Tekerd vissza, haver! – kritika


be kind rewindA VHS mennybemenetele

Alonzomosely tollából:

DVD-megjelenés: 2009. szeptember 17. hamarosan…

A VHS-nek vége! Meghalt, kimúlt, kinyúlt és éppen ezért már az sem segít rajta, ha a szalagot visszatekerik a kazetta legelejére!

A halálához nem csupán a DVD, hanem egy fickó, Jerry (Jack Black bekind1 jjszokásos, szimpatikus őrült figuráját hozva) is hozzájárul, aki egy transzformátorállomás elleni magányos szabotázsakciója során olyannyira felvillanyozódik, hogy az már nem csupán őrá, hanem a helyi, kisvárosi videótéka árukészletére nézve is végzetesnek bizonyul. Jerry „kisugárzása” ugyanis letörli a műsoros VHS-kazetták tartalmát, így hősünk arra kényszerül, hogy haverja, a téka alkalmazottja, Mike (Mos Def) segítségével maszek felszereléssel, díszletekkel és kosztümökkel hozzálássanak a tönkrement sikerfilmek újbóli leforgatásához. És gyorsabban kénytelenek dolgozni, mint Bollywood iparosai, hiszen addig kell végezniük, amíg a téka üzleti úton lévő tulaja (a ritkán látott Danny Glover Murtaugh morgós figuráját nyugdíjazva most csupaszív, joviális öregúr) haza nem érkezik. Az így „svédelt” fapados filmgyár alkotásai aztán annyira megnyerik a helyiek tetszését, hogy nem csupán a tékabiznisz indul be ismét, de az újrafeldolgozott Szellemirtók után jöhet a Csúcsformában 2., Az Oroszlánkirály, a Robotzsaru, a Miss Daisy sofőrje és társaik recirkulált változata. Egészen addig, amíg Sigourney Weaver képében be nem toppan a szerzői jogvédőhivatal kommandója…bekind2
A ex-videóklipes Michel Gondry eddigi utolsó filmje azoknak ajánlott, akik még emlékeznek azokra az időkre, amikor a hétfői tévéműsor-szünetek alatt az otthoni szuper 8-as néma vetítő töltötte ki az estéket. Azoknak, akik anno visszafogott lélegzettel várták a pillanatot, amikor apu néhány Ed McBain vagy Rejtő – szigorúan Kolibri-sorozat! – kötettel megemelte a nappali asztalára helyezett Szgyelano v CCCP-vetítőt, vele szemben felakasztotta a tokból kihúzható vásznat, behúzta a sötétítőt, majd lekapcsolta a lámpát, hogy a lurkók egyre hevesebben dobogó szívvel várják a Gusztáv, a Pocskaj! vagy esetleg valamelyik NDK-s Gojko Mitic western pár perces szösszenetét.
Perszebekind3, amíg ez a kellemes érzés a hatalmába keríti a nézőt a Tekerd vissza, haver! vége felé, a Jack Black & Co. Productions gondoskodik jónéhány filmes poénról és paródia-jelenetről, amelyekhez persze nem árt ismerni az adott mozikat is. A pár kisebb üresjáraton a színészek – különösen aranyos a lelkes segéderő, Alma szerepében Melonie Diaz – átgördítik a történetet, a filmforgatások mulatságosak és persze a humor mellett az érzelem sem hiányzik a filmből.
A Tekerd vissza, haver! utolsó negyedórája a film és a filmkészítés színtiszta ünnepe: a már leírt, valódi családias mozizás felelevenítve a Cinema Paradiso után szabadon a legvégére egy New Movie Paradise-szal ajándékozza meg nézőit: Fats Waller, a legendás „helyi” zenész életét láthatjuk egészen sajátos stílusban megelevenedni, miközben a szereplőkkel együtt szélesen, a film adta öröm mosolyával az arcunkon falhatjuk a vásznon pergő jeleneteket.
A VHS ugyan meghalt, de ne gyászoljuk sokáig! Mert kezünkben a lehetőség, hogy kamerával üljük meg az eltávozott halotti torát – a siratás helyett svédeljünk!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Nyilas Misi az Anfield Roadon
Következő cikk Moziünnepre írva

5 hozzászólás

 1. 2009. szeptember 17. csütörtök

  háh. pont tegnap néztem meg 🙂

 2. 2009. szeptember 17. csütörtök

  @csiguSZ: lebuktál! nem is jelent még meg :-PPP

 3. 2009. szeptember 17. csütörtök

  uupsz 😀

 4. marlasinner
  2009. szeptember 18. péntek

  viccesen hangzik 🙂
  Gondry jó haver, asszem felhívom egyik este egy pohár borra 🙂

 5. 2009. szeptember 23. szerda

  Hosszú idők óta ez volt az első film, amit nem bírtam végignézni, annyira rossz volt.

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .