Lődd szét a magod!


 

vulkan A kimondhatatlan nevű izlandi vulkán háborgása különös ízt ad a Föld Napja alkalmából tartott megemlékezéseknek, így most mi is azokat a filmeket szedtük elő, amikor a természet visszavág. Ajánljuk reptéren várakozóknak, luxusbusszal utazóknak és otthon maradtaknak.

Dante pokla (Dante’s Peak) r.: Roger Donaldson, 1997
Pierce Brosnan sokkal meggyőzőbb volt James Bondként, mint ebben a filmben, jóllehet alig van valami meggyőző benne. A történetet a kisvárosi miliőbe ágyazott megsejtett katasztrófa – szkeptikus népek – menekülés vonalra húzták fel, love interest szerepében a Terminator-os Linda Hamilton.

Utazás a Föld középpontja felé (Journey to the Center of the Earth), r.: Henry Levin, 1959
Jules Verne művének feldolgozásai között inkább csak az őskori leletek értékelhetőek, a legutóbbi 3D-s bohóckodás jópofa cirkuszi mutatvány, de nem film, az Asylumé meg nyilván vicc. Az 1959-es Henry Levin-változatot viszont már akkor Oscarra jelölték a technikai kategóriákban.

Joe és a vulkán (Joe Versus The Volcani), r.: John Patrick Shanley, 1990
Tom Hanks öngyilkos akar lenni. A tv2-s riportok az ilyen mondatok után szokták kurva kínos mosollyal hozzátenni, hogy “na, nem arról van szó, hogy a sztár megunta az életét, mindössze legújabb filmjében alakít egy vulkánba ugrani készülő férfit.” Boldog békeidők, se Hajdu Péter, se tv2… Na de a lényeg: Joe-nak felajánlja egy milliomos, hogy utolsó napjaira minden luxust megkap, viszont akkor ne kötéllel, hanem tűzbeugrással búcsúzzon ettől a világtól. Majd bejön a képbe Meg Ryan, hogy aztán A szerelem hullámhosszán, később hálójában is együtt vergődjenek.

Motoros tűzjáró (Feuerläufer – Der Fluch des Vulkans) Rainer Matsutani, 1998
A horror klinikája és a Pokoli tévétorony című eposzok rendezője áll a háttérben, és hát mi tagadás, nem bírtam kihagyni a listából a német filmgyártás eme gyöngyszemét. Van itt minden, mint a búcsúban: “A legenda szerint a vulkán a pokol istenének a lakhelye. Ha az isten felküldi a földre hét démonját, azok a hatodik nap után megnyitják a pokol kapuját, és a világ elpusztul. Martin véletlenül megöli az egyik démont, de azokat nem lehet megállítani…” Véletlenül megöli a démont…? És egyáltalán milyen mondat ez…?

NEM TALÁLTAM VIDEÓT 🙁 KÜLDJETEK, HA TUDTOK!

Tűzhányó (Volcano), r.: Mick Jackson, 1997
Most esett csak le, micsoda presztízsveszteség az USA-nak, hogy ez a kurva vulkán nem náluk, hanem egy rég csődbe ment, az amerikai állampolgárok 98%-a által nem is ismert országban tört ki. Bezzeg Tommy Lee Jones még Los Angeles utcáin mentette a menthetőt. Kivételesen egy bátran visszanézhető darab.

Krakatau – A tűzhányó napja (Krakatoa: The Last Days), r.: Sam Miller, 2006
Csak végső esetben ajánlott angol tévéfilm egy indonéz szigeten 1886-ban kitört vulkán pusztításáról. Nem néztem a tévéműsort, de szerintem tutira benyomja valamelyik parasztadó a közeljövőben. Messzire elkerülni.

Tűzhányó New Yorkban (Disaster Zone: Volcano in New York), r.: Robert Lee, 2006
New York romokban hever. Akárhogy is, semmi valamirevaló indokot nem tudok elképzelni, hogy megnézzem ezt a filmet, amelyben a Fűrész 4-5-6 főszereplője, Costas Mandylor feszít.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ki ölt ma? Agataha Christie rajongóknak kötelező!
Következő cikk Al Pacino 70 éves!

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .