Mozi a fülnek (2.)


hable con ella rom movies talk to herKlasszikussá vált vagy elfelejtett mozik filmzenéit tesszük a lejátszóba.

Beszélj hozzá! (Hable con Ella)

Kómába esett szófukar nők, őket vak szerelemmel ápoló férfiak megindító érzelmi keringője az élet árván hagyott teraszán. Alberto Iglesias megérdemli a nagyobb publicitást, hiszen Morricone-n kívül, csupán a hollywoodi sztárzeneszerzőknek szólnak a fanfárok. A hazájában elismert komponista már az összes nagy spanyol rendezővel (Bigas Luna, Carlos Saura, Julio Medem) dolgozott. Munkakapcsolatuk Pedro Almodóvarral a Titkom virágakor bimbódzott, és azóta elválaszthatatlanok (Eleven hús, Mindent anyámról, Rossz nevelés…). Alberto előnyben részesíti azokat a hangszereket, amin ő maga is játszik, így most is meghatározó szerep jut a gitárnak, a zongorának, de a prímet a vonós hangszerek viszik. Az Amerikai szépségből akad egy erőteljes áthallás, amin a Habitácion De Alicia című számban ütközik meg fülünk először (később az Alicia Vive), ez azonban megbocsátható. Az albumra importált számok: ”Cucurrucucú Paloma”, ”Por Toda A Minha Vida”, ”Raquel”,  ”The Plaint: O Let Me Weep, For Ever Weep” hibátlan egységet képeznek az eredeti filmzenével. Könnyfakasztóan szép album, beszél hozzánk.
Kiadó:BMG
Játékidő: 63:35

 

 

Schmidt története (About Schmidt)

Amikor a 66 éves Jack Nicholson remekül beleőszült a 66 esztendős Warren Schmidt bőrébe.
A szürke kisember kalandos utazása a szivárvány tövébe, hogy ráleljen földi létjogosultságára, hétköznapian szép történet.
Alexander Payne rendező és Rolfe Kent zeneszerzőnek harmadik együttműködése. Kent nevével korábban a Kate és Leopold stáblistáján találkozhattunk, de ott Sting Oscar-jelölt dala teljes joggal elvonta a dicsfényt. Mostani művét tüzetesen végighallgatva, kiváltképp megérdemli a vállveregetést. 4-5 főtémát is felvonultat, hihetetlen hangszerarzenált (dünnyögő tuba, lírai hárfa, bendzsó, tangóharmonika, vonósok, zongora) alkalmaz, széles érzelmi skálán barangolja be a térképpel kijelölt utat. A filmnek alárendelt, patikamérlegen kidekázott precíz munka. A cédére beolvasta Jack Nicholson első Ndugunak írott levelét, és még egy 15 perces beszélgetés is felkerült (Payne és Kent között, zenei indoklással), ezt azonban megspórolhatták volna a DVD-re. A lemez minőségi papírtokos tálalását az esztétikai ínyencek figyelmébe ajánlom.
Kiadó: Warner Music
Játékidő: 62:55

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A gyerekek jól vannak
Következő cikk Tarkovszkijt márpedig látni kell

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .