Ők is megszívják egyszer


Bár a denveri agybajos moziból kölcsönzött Jokerként becézgeti magát, s tévézési szokásairól nincsenek információink, azért nem nehéz beismerni, hogy a képernyő urai egyre inkább szeretnek izgalmasan árnyalt antihősöket foglalkoztatni főszereplőként. Az utóbbi évtizedben számos, a patással lepaktált sorozatkarakter vált kultikussá. Innen jöhet a jogos kérdés: vajon mitől van az, hogy sok évadon keresztül is érdekes tud lenni a szimpátia az ördöggel? Most akkor mi is rosszak vagyunk? A fenét – csupán kevés érdekfeszítőbb dolog van annál, mint amikor valaki végigmegy a kárhozat útján. Néhány meghatározó, a lejtőn megállni képtelen televíziós karakter névjegykártyája következik, A hetedik sor válogatásában.

Tony Soprano

Honnan csúszik?

A Maffiózók terapeutához járó pánikbeteg gengsztere 6 szezonon keresztül bizonygatta, hogy New Jersey nem a Bon Jovi városa. A szervezett bűnözés leghíresebb tévés képviselője a „szakma” létező összes önámításával felszerelkezve indult el a nagyvezérkedés felé: első a család, bűnözők helyett vállalkozók vagyunk, és mindennek megvan a határa. Csak éppen a határtalan hatalomvágynak és paranoiának nincs.

soprano.tony

Miért visz magával?

Mert szuszog. Mert vicces. James Gandolfini zseniális színész, úgy sármos, hogy elvileg azt sem tudja, mi az. Nála senki sem tud álmosabb fejet vágni, amikor köntösben, sörhasát előre tolva kivánszorog a reggeli újságért.

Sírás lett a vége?

A Maffiózók fináléja a tévétörténet talán legtöbbet vitatott befejezése. Szerintünk viszont zseniális. Ugyanis nem csinál mást, mint egyértelműen jelzi az összes mélypontot lefejelő főhősével: ne aggódj, minden csak idő kérdése, Tony. Minden csak idő kérdése.

Vic Mackey

vic.mackeyHonnan csúszik?

Los Angeles fiktív körzete, Farmington kemény nyomozókat kíván. Ezt az RTL Klub szó szerint is vette, ezért lett a The Shield (angol szlengben így hívják a rendőrjelvényt) magyar címe a minősíthetetlen Kemény zsaruk. Maga a széria a Dróttal párban jelenti a modern rendőrsorozatok csúcsát. Vic Mackey az úgynevezett Strike Team vezetője, bőrkabátos kopómacsó, aki jobban bűzlik, mint az általa üldözött, közönséges bűnözők. Gyilkosságok, rablás, korrupció, megélhetési brutalitás. Mindez a lehető legmenőbb, gyomor- és kameraremegtetős realizmussal.

Miért visz magával?

Mackey-vel senki sem szarakodhat. Michael Chiklis eseménydús és dokumentarista módra epikus hét szezonon át mászott ki a legragadósabb szószokból, és pont úgy szórakozgatott a nézői megítéléssel, mint ahogy feletteseit vágta át a rozsdás palánkon. Minimum egy pillanatra mindegyik epizódban elhittük: szegény párának tényleg nincs más választása. Shawn Ryan kreátor mindeközben hangosan röhöghetett a markába.

Sírás lett a vége?

Vic sose pityereg. Pont azért üt nagyot, mert legbelül annyira elmerült a szennyben, hogy nincs az a tragédia, ami meggyőzheti: már réges-régen összemosta a fertőt a kompromisszumokkal. A befejezés is olyan, mint a sorozat: a felszínen durva, ám igazából higgadt és tárgyilagos.

Dexter Morgan

dexterHonnan csúszik?

Túlél. Ezért vadászik, szeletel és gyűjti a trófeákat. A Dexter egy regénysorozatból készült modern klasszikus, az Amerikai pszicho és a Taxisofőr napsütötte, hiperintelligens fattya: egy fiatalember, aki polgárként tehetséges vérnyomelemző a miami rendőrségnél – ám közben zabolázatlanul szűköl benne a gyilkolhatnék. Így lesz belőle bűnösöket szeletelő sorozatgyilkos.

Miért visz magával?

Mert az egészen remek Michael C. Hall olyan a szerepben, mint egy szuperhős. Akinek az a képessége, hogy fenevad énjét civil szerénységgel képes kozmetikázni. Végtelenül cinikus és éjsötét humorral operáló lételméleti narrációi pedig még jobban rápakolnak a szimpátiánkra. Ráadásul, ahogy haladunk előre, úgy nyit Dexter is az általa megvetett, érzelmekre alapozó, “átlagos” mindennapok felé.

Sírás lesz a vége?

Ugyan Dexter sokat változott, de a végső árat még nem fizette meg. Ráadásul leállni is képtelen – még két évad, és kiderül, mikor és hogyan húzza be végleg az örvény.

Patty Hewes

pattyHonnan csúszik?

Listánk egyetlen hölgytagja nagypályás New York-i ügyvéd. Szakmájának szupersztárja, a törvények passzusai mögé bújó, eszközökben nem válogató, küldetéstudatos keresztanya. De A hatalom hálójában (Damages) nem csak Glenn Close jutalomjátékos jelenléte, és a valóságból átvett, egyes szezonokat végigkísérő ügyek miatt ütős széria: Patty mellett ugyanis mindvégig ott van kedves ellensége, a kezdetben tapasztalatlan és tiszta, majd egyre bosszúszomjasabb Rose, akit Ellen Parsons formál meg igen érzékenyen.

Miért visz magával?

Elhiteti, hogy elkaphatjuk. A mesteri flashback-dramaturgiának köszönhetően folyamatosan változik a kép: Rose hol nyerésre áll, hol kiesésre. Patty-nél pedig sosem lehet tudni, hány lépésre van előrébb nálunk.

Sírás lesz a vége?

Az a kérdés, hogy hányan fognak sírni. Nemrég indult Amerikában az utolsó, ötödik évad – válaszokat, katartikus finálét biztosan kapunk, csak az az eldöntendő, hogy Patty meddig képes elhitetni a világgal: a démoni lépéseknél fontosabb lehet az éppen aktuális „angyali” játszma, amit hivatászerűen szolgál.

Walter White

whiteHonnan csúszik?

A halál torkából. Onnan is lehet. A Breaking Bad oldalunkon már megénekelt pedagógusa gyógyulni akart némi drogfőzésből származó pénzmaggal – a teste jobban van, a lelkét viszont egy egészen másfajta rák eszi meg.

Miért visz magával?

Mert kezdetben szerencsétlen, naív és szerethetően ravasz: egy ideig nem nehéz vele összekacsintani. A kiválóan vezetett Bryan Cranston tanítani való érzékletességgel jutatta el a szerepet oda, ahol jelen pillanatban, a vége előtt kábé egy évvel tartunk: White úr ül a trónon, körülötte pedig hullák hevernek szanaszéjjel.

Sírás lesz a vége?

Hát, valami biztos lesz. A Breaking Bad a tévésztori talán legkiszámíthatlanabb sorozata, de annyi bizonyos, hogy Walter megbánja még azt a pillanatot, amikor az első fazekat felrakta a tűzre. Talán az a legbiztosabb, hogy a legvégső főzetben az ő maradék embersége párologhat el az ég felé. És akkor még szerencsésen jelöltük ki a lehetséges irányt.

Tom Kane

Honnan csúszik?

Végre egy nettó politikus, mi? Chicago polgármesterének nincs sok hátra, eltitkolt betegsége miatt már csak kis ideig uralkodhat – de addig még megmutatja, hogy mire képes az igazi hatalom. Ha valaki azt hitte, hogy a gengszterek az igazi gengszterek (már ha vannak még ilyenek) hát a Boss epizódjaiból megtudhatja, hogy dehogy.

Miért visz magával?

Kesley Kramer, aki éveken át nevetette Amerikát Dr. Fraiserként, most megmutatja, mi az a kénköves ménkű. Velejéig romlott, kőkemény figurája egészen elképesztő csúcsteljesítmény. Azért nézed, mert félni jó.

Sírás lesz a vége?

Na, nála nem biztos. Azt a kis időt még biztosan kihasználja – és ez évadokban mérve eltarthat még jó ideig. Mindenesetre reméljük, hogy egyébként is túlképzett valós kollégái nem tőle vesznek további tippeket.

tom-kane

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Péterfy Bori filmek a Daazón
Következő cikk Tótiszfaktum

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .