték estében, hogy a crossplaynek köszönhetően a jelenlegi játékosszám egészen kielégítő és maximum 20-30 másodperc keresgélés után mindig rábukkanhatunk játszópajtásainkra, akik automatikus kiválasztás után vagy emberekre vadásznak, vagy bohócok elől menekülnek. A felállás szerint három játékos által irányítható bohóc indul üldözőbe maximum hét földlakó ellenében és fontos megjegyezni, hogy az eddigi tapasztalatok alapján olykor előfordulnak benne bosszantó lassulások és kilépések, de a három különböző masinéria nyüstölői összességében egészen gördülékeny élménnyel gazdagodhatnak.

killerklowns2

A fejlettségi szintünktől függően összesen öt eltérő fizimiskájú bohóc közül mazsolázhatunk és mindegyikőjüknek eltérőek a szuper képességeik. Ezek a filmből megismert antagonisták egyedi fegyvereit jelentik, vagyis példának okán lövöldözhetünk a popkorn puskával vagy keresgélhetünk áldozatokat a lufiból felfújt kutyánk közreműködésével, de 60 másodpercenként bárhányszor feltölthetjük életerőnket, illetve a csapatunk szereplőivel már bejárt területeken oda teleportálhatunk, ahova kedvünk szottyan. Az idegeneket kontrollálva a feladatunk az, hogy minden egyes embert kiiktassunk, s ezt kétféleképpen tudjuk megtenni: egyrészt elagyabugyálhatjuk (majd kivégezhetjük) őket egy óriási kalapáccsal, vagy vattacukorra emlékeztető selyemgubóvá alakíthatjuk őket a sugárvetőnkkel. Eme „vérzsákokat” azonban bele kell helyeznünk a pályán lévő gépekbe (fejenként négyet), hogy fenti időintervallum lezáráskaént meginduljon az apokalipszis.

killerklowns4

Emberként merőben más célok loboknak a szemünk előtt, hiszen meg kell keresnünk a kijáratot, amikből, ha elég ügyesen (de mindenekelőtt türelmesen) settenkedünk, akár többre is rábukkanhatunk. Célszerű másokkal együttműködve dolgoznunk, mivel magányos farkasként csekély a túlélési esélyünk – de találkoztam már olyanokkal, akik megtréfálták a piros orrú lényeket. A kijáratba azonban csak válogatott tárgyak felhasználásával tudunk belépni, így szükségünk lehet kulcsra, késre (ha netán vattacukorrá alakulunk, akkor is jól jöhet), vagy teszem azt benzinre, ha mondjuk a motorcsónakkal akarjuk menekülőre fogni. Mindehhez azonban kutakodnunk és gyűjtögetnünk kell – többnyire ládák nyitogatása után és a pályákon lévő boltokban (szekrényekben) találhatjuk meg a keresett cuccokat, de ügyelnünk javallott arra, hogy ne csapjunk zajt, merthogy arra könnyedén felfigyelnek a csúnyaságok. Mindenesetre a feladatoknak eleget téve – a bohócokkal is – valamennyiszer XP-t kapunk és a szorgalmunk a végelszámolásnál is honorálásra kerül, amelyekből persze mókás skineket vásárolhatunk.

killerklowns5

Ha bohócként meghalunk, 60 másodperc után visszatérünk, míg néhai emberként segíthetjük társainkat úgy, hogy a vidámparkokban jellemző (mini)játékokat minél előbb teljesítjük. A jutalom persze nem marad el: ajándékozhatunk HP-növelőket (hamburger, sör, elsősegélydoboz), fegyvereket (baseball ütő, bot stb.) vagy akár lőszeret (puska, pisztoly), ugyanakkor magunknak is megtarthatjuk a felszereléseket a következő játék erejéig. Egyidejűleg maximum négy tárgy lehet a zsebünkben.

A Killer Klowns from Outer Space: The Game-ből árad a ’80-as évek hangulata és amennyiben nem patkolunk el már az első néhány percben, akkor válik igazán szórakoztatóvá. A film megnézése nélkül viszont hosszú távon vélhetően alig fog frissülni a játékosszám, ami sajnálatos, hiszen maga az adaptáció csupaszív és elismerésre méltó még akkor is, ha olyan közhelyes megállapításra jutunk, minthogy „minden rosszban van valami jó”.

7 szék

(A tesztelés lehetőségét köszönjük a Illfonic, Inc-nek.)

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Shin Megami Tensei V: Vengeance – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kate Winslet nosztalgiázva visszanézett pár jelenetet emlékezetes alakításaiból
Következő cikk A Bridgerton család 3. évad - kritika