Hobbiállat – EUShorts előtt


Klement Csaba

Klement CsabaKlement Csaba idén diplomázik a MOME animáció szakán, a hétvégén az EUShorts Likes: Fashion & Poetry fesztiválon Hobbiállat című kisfilmjét láthatjuk tőle. A film egy magányos férfiról, aki egy állatkereskedésben keresi a boldogságot, a kérdés csak az, hogy milyen kedvencet válasszon magának, hiszen ez az egész életét megváltoztathatja. Interjú.

– Milyen jelen és jövője van a rövidfilmeknek itthon? Hol tud a közönség találkozni velük?

– Én nagyon pozitívan állok ehhez a kérdéshez. Szerintem a rövidfilmek most nagyon sikeresek, sőt már mindenből rövidfilmet csinálnak. lásd internetes reklámok, klipek, divatvideók. Szerencsére ez kezd itthon is elterjedni. Azonban rövidfilmet sem egyszerűbb készíteni, mint nagyjátékfilmet, de ha van rá anyagi háttér, mindenképp érdemes belevágni! Leginkább az interneten lehet találkozni ezekkel a videókkal, ami azért jó, mert így rengetegen láthatják őket. Ráadásul vannak ezek a szuper fesztiválok, mint az Eushorts, amelyek lehetővé teszik, hogy óriásiban is megnézhessük őket. Éljen!

– Akkor a te munkáidra is a neten érdemes rákeresnünk?

– Van egy blogom, amit viszonylag gyakran frissítek (csabaklement.blogspot.com), emellett indítottam egy internetes animációs sorozatot. Ezek egymástól független kis filmek (nagyon kicsik), itt találjátok: http://www.youtube.com/csklement

– Azt olvastam rólad, hogy különösen szereted az állatokat, nem véletlenül beszélgetünk most a Hobbiállat c. kisfilmed kapcsán, hiszen ezt fogjuk látni tőled az EUSHorts-on.

– Imádom az állatokat. Gyerekkorom óta. Azt hiszem, már minden lehetséges kisállatot tartottam otthon. De tényleg, mindent… Most hely szűke miatt csak egy hörcsögöm van, hétvégenként pedig édesanyám kutyusát nyúzom.

– Az ember, ha magányos, valóban az állatok között találhatja meg az ellenszert a rosszkedvére? Milyen gyakran jársz állatkertbe, mit szeretsz bennük?

– Nem feltétlenül az állatok között, ez emberfüggő, valaki nem is szereti az állatokat. Én sem azért járok állatkertbe, mert magányos vagyok. Egyszerűen kikapcsol, olyan ez, mint másnak egy erdei séta. Bérletem is van, úgyhogy akármikor mehetek. Leginkább akkor szeretem, amikor kevés a látogató, a téli állatkert például lenyűgöző. És amit sokan nem tudnak, hogy ma már az állatkerteknek rengeteg szerepe van a környezet védelemben, ezek nem csak bezárt állatok, amiket pénzért mutogatnak. De ebbe most nem mennék bele, mert holnaputánig lehetne beszélni róla.

Hobbiállat

– Ha az ember élőszereplős filmeket forgat, könnyen nevez meg példaképeket. Ha valaki animációval foglalkozik, mint te, inkább alkotók vagy stílusok, amik közel állnak hozzá?

– Ez nagyon változó, nekem például vannak kedvenc rendezőim és vannak stílusok, amik hatással vannak rám, befolyásolják a munkáimat, persze nem másolok senkit. Egy munka első fázisa általában a gyűjtés, meg kell nézni, hogy más hogyan oldotta meg ugyan azt a feladatot, ebből rengeteget lehet tanulni. Ez a fajta filmkészítés nagyon nagy szabadságot ad, szinte bármit létrehozhatunk egy animációs filmben. Az élőszereplős filmekben is trükkökkel oldják meg, ha olyat akarnak megmutatni, ami amúgy nem létezik. Ma már alig van film, amiben ne lenne animáció.

– Nézegettem a blogod, feltűnt, hogy a még élő állatok mellett a dinoszauruszokat is előszeretettel rajzolsz. Sőt, kilyukadtam a Daily Dinosaur-on is a Facebook-on. Erről mit lehet tudni?

– Mániákus dinógyűjtő vagyok, két éve elkezdtem ezeket feltölteni egy saját mappába, aztán egyszer csak elfogyott a megosztható őslények száma. Azóta az interneten talált képeket mutatom meg a már hivatalos facebook oldalon, ahol vannak különböző művészek munkái, amatőr fotósok képei, dinós tárgyak, gyerekrajzok stb.

Az EUShorts Likes: Fashion & Poetry fesztivál április 6-7-én lesz a Toldi moziban>>

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A fekete ruhás nő
Következő cikk Polisse - kritika

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .