Verses animáció az EUShorts-on


patakiskola

Vácz PéterVácz Péter Patakiskola c. stop-motion technikával készült munkáját is láthatjuk a hétvégi EUShort Likes: Fashion & Poetry fesztiválon a Toldi moziban. Az alkotó blogján belestünk a gyártási folyamatokba, ami különösen érdekes az ilyen animációs filmek esetében. A Patakiskola Miklya Zsolt gyerekversét illusztrálja/meséli el, egy kislány kalandjait egy csermelytől a tengerig. A MOME-hallgató alkotóval a fesztivál előtt váltottunk is pár szót, mi a helyzet itthon ezzel a műfajjal.

– Azt gondolom, hogy a rövidfilmeknek a fesztiváloknál is nagyobb tere lehet az interneten, amely nemzetiségtől független. Ha az ember jól használja ki a webes terjesztési lehetőségeket és kapcsolati rendszereket (blogok, gyűjtőoldalak), rengeteg emberhez eljutthatja a munkáját és kellő elismerést, visszajelzést kaphat. TV-t egyáltalán nem nézek, így nem tudom, mennyire vannak jelen a rövidfilmek a magyar adókon, de az biztos, hogy lenne mivel megtölteni az ilyen indíttatású műsorokat. Talán ez a közeljövőben változni fog.

– Miért választottad a stop-motion technikát?

– Szeretek barkácsolni és kézzel fogható dolgokat készíteni, ezért animációban is a stop-motion technika (báb- és tárgyanimáció) az ami a leginkább inspirál. A technika lényege, hogy a meglévő díszletek, hátterek és karakterek, mind valós, megépített tárgyak, amelyeket képkockáról képkockára újrapozícionálok majd lefotózok. Az így kapott, összefűzött fotó/képsorozat adja meg a mozgás illúzióját, azaz a film végeredményét. Ha valakit jobban izgat a bábanimációs műfaj mibenléte, a blogomon megtalálja az erről frissen írt szakdolgozatomat.

EUShorts Likes

– A Patakiskola egy versre épül, szereted a verseket, a gyerekverseket vagy egyszerűen csak izgalmas feladatnak tűnt összeházasítani két művészi formát?

– Ez a gyerekeknek szóló versfilm egy egyetemi feladat volt. Miklya Zsolt versét a felnövésről szóló absztrakt és összetett jelentése miatt választottam. Emiatt egy kicsit mindenkinek szól, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Azt gondolom, hogy a versek többnyire elvont jelentéstartalmának megvizualizálására az animáció nagyon alkalmas műfaj.

– A kisfilmet nézve Michel Gondry technikái jutottak eszembe, van ennek alapja, vagy ezt csak én  akarom belemagyarázni…?

– Ismerem Michel Gondry filmjeit és szeretem is őket, de a Patakiskolát más alkotók munkái ihlették akkortájt. Ezek a Her Morning Elegance és a Hello Antenna című videoklippek voltak. Jelenleg leginkább Henry Selick filmjei és Wes Anderson Fantastic Mr. Fox című filmje inspirál sok más kortárs alkotás mellett.

http://vimeo.com/30376094[/embed]

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 3D-t szereted-e?
Következő cikk Csak a szél

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .