7 szokatlan karácsonyi film


life of brian

Unod már az Igazából szerelmet, és a Reszkessetek betörőket is morogva nézed már, mondván egy Scorsese filmben Joe Pesci az első félórában szétveri annak az idegesítő hülyegyereknek, Kevinnek az arcát? Eleged van már a karácsonyi dalokból, a giccsből, meg a cukorból? Akkor ajánlunk innen a Hetedik Sorból 7 olyan filmet, amit a TV valószínűleg nem ad az ünnepek alatt, pedig kellene, és magadtól te sem feltétlenül raknád be a lejátszódba Karácsonykor. Pedig kellene.

Brian élete

A film: Ugye ti sem gondoltátok komolyan, hogy csak Jézus született Karácsony éjszakáján Bethlehemben? Volt egy másik fickó is, Brian. A napkeleti bölcsek hozzá is mennek először tévedésből, később pedig népszerű próféta is lesz, rengeteg követővel, meg efélékkel, még ha ő ezt nem is feltétlenül akarja.

Miért pont Karácsonykor? A Monty Python klasszikusát igazából bármikor elő lehet venni különösebb apropó nélkül, de hát Karácsonykor főleg. Ha már elegünk van a sok Jézus élete adaptációból a közszolgálati csatornákon, akkor az abszurd humor kiváló ellenszer.

Eastern Promises

A film: Egy ápolónő egy halott prostituáltba fut, a kiléte pedig olyannyira felkelti az érdeklődését, hogy mindent elkövet, hogy kiderítse az igazat a lányról, illetve a halálának miértjéről. Közben össze is akad a bajsza a kelet-európai maffia legdurvább alakjaival, akik mindent megtesznek, hogy megakadályozzák.

Miért pont Karácsonykor? Mert hát látni kell, milyen az, amikor Cronenberg karácsonyi mozit rendez. Jó, igazából ez egy maffiafilm, viszont Karácsony idején játszódik, és Viggo Mortensen zseniális alakítását látni kell. Azon túl Cronenberg egyik legjobb „újkori” filmje. Egyszerre nyers és kimért dráma, ami képes gyomron vágni, szóval csak óvatosan a túl sok bejglivel!

Black Christmas

A film: Közeleg a karácsonyi szünet, azonban egy kollégium lánylakóit egy rejtélyes alak kezdi el zaklatni először csak telefonon, majd úgy dönt, karácsonyi üdvözletét személyesen is átadja, némi szúró-vágó szerszámmal felszerelkezve. Kevésbé ismert, de kultikus kanadai slasher.

Miért pont Karácsonykor? Mert hát ki mondta, hogy Karácsonykor nem lehet rettegni? Tinik lemészárlását nézni mindig szórakoztató, de Karácsonykor aztán főleg. Pláne ha már tele a tökünk a Télapuhoz hasonló cukiskodó szarokkal.

Die Hard 1-2

A film: A franchise röviden leírható annyival, hogy felelőtlen, ostoba – vagy csak szimplán szuicid – terroristák felidegesítik John McClane-t, pedig hát tudhatnák, hogy nem fasza vele kikezdeni. Az első kettő részben ráadásul még a feleségét is elrabolják, méghozzá éppen Karácsonykor, ami nyilvánvaló ostobaság, de hát ugye ezek a terroristák semmiből nem tanulnak, Liam Neeson családját is elrabolták már kétszer…

Miért pont Karácsonykor? Mert ha Karácsony, akkor Bruce Willis véres nőverő atlétában pisztollyal a kezében. Most gondoljunk bele, mekkora szerencse, hogy minden idők egyik legjobb akciófilmje pont Karácsonykor játszódik, így állandó programot biztosítva az ünnephez! Mi több, a folyatás is, ami bár nem szárnyalja felül az első részt, de nem is marad igazán el attól, meg az első rész olyan szintű alapvetés, amit nem is igazán lehet felülszárnyalni.

Szörnyecskék

A film: Billy kap egy új, ismeretlen eredetű kis szőrmók háziállatot, akit el is nevez Gizmonak. Három szabály kell betartania: ne érje nedvesség, éles fény, és főleg ne etesse éjfél után. Persze ha betartaná, marha unalmas lenne a film. Szóval megszegi, amire Gizmo szaporodni kezd, az utódia viszont éjfél után gonosz, vérengző szörnyecskékké válnak, akik lerohanják a várost.

Miért pont Karácsonykor? Kis szőrös, vérengző, gonosz szörnyecskék rohanják le Karácsony éjszakáján a várost, miért ne pont Karácsonykor?! Joe Dante klasszikusa egyszerre beteg és perverz módon vicces is, amit Corman szelleme már nem olyan erőteljesen, de még mindig körbeleng. Ezen túl az egyik leghangulatosabb karácsonyi mozi, amennyiben a karácsonyi hangulat számodra nem a száncsengőszáncsengő. Ez nagyban köszönhető a zseniális filmzenének is, Dante tehetségén túl.

Lethal Weapon

A film: Roger Murtaugh ötvenes fekete nyomozó, akinek mindene a családja, nem igazán szereti az izgalmat, és alig várja már a nyugdíjas éveit. Martin Riggs teljes ellentéte, fiatal, fehér, és már-már hajszolja az életveszélyes helyzeteket, mivel felesége 11 éve meghalt egy autóbalesetben, az öngyilkosságra pedig képtelen, ugyanakkor élni sem igazán szeretne. Aztán amikor közösen kell megoldjanak egy ügyet, kiderül, hogy a látszólag össze nem illő páros mégis csak prímán funkcionál együtt.

Miért pont Karácsonykor? Egyrészt mert Karácsonykor játszódik, másrészt meg Shane Black ezzel a filmmel megteremtett egy új szubzsánert az akciófilmeken belül, az úgynevezett „buddy cop movie” (haver zsaru film) alműfajt, aminek koronázatlan királya is lett. A Halálos fegyver ráadásul az egyik legjobb is kategóriájában, kiváló dramaturgiával, karakterekkel, és Shane Black-esen tökös, csípős, szellemes párbeszédekkel, olyanokkal, amiket senki más nem tud úgy írni, ahogy ő.

Kiss Kiss Bang Bang

A film: Harry egy kisstílű tolvaj, aki egy szerethető lúzer. Egy félresikerült rablás folyományaként megkapja egy krimi főszerepét, a szerepre való felkészülés jegyében pedig nyomozó leckéket vesz egy macsó, Meleg Perry becenévre hallgató detektívtől. Utálják egymást az első pillanattól, aztán amikor előkerül pár hulla, és egy igazi bűnügy kellős közepébe csöppennek, kiderül, hogy kettejük párosa nem csak szórakoztató, de kifejezetten ütős is.

Miért pont Karácsonykor? Férfiaknak Michelle Monaghan Mikulás-sapkás és miniruhás látványa miatt, nőknek pedig Robert Downey Jr. sármja miatt. Shane Black nem csak megteremtette a „buddy cop movie”-t, de azt csúcsra is járatta az első alkalommal, amikor lehetőséget kapott, hogy meg is rendezze azt, amit megírt. Méltatlanul alulértékelt és alulreprezentált film, ami tulajdonképpen feltámasztotta Downey Jr. karrierjét. Zseniális párbeszédek, lendületes akciók, és kiváló humor, olykor metapoénokkal is meghintve, hisz főszereplőnk nem egyszer kiszól a nézőknek is a film folyamán. Minden idők egyik legjobb filmje, szóval nem csak Karácsonykor, az év bármelyik napján be lehet tenni a lejátszóba.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hetedik sor közepe és az 5000 like
Következő cikk A 2012-es mozis esztendő képekben

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .