A trollvadász – Titanic fesztivál


trollhunter

trollhunterA trollvadász (Trolljegeren / The Troll Hunter) r.: André Øvredal, sz.: Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterund, Johanna Mørk, norvég

troll: 1) skandináv mitológiában szereplő misztikus lény, szörny, többnyire ostoba, pusztító; 2) internetes fórumokra durva, primitív és/vagy oda nem illő hozzászólásokat ír

A so called megtalált felvétel gegjével poénkodó filmes húzás teljesen vicces volt még pár éve, lehetett és érdemes is volt átfogó anyagot fabrikálni az apropóján, hogy akkor most a – tágan értelmezett – home videónak álcázott jelenetek játékfilmmé való össze final cut-olása mennyire vagány, jelenkori médiafogyasztásra reflektáló stb. És az ma is, csak most először érzem, hogy kihoztuk a poénból a maximumot. Mert bár ha az ember ügyes, a variációk száma – közel – végtelen, de A trollvadász alig tesz mást, mint a REC vagy a Cloverfield (egyszer a műfaj ősapája, a Blair Witch Project ikonikus lámpafényben lihegő sapkás fej beállítását is megidézi), illetve épp csak annyival, hogy direkte vicc, meg ugye népi mitológiából merít, mintha nekünk a Hétszűnyű Kapanyányimonyók. De nem paródia, hanem eleve humorforrás a faszorrú mumus, főleg, ha három feje van, szóval komolyan-vehetetlen az egész szituáció.

Találtam egy trollt az út szélén és befogadtam. Mivel etessem? Tovább>>

Na szóval, ál-doku, de van benne jól kivitelezett animáció és még vicces is, hol itt a gond? Hogy egyik sem eléggé az, ami. Tényleg jók azok a jelenetek, amikor megjelenik a troll, de rengeteg az üresjárat, még ha dramaturgiailag helyén való is. Ettől viszont még unalmas. Amikor nekiáll bontani az erdőt ez a titokban létező monstrum, meg pofán csapja a vadászt, azon hangosan felröhögtem, de ilyen volt mondjuk kettő a játékidő alatt. Végül is azt mondom, leszámítva, már amennyiben le lehet számítani, hogy éveket késett és ezt a hibáját még épp a rokonfilmeket célzó kifigurázás nyilvánvaló szándéka sem tompítja eléggé, lehet ezt egy korrekt filmnek is nevezni. Rövidfilmként több is volna, mint korrekt, mert sűrűsödne a lényeg, hullana a felesleg. Így inkább csak rendben van, egynek jó, amolyan „megmutatjuk minderről a saját verziónkat” érzés lengi be.

De mégis a legjobb, ha megnézed magad és eldöntöd, bejön-e; ezt holnap azaz 20-án 23.00-kor teheted meg a Titanic fesztiválon, a Toldi moziban.

Ami pedig a mai felhozatalt illeti: aki kihagyja Joachim Trier, a Szerzők író-rendezőjének új filmjét, az magára vessen! Legfeljebb az vígasztalhatja, hogy az Oslo, augusztus (most figyelj, mi az eredeti címe: Oslo, August 31st – na, erre nem fogadtál volna!) májusban eleve műsoron lesz a hazai mozikban. Ma 18.00-kor vetítik a KINO moziban.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Vita a dokumentumfilmekről
Következő cikk Lars von Trier maraton

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .