A Bourne-kiskáté


Jeremy-Renner-The-Bourne-Legacy

Megjött A Bourne hagyaték, amit nem Robert Ludlum írt, hanem Eric Van Lustbader, illetve ő sem, mert tőle is csak a cím származik. Továbbá se Greengrass, se Damon.

– Engem nem érdekel olyan Bourne-film, amelyikben nem is a Matt Damon szerepel.

– Tényleg? Ennyire értesz hozzá? Gondolom, fogalmad sincs, hogy mikor apád még VHS-lejátszóról álmodott, Richard Chamberlain már Jason Borune-ként ugrált egy mini-sorozatban és a te Damonod tulajdonképp az ő helyébe ült bele évtizedekkel később. Igen, ez a Chambarlain volt Ralph atya a Tövismadarakból, de volt Monte Cristo grófja, meg Sógun is. Aztán coming outolt – before it was cool.

– De mért nem vállalta már a negyedik részt?

– Elsőként a rendező Paul Greengrass vette a kalapját, pedig az előkészületekben még részt vett. Volt, hogy prequelt emlegettek, volt hogy folytatást. Erre a csóka egyszer csak megunta a mismásoltást, nélküle pedig Damon sem vállalta.

– De Robert Ludlum nem is írt negyedik részt.

– Ő nem, de Eric Van Lustbader írt, nem csak negyediket, de már tizediket is!

– Láttam azt a könyvet, de mintha Ludlum neve szerepelt volna rajta.

– Persze, mert ugyanúgy az ő karaktere, ahogy James Bond Ian Flemingé, az ő neve is ott lesz a cím felett amíg a világ világ. Meg aztán jobban is cseng a neve, mint a Lustbaderé.

– Miről szól A Bourne hagyaték?

– A könyvben még – most figyelj – Bourne épp Budapestre szökik magyar barátaihoz. A filmnek azonban semmi köze a regényhez, csak a címét vette át, valójában nem is Bourne a főhőse, hiszen a főszereplő távoztával lecserélték magát a karaktert is. Így amikor bejött a képbe Jeremy Renner, neki már egy vadi új hőst kellett megformáznia, aki Jason Bourne-hoz hasonlóan a titkos kémprogram tagja, majd célpontja, de amúgy semmi közük egymáshoz. Karon fogja Rachel Weiszt és menekülnek, meg kell találnia valami gyógyszert, amit ha nem kap meg, összeomlik, mint a gazdaságunk.

Jeremy-Renner-The-Bourne-Legacy

– És mért pont ez a Tony Gilroy lett a rendező?

– Kéznél volt, mind a három előző résznek ő írta többedmagával a forgatókönyvét, de rendezőnek sem utolsó, a Michael Claytonért Oscarra is jelölték.

– Ez tehét egy reboot?

– Egyáltalán nem, egy új epizód, de nem kezdenek semmit elölről. Az igaz, hogy a film ideje megegyezik a Damon-féle utolsó rész, A Bourne-ultimátum idejével, néha utalnak is rá, hogy “Bourne visszatért” meg ilyesmi.

– Még valami. Nem kötőjellel kéne írni azt, hogy A Bourne-hagyaték?

– De.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Havanna, szeretlek! - Péntek
Következő cikk Havanna, szeretlek! - Szombat

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .