Tony Scott emlékére


Tony ScottVasárnap délután a 68 éves Tony Scott leugrott a San Pedro mellett található Vincent Thomas hídról és meghalt. Az öngyilkossághoz nem fér kétség, a holttestet a rendőrség azonosította, a rendező irodájában pedig búcsúlevelet is találtak. Egyelőre nem tudni, mi volt az oka tettének. Scott az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb akciófilm-rendezője volt, ő indította el Tom Cruise karrierjét a Top Gunnal, filmre vitte Quentin Tarantino első forgatókönyvét, a Tiszta románcot, elkészítette A Beverli Hills-i zsaru 2.-t, valamint a Bruce Willis feledhetetlen jelenteivel teletűzdelt Az utolsó cserkészt is – hogy csak néhányat említsünk. A Brad Pitt és Robert Redford főszereplésével készült Kémjátszma c. filmet Budapesten forgatta. Az utóbbi években rendre Denzel Washingtonnak adta filmjei főszerepét.

A hollywoodi hírességek egyelőre kevesen nyilatkoztak, így testvére, a szintén rendező Ridley Scott (Prometheus, Gladiátor) sem adott még ki nyilatkozatot. Aki mégis üzent pár szót, azok is a twitteren tették ezt:

Tiszta románc. A jelenet Christopher Walken és Dennis Hopper között valódi klasszikus. R.I.P. Tony Scott“- írta Michael Moore;

Nincsenek többé Tony Scott-filmek. Ez tragédia“-jelent meg Ron Howard oldalán;

míg Robert Rodriguez az alábbiakat írta twittelte ki: “A fenébe is. Jó volt ismerni téged, haver. Köszönet az inspirációért, a tanácsokért, a bátorításért és hogy évtizedeken át szórakoztattál minket.

A hetedik sor közepe tagjai is emlékeznek a nagyszerű rendezőre, mindannyian kiválasztottuk kedvencünket tőle:

Sajen kedvence: Tiszta románc

Nem Tarantino rendezte, de mondjon bármit, ezt ő sem tudta volna jobban megcsinálni. Hans Zimmer játékosan érzelmes kísérőzenéje; Brad Pitt a macimézzel; randi a moziban; Patricia elintézi Gandolfinit; Walken és Hopper nagyjelenete – és persze a végén a nagy, lőporos-kiabálós finálé. Majdnem hibátlan. Illetve ma már teljesen az.

Cheese kedvence: A tűzben edzett férfi

Mexikóban a gyerekrablás Mekkájában, jobban teszed, ha Denzel Washingtont fogadod fel testőrnek! Acélosan kemény, öngyilkos ballada, a cukin pityergő Dakota Fanninggel, agyonszűrőzött képtenger,de itt az kell! Ha teheted, csak Lisa Gerrard hangjára haldokolj! Nézőríkató, jól kippatogtatott minőségi popcorn.

Zsolt kedvence: Top Gun

Akciójelenetekkel engem nem lehet megvenni, teljesen be vagyok oltva ellenük, viszont a Top Gun gyerekkorom egyik nagy filmélménye. Mert benne volt az a ’80-as évekbeli kúlság, ami ma már megmosolyogtató, de mégis imádom visszanézni, mert ott, abban a közegben teljesen ül. Azt hiszem, innen lestem el, hogyan is kell csábítóan nézni egy nőre (mondjuk egyszer se jött be), mert itt még Tom Cruise igenis mindenkinek kedvence volt. Továbbra is életem egy nagy álma, hogy egyszer lenyomom karaoke-n a Take My Breath Away-t.

Mr. Scott Pilgrim kedvence: Az utolsó cserkész

Tony Scott szerencsés ember volt, mert generációja legnagyobb forgatókönyvírói közül több szkriptjéből is dolgozhatott, például Quentin Tarantinoéból (Tiszta románc) és Shane Blackéből (Az utolsó cserkész). Mindkettő kifejezetten erős, jól felismerhető kézjeggyel rendelkező író, ennek ellenére Scott volt annyira karakteres rendező, hogy a filmek mégis “tonyscottosak” maradjanak, és tudott is mit kezdeni az alapanyaggal, nem hagyta, hogy az maga alá gyűrje, mint sok más rendezőt, aki egy erős forgatókönyvhöz nem tudnak mit hozzátenni, Tony Scott tudott. Hopper szicíliai elmélete, Az utolsó cserkész nyitánya, vagy amikor Bruce Willis “ha még egyszer hozzámérsz, meghalsz” jelenete a filmtörténelem ikonikus momentumai, és ez Scottnak is köszönhető, aki kellően tökös filmeket csinált ebből a két kifejezetten tökös alapanyagból. Az utolsó cserkész ugyanis a valaha volt egyik legcoolabb filmje. Volt stílusa az öregnek, az kétségtelen, nyugodjon békében!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Egy forgatásig tart a „szerelem”
Következő cikk Artmozik éjszakája - Nyerj belépőt!

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .