November 7. az Átriumban


Átrium Film-Színház

Átrium Film-Színház

Mikrokino és a VJ Centrum Budapest szervezésében “A vendég, aki benézett és 46 évig maradt” címmel tart egész napos programot az Átrium Film-Színház (Budapest, Margit körút 55.)

A műsor gerincét filmvetítések képezik, köztük archív híradós és propaganda-felvételek, szovjet klasszikusok, valamint egy mai, hollywoodi minőségű orosz sci-fi. A vetítéseket beszélgetések kísérik, amelyek során szakértők igyekeznek megismertetni a jelenlévőkkel a kort, amikor kötelező volt megünnepelni a szocialista forradalmat. Mindeközben a filmszínház kávézójában videoinstallációk, super 8-as és animációs filmek, valamint egyéb szocialista dizájnelemek tarkítják a teret, a vendégek pedig a retro-büfé kínálatával ismerkedhetnek – a vodka, a traubi és a zsíroskenyér kovászos uborkával garantált. Este DJ-zéssel zárul a nap.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/498910420129727/

Ajánló videó:
http://youtu.be/QzglUsnnZfA

Tervezett program:

14.00 – Híradók, dokumentumfilmek a szocializmusból, orosz és magyar nyelven.

Mai szemmel már mérhetetlenül átlátszónak látjuk azokat a propagandafilmeket, amelyek a szocializmus küszöbön álló hódításáról, a nyugati kapitalizmus végnapjairól, a rendszer és a vezér imádatáról szólnak. Pedig a film műfaja tényleg ijesztő hatással bírt a tömegekre.

16.00 – Szállnak a darvak (r.: Mihail Kalatazov), orosz nyelv, magyar felirattal.

Kalatazov legismertebb munkája, amely első szovjet filmként elnyerte a Cannes-i Arany Pálmát. A Sztálin utáni olvadás egyik első megnyilvánulása, hogy egy háborús film szólhatott emberi esendőségről, szerelemről, az addig látott egydimenziós hősök helyett.

18.00 – Ember a felvevőgéppel (r.: Dziga Vertov), némafilm, élőzenei kisérettel.

Vertov avantgárd dokumentumfilmje Kijev, Moszkva és Odessza egy napját ábrázolja a hajnali ébredéstől késő éjig, hőse azonban maga a felvevőgép. Keretes, önreflektív alkotás, amelyben elemi erővel jelenik meg a filmkészítés öröme, a modernitásba, a tudományba vetett hit. A némafilm vetítését élő zongorakíséret teszi teljessé!

20.00 – Lakott sziget / Inhabited Island (r.: Fjodor Bondarcsuk), orosz nyelv, magyar felirattal.

Arkagyij és Borisz Sztrugackij (ők írták a Tarkovszkij-által feldolgozott Sztalkert is) monumentális sci-fi-regényéből forgatott 36 millió dolláros büdzséjű szuperprodukció, amely a vizuális trükkök mellett filozófiai-társadalomkritikai kérdéseket is felvet. Ha valaki még mindig lesajnálva beszél a kortárs orosz filmről, a Lakott szigetláttán bizonyosan revideálja véleményét.

A vetítések után beszélgetés a filmekről (szervezés alatt).

22.30 – DJ Kanada Káosz

Az egyik legeredetibb lemezlovas a hazai undergroundban, szégyentelen diszkót, lüktető funkot éppúgy kever, mint szélsebes szvingeket vagy a hetvenes évek nagyjait. A lényeg: tánc legyen és mulatság.

A támogatói jegyek árai: csoportos 500, egy filmre 800, egész napra 1500 Ft.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Rendezte: Hollywood
Következő cikk Skypefall

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .