Az irodalmi adaptációkról


Írók és Prímszámok facebook event >>

Február 10. Odeon-Lloyd (Bp. Hollán Ernő u. 7.)

primszamok lila sarga

18.00 órától utoljára moziban A prímszámok magánya c. film, amely Paolo Giordano azonos című könyvéből készült. Alba Rohrwacher a női főszereplő alakításért 2010-ben Velencében és 2011-ben Bastia-ban is díjat kapott.

20.00 órától vendégeinkkel beszélgetünk költői és mozgóképekről, irodalmi adaptációkról és arról, ami hirtelen eszünkbe jut.

Vendégek:
Bajtai András, költő
Kubiszyn Viktor, újságíró
Németh Gábor, író, szerkesztő

az este házigazdája: Hercsel Adél

Jegyár: diák és nyugdíjas 650/ felnőtt 950

A prímszámok magánya egy lány és egy fiú, Alice és Mattia életének történetét mutatja be gyermekkoruktól felnőtté válásukig. Kettejük életének alig vannak közös pontjaik, ám végig érezzük, hogy valamiért egy párt alkotnak. Olyanok ők, mint a matematikában ikerprímeknek nevezett számok.

“Vajon az ikerprímként viselkedő két főszereplőnek, Alicénak és Mattiának sikerül-e sorsukat összekapcsolni, sikerül-e egymást megérinteni, lehetséges lesz-e legyőzni valamilyen formában a köztük tátongó szakadéknyi távolságot? Ezt boncolgatja Saverio Costanzo filmje, miközben rávilágít számos szociálpszichológiai problémára és szülői viselkedésformákat ikonizál.

(…)

Costanzo merészen vállalkozik a nem könnyű feladatra, hogy filmvászonra vigye és audiovizuálisan értelmezze Paolo Giordano immár világsikerű regényének üzenetét. A rendező átszerkeszti a könyv lineáris struktúráját, a visszafelé pörgetés módszerét alkalmazza. A horrorisztikus kezdőjelenet hatását tovább feszíti Mike Patton zenei aláfestése. Ezeknek a képsoroknak később lesz jelentőségük, amikor szembesülünk a két főszereplő lelkivilágával, amikor érzékeljük, mennyire átjárja őket a szenvedés és az iszonyat.”

(forrás: olvassbele.com)

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Tarr’s Eleven
Következő cikk Szuvenyír nyihaha

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .