Tekerd vissza, haver! – kritika


be kind rewindTekerd vissza, haver! (Be Kind Rewind) rendező: Michel Gondry, főszereplők: Jack black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow, Sigourney Weaver,  francia filmdráma, 102 perc, 2008 (12)

A VHS mennybemenetele

A VHS-nek vége! Meghalt, kimúlt, kinyúlt és éppen ezért már az sem segít rajta, ha a szalagot visszatekerik a kazetta legelejére!

A halálához nem csupán a DVD, hanem egy fickó, Jerry (Jack Black szokásos, szimpatikus őrült figuráját hozva) is hozzájárul, aki egy transzformátorállomás elleni magányos szabotázsakciója során olyannyira felvillanyozódik, hogy az már nem csupán őrá, hanem a helyi, kisvárosi videótéka árukészletére nézve is végzetesnek bizonyul. Jerry „kisugárzása” ugyanis letörli a műsoros VHS-kazetták tartalmát, így hősünk arra kényszerül, hogy haverja, a téka alkalmazottja, Mike (Mos Def) segítségével maszek felszereléssel, díszletekkel és kosztümökkel hozzálássanak a tönkrement sikerfilmek újbóli leforgatásához. És gyorsabban kénytelenek dolgozni, mint Bollywood iparosai, hiszen addig kell végezniük, amíg a téka üzleti úton lévő tulaja (a ritkán látott Danny Glover Murtaugh morgós figuráját nyugdíjazva most csupaszív, joviális öregúr) haza nem érkezik. be kind rewind 1Az így „svédelt” fapados filmgyár alkotásai aztán annyira megnyerik a helyiek tetszését, hogy nem csupán a tékabiznisz indul be ismét, de az újrafeldolgozott Szellemirtók után jöhet a Csúcsformában 2., Az Oroszlánkirály, a Robotzsaru, a Miss Daisy sofőrje és társaik recirkulált változata. Egészen addig, amíg Sigourney Weaver képében be nem toppan a szerzői jogvédőhivatal kommandója…
A ex-videóklipes Michel Gondry eddigi utolsó filmje azoknak ajánlott, akik még emlékeznek azokra az időkre, amikor a hétfői tévéműsor-szünetek alatt az otthoni szuper 8-as néma vetítő töltötte ki az estéket. Azoknak, akik anno visszafogott lélegzettel várták a pillanatot, amikor apu néhány Ed McBain vagy Rejtő – szigorúan Kolibri-sorozat! – kötettel megemelte a nappali asztalára helyezett Szgyelano v CCCP-vetítőt, vele szemben felakasztotta a tokból kihúzható vásznat, behúzta a sötétítőt, majd lekapcsolta a lámpát, hogy a lurkók egyre hevesebben dobogó szívvel várják a Gusztáv, a Pocskaj! vagy esetleg valamelyik NDK-s Gojko Mitic western pár perces szösszenetét.tekerd visszaPersze, amíg ez a kellemes érzés a hatalmába keríti a nézőt a Tekerd vissza, haver! vége felé, a Jack Black & Co. Productions gondoskodik jónéhány filmes poénról és paródia-jelenetről, amelyekhez persze nem árt ismerni az adott mozikat is. A pár kisebb üresjáraton a színészek – különösen aranyos a lelkes segéderő, Alma szerepében Melonie Diaz – átgördítik a történetet, a filmforgatások mulatságosak és persze a humor mellett az érzelem sem hiányzik a filmből.
A Tekerd vissza, haver! utolsó negyedórája a film és a filmkészítés színtiszta ünnepe: a már leírt, valódi családias mozizás felelevenítve a Cinema Paradiso után szabadon a legvégére egy New Movie Paradise-szal ajándékozza meg nézőit: Fats Waller, a legendás „helyi” zenész életét láthatjuk egészen sajátos stílusban megelevenedni, miközben a szereplőkkel együtt szélesen, a film adta öröm mosolyával az arcunkon falhatjuk a vásznon pergő jeleneteket.

A VHS ugyan meghalt, de ne gyászoljuk sokáig! Mert kezünkben a lehetőség, hogy kamerával üljük meg az eltávozott halotti torát – a siratás helyett svédeljünk!10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Nyilas Misi az Anfield Roadon
Következő cikk Moziünnepre írva

5 hozzászólás

  1. 2009. szeptember 17. csütörtök

    háh. pont tegnap néztem meg 🙂

  2. 2009. szeptember 17. csütörtök

    @csiguSZ: lebuktál! nem is jelent még meg :-PPP

  3. 2009. szeptember 17. csütörtök

    uupsz 😀

  4. marlasinner
    2009. szeptember 18. péntek

    viccesen hangzik 🙂
    Gondry jó haver, asszem felhívom egyik este egy pohár borra 🙂

  5. 2009. szeptember 23. szerda

    Hosszú idők óta ez volt az első film, amit nem bírtam végignézni, annyira rossz volt.

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .