Gimiboszi – kritika


gimibosziPedálkirálynő

Iskolaköpenybe bújtatott, mosolygó ördög! Élire vasalt, precízen fésült, csengő-bongó hangú, csillogó szemű, tanárok minden szaván csüngő! Ki miatt az osztályfőnök szívesen megy az évnyitóra.

gimiboszidiktatorKikészíti el a havi faliújságot? Ki szedi be az osztálypénzt? Ki vágja le a kertemben a füvet? – s mindig ugyanaz a kéz lendül a levegőbe. A puszta látványa is fárasztó. Ki az, ki soha nem felejti el a tanárnő névnapját, pedagógusnapon pedig selyempapírba csomagolt virágbolttal fogadja a kapualjban? Segíti vinni a krétát, kimossa a szivacsot, őrzi a szertárkulcsot, az ünnepélyeken verset szaval. A húszéves osztálytalálkozón is szerepét nem feledve rohan a megőszült tanerő alá tolni a széket.

Az iskolai Gestapo leghűségesebb spiclije, sohasem dohányozik a vécében, nem issza magát lakberendezőre a házibulikon, még ott is statisztikai adatokat gyűjt a szociológiai kutatásához. Joggal várja az év végi jutalomkönyvosztást, és büszkeségtől ájuldozó, videokamerákkal felszerelt szüleik könnyen kiszúrhatóak a bambuló tömegben. Ó, a stréber! Az állatfaj, melyet nem fenyeget a kihalás veszélye.

Tracey Flick (Reese Witherspoon) a műfaj csúcsragadozója. A mintadiákok gyöngye. Az ég nemcsak feszes kis kardigánnal, s tökéletes behízelgő modorral áldotta meg, de tehetséggel is. Ő minden hátsó fertály fényezője, minden klub vezetője, a sátán is tőle kér tanácsot az érvényesüléshez. Elszánt gimi-Hitler, aki a legmocskosabb eszközöktől sem riad vissza, pláne, ha a cél az iskolai diákelnök-választás. Imádkozó sáskaként édesgeti magához, majd később felfalja a rá veszélyes, ám szemében szánalmasan gyenge áldozatait: a törött lába miatt politikai karrierbe hajszolt focikirályt vagy a választás tiszta lezajlását felügyelő osztályfőnökét.

A legjobb adaptált forgatókönyv Oscarjára jelölt történet kulcsa Reese Witherspoon sziporkázó alakítása (Golden Globe-jelölést neki is ért), olyan hitelesen tenyérbemászó, hogy a végén még fizetnénk is, csakhogy jól megtéphessük. Ez egy vérmentes szörnyfilm, melyből megtudhatjuk, milyen kislány volt Margaret Thatcher.8.szék


Gimiboszi – Election (1999)
R. Alexander Payne
Í: Alexander Payne, Jim Taylor
Op: James Glennon

Z: Rolfe Kent
Sz: Matthew Broderick, Reese Whiterspoon, Chris Klein

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Csibefutam - kritika
Következő cikk Nyomás! – Go - kritika

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .