You Say You Want a Revolution


Legjobb forradalom-tematikájú filmek következnek egy amolyan Mit nézzünk ma?-összeállításban, feltéve ha elég széles a DVD-tárunk. A tévécsatornák kínálata ugyanis elkeserítően sematikus. Ellenben:

Persepolis – Animációs gyorstalpaló arról, miként lett egy a szabad világ által hatalomra juttatott minifáraó egyeduralmát megdöntve a nagy várakozások ellenére még súlyosabb nacionalista diktatúra. Mindezt egy fiatal lány/nő szemszögéből, akinek jogai meglehetősen csorbák akkoriban.

Che – Soderbergh embert próbálóan hosszú és kicsit talán vontatott, de egyszer-érdemes-végigülni biopicje a világ legismertebb pólómintájáról, aki argentin létére lett a kubai forradalom ikonja. Forradalom alatt szintén azt értjük, hogy az amerikaiak diktátorát döntötte meg egy másik despota.

Patyomkin páncélos – A permanens forradalom propagandagépezetének legszebben csillogó ékköve, az orosz cárt elüldöző, majd szigorúan a nép akaratából, a nép kívánalmai szerint és a nép érdekében népirtó elvtársak hatalomra jutásáról. Amúgy tényleg filmtörténeti jelentőségű, már csak azért is.

Álmodozók – Bertolucci legmundruczósabb tematikájú filmje minden számomra nehezen emészthető vonása ellenére is helyet érdemel itt, mint a ’68-as események egyik hírmondója – három olyan fiatalról, akik olyan hévvel dugnak otthon, hogy semmit nem észlelnek nevezett történésekből.

A fülke – Hát ez hogy került ide…?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az Oroszlánkirály beszéde
Következő cikk Szívtájékra lőjetek!

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .