Olasz filmesek Budapestről


Busa Pista

A PLACCC Fesztiválon szeptember 26. és 29. között egy alkalmi szabadtéri moziban mutatják be az olasz ZimmerFrei kollektíva Temporary 8th című audiovizuális városportréját, amelyben VIII. kerületi lakosok, egy hajléktalan idegenvezető, sőt MC Busa Pista és Jammal is feltűnik.

Busa Pista

A PLACCC Fesztivál felkérésére idén nyáron három hétig Budapesten forgatta rendhagyó filmjét az olasz ZimmerFrei kollektíva két tagja. Anna de Manincor és Massimo Carozzi a valós és az elképzelt városi környezetet vizsgálta. Az olasz művészek arra keresték a választ, hogyan hat a folytonos változás az emberekre, milyen nyomokat hagynak a városon az életük során, illetve miként hat egymásra az ideiglenesség és az állandóság. A művészek a forgatás során közterületeket, üresen álló, elhagyott épületeket és építési területeket is felkerestek, valamint igyekeztek feltérképezni a már vagy még nem létező helyeket is.

Az előzetes helyszínbejárás után az olasz kollektíva főként a 8. kerületben találta meg azt az inspirációt, amit keresett. A filmben láthatjuk a Práter-Szigony -Tömő- Gyulai Pál utca környékét, a Corvin negyedet, a Grundot, Blaha Lujza, a Mátyás és a Teleki tér forgatagát, közösségi kerteket, valamint a pályaudvar, a kínai piac és a temető környékét is. A filmesek felkerestek néhány – ahogyan ők nevezték – kísértetjárta helyet is a fővárosban, például a Duna-parton álló CET Kulturális Központot vagy a Tüske Csarnokot. A kerékpáros forgatásokon idegenvezetőjük Vidovszky Emma projektkoordinátor, Szemerey Samu és Erdős Zoltán urbanisták, valamint egy Teleki téri hajléktalan férfi volt. Mivel a helyszínspecifikus városportré minden esetben a helyi lakosokkal közösen készül, az olasz művészek személyes interjúkat is készítettek. Az ismeretlen arcok között azonban a hazai könnyűzenei élet két jól ismert figurája is felbukkan, akik szintén erősen kötődnek a 8. kerülethez. Egyikük az Irie Maffia tagja, MC Busa Pista, míg a másik Fekete János Jammal beatbox előadó, a Csillag születik egykori versenyzője, aki a Belmondo együttessel zenél.

A Temporary 8th című film szinte dokumentumfilmes pontossággal dolgozza fel a környék történetét és kontextusát, ugyanakkor az alkotást rengeteg személyességgel itatták át a művészek. A tényeket a saját budapesti élményeiken, művészi látásmódjukon és a filmben megszólaló helyi lakosok tapasztalatain szűrték át. A végeredmény egy szubjektív, álomszerű film, amely megragadja a hely szellemét és hangulatát. A ZimmerFrei kollektíva ezért tartja fontosnak, hogy az elkészült filmet az inspirációt és alapanyagot nyújtó helyszínen mutassa be. Az alkotást éppen ezért a PLACCC Fesztiválon szeptember 26. és 29. között este 7 órától az egyik forgatási helyszínen, a Leonardo Kert nevű közösségi kertben, a palánták mellett kialakított alkalmi szabadtéri moziban láthatják az érdeklődők. Eső esetén a vetítéseket fedett helyen, a közeli A Grund nevű szórakozóhelyen tartják meg. Erről az időjárás függvényében mindennap délután döntenek a szervezők és a művészek, ezért érdemes figyelni a PLACCC Fesztivál honlapját és Facebook oldalát.

8 ker.

Részletek:
www.placcc.hu
www.facebook.com/placccfesztival

Információk:

ZimmerFrei (IT): Temporary 8th
audiovizuális város-portré

Időpont: 2012. szeptember 26-29. 19.00
Helyszín: Leonardo Kert, 1082 Budapest, Tömő utca 14.
Esőhelyszín: A Grund, 1082 Budapest, Nagytemplom utca 30.
Az időjárás függvényében délután 5 óráig döntenek a vetítés helyszínéről a szervezők és a művészek, amit a www.placcc.hu honlapon és a www.facebook.com/placccfesztival oldalon tesznek közzé.
Magyarul és angolul, angol és magyar felirattal
Jegyár: nyugágyjegy: 800 Ft, padjegy: 600 Ft
Meleg ruházat javasolt.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Szeptember legérdekesebb lemezmegjelenései - 2. rész
Következő cikk A Hobbit már a mozik előtt

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .