Kincsek a kukából (3.)


Egy neve elhallgatását kérő mozibolond Medicinek hála, YouTube-csatornánk értelmet nyer. Filmemlékeinket felszínre hozva, eddig még kiadásra nem került egykori kasszasikerekből, időszakos klasszikusokból, kedves mosollyal felidézett sorozatoktól, műsorokból szemezgetünk. Legendás vagy éppen méltán elfeledett arcok tűnnek fel az elsárgult tablókon. Hajdani VHS-óriások, vasárnapi matinék ászait gyömöszöljük a lejátszóba. Ismerős főcímzenék, és mindez felbecsülhetetlen magyar szinkronnal! Az alkotók közül megannyian már az égi forgatócsoporttal dolgoznak, ezért hálánk jeléül, rájuk emlékezve helyezünk el egy-egy mécsest az oldalunkon.

Tisztes úriház (Pot-Bouille, 1957)

Émile Zola művét Julien Duvivier adaptálta vászonra, bár az ő Octave-ja számítóbb, cinikusabb a regénybelinél, mulat környezetén, a karjába omló szépasszonyokon, felszarvazott férjeken. (Gérard Philipe halála előtti utolsó filmszerepében megrázó alakítást nyújt.) Csak a karrierje érdekli, a hölgyek ölelése eszköz számára Párizs meghódítására. Kortól és országtól függtelen viselkedési trend ma is! Elegáns humora és a veretes honi hangadók könnyedén veszik rá az embert a nosztalgiázásra.

 

Vándorlások meséje (Szakzka sztransztvij, 1982)

Marta és kisöccse, Maj egy nagyváros árvái. Nyomorban élnek, ám Mikulás napján ők is várják a csodát. A vörös ruhás emberek azonban nem ajándékot hoznak, hanem elragadják a kisfiút, ki különleges képességgel bír, megérzi, ha valahol arany bújik meg a földben. A kétségbeesett Marta minden veszéllyel dacolva testvére keresésére indul.

Alekszandr Mitta rendezte szovjet filozófiai fantasy-filmnjében színészsztárok vettek részt: Andrej Mironov, Lev Durov, Vlagyimir Baszov, míg a film zenéjét a világhírű Alfred Schnittke komponálta. Amerikából a Kincsvadászokat, addig a Szovjetunióból a Vándorlások meséjét kaptuk gyerekkori emlékként.

 

http://www.youtube.com/watch?v=RCO6p_7V_I0&feature=channel_video_title

 

Anna ezer napja (Anne of the Thousand Days, 1969)

Richard Burton az egyik legideálisabb választás volt VIII. Henrik szerepére. Uralkodásának azt az időszakát mutatja be, mikor a király ráun feleségére, Katalinra, a “bús, spanyol tehénre” és szívesen múlatná az idejét Thomas Boleyn fiatalabbik lányával, Annával. Liz Taylor nagyon szerette volna Annát alakítani, de 37 évesen már túlkorosnak találták rá. Az idén elhunyt Charles Jarrott mozijából bizonyára még a Tudorok sorozat is okosodott.

 

http://youtu.be/OQCA92VAUaA

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken - kritika
Következő cikk Wanted dead or alive

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .