Ki rendezze a Deadpoolt?


Deadpool

Deadpool

A Deadpool egyike a Marvel legérdekesebb karaktereinek (sőt, talán a legérdekesebb). Egyetlen szuperereje a gyors gyógyulás képessége (ugyanis ugyanabban a programban vett részt, mint Rozsomák), viszont kiváló harcművész és a lőfegyverekkel is jól bánik. Hogy mi benne az érdekes? Az attitűdje. Igazi antiszuperhős, egyedül önmaga érdekli, egy zsoldos, aki ha éppen úgy alakul, akkor megmenti a világot is, de csak ha jár érte valami, ráadásul tisztában van vele egy képregény karakter, így nem egyszer ledönti a „negyedik falat”, és kiszól az olvasóhoz. Ami még különlegessé teszi a képregény-sorozatot, az a morbid, politikailag teljesen inkorrekt humora, illetve hogy viszonylag gyakran találhatóak benne popkulturális utalások, kikacsintások. Hálás alapanyag ugyan, de irtó könnyen el lehet rontani, erre már volt is példa, Rozsomák filmes spinoffjában már tiszteletét tette a vásznakon, akkor viszont csúnyán meg lett erőszakolva a celluloidon. Elvileg 2014-ben érkezik elvileg Deadpool első önálló kalandja a moziba, a forgatókönyvet pedig a Zombieland írópárosa jegyzi. A rendezői teendőket Tim Millerre osztották, akinek ez lesz az első egészestés filmje, eddig rövidfilmeket rendezett (az egyikért Oscarra is jelölték), illetve speciális effekteken dolgozott.

Bár elsőre nem hangzik ANNYIRA rosszul (vagyis ha arra gondolunk, hogy Miller a Fincher produceri segédletével készülő The Goon animációs filmen is dolgozik, aminek az előzetese több mint bíztató), de azért itt van 10 rendező, akiknek a kezei közt sokkal szívesebben látnám a projektet.

Edgar Wright

Edgar WrightMit csinált eddig?
Először is egy kultsorozatot, a Spacedet, majd minden idők talán legjobb horrorkomédiáját, a Shaun of the Deadet. Ezután jött a szintén hibátlan Vaskabátok, majd egy kiváló képregény adaptáció, a Scott Pilgrim vs. The World.
Miért lenne alkalmas?
Ahogy Deadpooltól, úgy Edgard Wrightól sem állnak messze a popkulturális utalások, sőt a Spaced egy nagy popkult idézet- és utalásgyűjtemény, de a Shaun of the Deadben, illetve a Hot Fuzzban is rengeteg hasonló finom megoldást találhatunk. Amiben pedig megmutatkozik a zsenije, hogy képes ezeket úgy tálalni, hogy nem megy sem a sztori, sem a film kárára, filmjei szórakoztatóak tudnak lenni az átlag, háttértudást mellőző, popcornját két kézzel zabáló egyszeri nézőnek is. Scott Pilgrimmel pedig bizonyította, hogy képes úgy adaptálni, hogy filmje hű maradjon az eredeti műhez, de jól felismerhető szerzői kézjegyei is megmaradjanak, és sajátjának tudhatja filmjét. A politikailag inkorrekt humor sem áll tőle távol, utóbbi két filmjében pedig azt is bizonyította, hogy az akciójelenetekkel is könnyen megbirkózik.
Mit csinál a Deadpool helyett?
A Hangya szuperhősmozit a Marvelnek, na meg dolgozik már a „Három ízesítésű Cornetto trilógia” (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) záró darabján is Simon Peggel karöltve.

Shane Black

Shane BlackMit csinált eddig?
A forgatókönyvírás egyik legnagyobb fenegyereke. Jegyzi a Halálos fegyvert, meg Az utolsó akcióhőst is, 2005-ben pedig végre meg is rendezhette azt, amit papírra vetett: a Kiss Kiss Bang Bang egy hibátlan mestermű lett, amivel addigi munkáit is felül tudta múlni.
Miért lenne alkalmas?
Párbeszédei emlékezetesek, pörgősek, és viccesek is. Ha a Kiss Kiss Bang Banget vesszük alapul, akkor a „negyedik fal” ledöntése sem jelent számára problémát, emlékezhetünk a film narrációjára, ami többször kiszól a nézőhöz, de beugorhat a korházi jelenet is a film végén. Sőt, ha belegondolunk, Harry Lockhart karaktere (akit Robert Downey Jr. játszott a Kiss Kiss Bang Bangben) is sokban hasonlít Deadpoolra, bár utóbbi egy fokkal lazább, na vagányabb is, ugyanakkor nagyon tapló is. Black egyike a legnagyobb élő akciófilm íróknak, a dumálós akcióvígjátékok mestere, stílusa passzolna a végtelenül laza és vagány, de nagyon tapló zsoldoshoz.
Mit csinál a Deadpool helyett?
A Vasember 3-at írja és rendezi, a Marvel eddigi legjobb húzása Joss Whedon szerződtetése mellett.

Jason Eisener

Jason EisenerMit csinált eddig?
A Treevenge című, bosszúszomjas, vérengző karácsonyfákról szóló rövidfilmet, aztán pedig az egyik legszórakoztatóbb neo-exploitationt, a tavalyi év legjobb bűnös élvezetét, a Hobo With A Shotgunt.
Miért lenne alkalmas?
A Treevenge alapötlete egyszerre beteg és vicces, akárcsak maga a kész mű. A Hobo With A Shotgunnal pedig emelte a tétet, a film ugyanis sokkal betegebb és viccesebb, mint korábbi rövidfilmje, röpködnek a belek, patakokban folyik benne a vér, és valósággal tocsog a morbid humorban. Egyike a legjobb neoexploitationöknek. Nos, Deadpool kalandjait is rendszerint vérben, bélben, na meg morbid humorban gazdagok.
Mit csinál a Deadpool helyett?
Egy horror szkeccsfilmben rendez egy pár perces epizódot, szóval valószínűleg ráérne.

Robert Rodriguez

Robert RodriguezMit csinált eddig?
El Mariachi, Desperado, From Dusk Till Dawn, The Faculty, Sin City, Grindhouse: Planet Terror, Machete, hadd ne soroljam tovább (mert akkor elrontom a szép felsorolást béna családi matinéfilmekkel).
Miért lenne alkalmas?
Számtalan viccesen morbid, illetve morbidan vicces filmet köszönhetünk már neki. A neoexploitation filmjei mind térdig gázolnak a vérben és belsőségekben, mindezt humoros köntösbe helyezi, és gyakran jellemzi az önreflexió, hogy a kikacsintásokról ne is beszéljünk. Vérbeli geek, aki már számtalan kultikus filmet rendezett, nem egy pedig közel áll stílusban a Deadpoolhoz, kiváló lenne.
Mit csinál a Deadpool helyett?
Igazából Rodriguez már szóba került a projekt kapcsán, de aztán kiszállt, szóval ő tényleg a Deadpool helyett csinálja meg a Machete folytatását, aztán a régóta ígérgetett Sin City 2-t is.

Joe Cornish

Joe CornishMit csinált eddig?
Az Attack The Block című ügyes, rém szórakoztató akció-horrorkomédiát .
Miért lenne alkalmas?
Első filmjében a félelemkeltésre szánt (viszonylag kevés) jelenet tényleg félelmetes, és főleg feszültségteljes volt, a humoros részek pedig kifejezetten viccesek. Továbbá bizonyította benne, hogy akciót is tud rendezni, ritmusosat és látványosat. A humort, az akciót, meg a horrort kiváló arányérzékkel ötvözte az Attack The Blockban. Bár Edgar Wright szintjétől messze van még, nem lenne ő sem rossz választás egy Deadpool filmhez.
Mit csinál a Deadpool helyett?
Egy másik szuperhős mozin dolgozik, a Hangya a forgatókönyvében segédkezik Edgar Wrightnak.

Alexandre Aja

Alexandre AjaMit csinált eddig?
Először is elindította a francia horror újhullámot Magasfeszültség című slasher homage-ával, aztán az USA-ba tette át székhelyét, ahol először ledirigálta Wes Craven egy korai filmjének, a Sziklák szemének az újráját, amivel a jó remake-ek nem túl népes táborát erősítette. Majd jött egy ballépés, a Tükrök, ami egy ázsiai horror amcsi újrája volt. Aztán megcsinálta 2010 legjobb bűnös szórakozását, ez volt a Piranha remake-je, a Piranha 3D, ami minden idők talán legvéresebb hollywoodi stúdiófilmje lett.
Miért lenne alkalmas?
Már a Magasfeszültség idején ott volt a pajkosság Ajaban néhány jól eltalált kikacsintás képében, de a Piranha 3D-vel biztosította be helyét a listán, ami nem csak, hogy véres, de egyben rohadt vicces is, méghozzá a legbetegebb módon, ráadásul a film olykor önreflexív, és találni benne pár jól elhelyezett utalást, kikacsintást is. Elboldogulna Deadpoollal is.
Mit csinál a Deadpool helyett?
A Maniac újráját írja, aztán nagy valószínűséggel megvalósítja egyik szerelemprojektjét, a Cobra: The Space Pirate manga adaptációját.

Guy Moshe

Guy MosheMit csinált eddig?
A Bunraku című, viszonylag szűk körben ismert, akár még kultmozivá is avanzsálódható fura zsánerkevercset.
Miért lenne alkalmas?
A Bunraku egy kevés pénzből megcsinált, ennek ellenére borzasztóan látványos film volt, ami változatos harckoreográfiákkal operált, így a harcjelenetek végig fenn tartották az izgalmat, nem váltak a film végére sematikussá. Ezek mellett a filmben volt néhány jópofa, humoros kiszólás, metapoén (!), meg millió nagyon kreatív apró ötlet (a nem angol dialógok feliratozása képregény inzertekkel például). A Deadpool képregényekben is igen gyakoriak a metapoénok, humoros kiszólások, hisz a főhős tudja magáról, hogy egy képregényben létezik csak, fájó lenne, ha ez az adaptációból kimaradna.
Mit csinál a Deadpool helyett?
Pillanatnyilag semmit, szóval pont ráérne.

Matthew Vaughn

Matthew VaughnMit csinált eddig?
Producerként először elindította a pályán Guy Ritchiet, majd a csúfos, Madonna-s buktája után maga is megpróbálkozott a rendezéssel, és kiderült, hogy kiváló direktor. Először J.J. Connoly novelláját vitte vászonra, ez volt a Layer Cake, majd jött a Stardust, amit már forgatókönyvíróként is jegyzett. Aztán jött a Kick-Ass, majd az X-Men Origins: First Class. Csupa adaptáció.
Miért lenne alkalmas?
Azt már több alkalommal bebizonyította, hogy kiválóan tud adaptálni, akár képregényt is. A Kick-Ass kellően véres, látványos, és vicces volt egyszerre, kimondottan tökös film, amely ügyesen csinált viccet a szuperhős mítoszból. Valami hasonló jelzőkkel szeretném illetni a Deadpool filmet is majd, így Vaughn is kiváló választás lenne. Eddig még nem hibázott (pedig az X-Men prequelt futtában, rohanva kellett összedobnia nagyon rövid idő alatt, hogy nehogy visszaszálljanak a jogok a Marvelhez), amennyiben ő kerülne a Deadpool film élére, biztonságban lenne a produkció, és nyugodtan hátradőlhetnénk, várva a premiert.
Mit csinál a Deadpool helyett?
Az X-Men előzményfilmjének a folytatását. Továbbá körmöli a Kick-Ass folytatásának szkriptjét is.

Guy Ritchie

Guy RitchieMit csinált eddig?
Karrierje fényesen indult a vicces-sokat dumálós Ravasz, az agy, és két füstölgő puskacsővel, majd jött a hatalmas siker a Blöff-fel, amit filmrajongók a mai napig szarrá idéznek. Aztán karrierje megtorpant, mit megtorpant, orra esett, amikor Madonnával a főszerepben elkészítette a felszínes és giccses Swept Awayt, majd jött a közönség által kissé rosszul értelmezett, éppen ezért sikertelen (de egyébként egész jó) Revolver. Aztán a Rocknrollával valamennyire sikerült megmentenie karrierjét, sőt, azóta rendezett már két álomgyári Sherlock Holmes-akciófilmet. Sikeres lett mindkettő, ugyanakkor hiányoljuk továbbra is azt a Guy Ritchie-t, aki hajdanán volt.
Miért lenne alkalmas?
Mert a Deadpool után talán újra jegyeznék a nevét a kritikusok is, és újra az egyik legizgalmasabb filmes fenegyerek lehetne. Pörgős, vicces dialógusok/egysorosak, látványos akciók, ezekre mind képes Ritchie (vagy legalább is képes volt egykor), és bár már ezer éve nem írt forgatókönyvet, bízom még benne, hogy ott van benne még mélyen az a zseni, aki volt, és Madonna nem szívta le minden kreatív energiáját, az a Ritchie ugyanis zseniális Deadpool filmet csinálna.
Mit csinál a Deadpool helyett?
A hírek szerint a The Man from U.N.C.L.E. sorozat filmes remakejét rendezi (de nem írja), de azon sem lepődne meg senki, ha csinálna még egy Sherlock Holmes-filmet.

John Michael McDonagh

John Michael McDonaghMit csinált eddig?
John Michael a tavalyi év egyik legszórakoztatóbb filmjét, A guardista (The Guard) című ’buddy cop movie’-ba hajló, politikailag inkorrekt akciókomédiát írta és rendezte.
Miért lenne alkalmas?
Jellemző rá is a morbid, fekete humor, akár csak kicsit tehetségesebb, Oscar-díjas testvérére (Martin McDonagh – Six Shooter, In Bruges), ugyanakkor az ő stílusa oldottabb, kevésbé nyomasztó, így bár Martin a tehetségesebb a családban, John Michaelhez jobban illene a Deadpool világa. Kiváló forgatókönyvíró, dialógusokat fantasztikusak ír, és akciót is tud rendezni, így a látvánnyal sem lenne baj. Ráadásul Deadpool  ellentmondásos hős, akárcsak Brendan Gleeson karaktere a The Guardban. Na meg Branden Gleesont mindig jó látni vásznon, akár kiváló ellenség is lehetne belőle.
Mit csinál a Deadpool helyett?
Calvary című következő filmjét ugyancsak Brendan Gleesonnal, na meg Chris O’Dowddal (The IT Crowd, Bridesmaids).

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Nathalie második élete - kritika
Következő cikk Ünnepeljetek a 3 éves Hetedik sorral!

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .