Csak nézünk, mint UZI a moziban


uzi 1A ’70-es és ’80-as években az UZI a korhatáros filmek ugyanolyan kötelező kellékévé vált, mint Sylvia Kristel mellei.

UZI does it – szokták mondani és valóban, nincs olyan vita, aminek ne lehetne vele végérvényesen véget vetni. Felbukkan filmekben, sorozatokban a főhős nemére, vallására, bőrszínére, nemzetiségére való tekintet nélkül.

A sebhelyesarcúban Al Pacino és a stand up comedy-t filmezésre lecserélő (majd vissza) Angel Salazar használja előszeretettel. Schwarzenegger, aki a Mozart kugel után a sógorék legsikeresebb exportcikke a Commandóban és a Terminátorban is képes akár egyetlen lövéssel több embert leteríteni e páratlan fegyverrel. Ugyanezt teszi kortársa, a Hídember – vagy ha úgy jobban tetszik, Texas legismertebb kopója – a Delta Force-ban és még sok más filmjében.

Ne feledkezzünk meg a Robotzsaruról sem. Murphyt még Vizoviczki Lászlónak sem sikerült megkörnyékeznie, hiszen egy robotnak nem kenőpénz kell, hanem kenőolaj. A Halálos fegyver filmek fek…nég…afro-amerikai főszereplője, Kesztyűs Dániel már az első részben nyugdíjba készül, de csak a negyedikben sikerül neki. Társa Mel Gibson – akiről előbb fognak alkoholterméket elnevezni, mint gitárt – szintén ezt használja az Air Americában. A New York királyaiban a később Morpheus néven ismert veszélyes bűnöző, Laurence Fishburne ragadja magához, míg a Jack Ryan franchise rosszfiúja, a legírebb ír, Sean Bean a Hazafias játékokban villantja elő.
Maradandót alkotott az Összeomlásban Michael Douglas, aki az irodai munkát cserélte le utcai lövöldözésre a ki a szabadba-mozgalom keretében. Fegyverünk állandó szereplője a Die Hard-filmeknek is, ezért nem lepődnék meg, ha a nálunk forgatott ötödik részben is feltűnne, szigorúan a TEK ajánlásával. Mivel a gorillahúst a TV Shoptól rendelhető Shogun kés is nehezen viszi, a Kongóban is viszont láthatjuk kedvencünket. Az Ál/arcban a táncoslábú Jumbo kapitány, John Travolta ad vele nyomatékot szavainak, de láthatjuk a Roninban is, valamint ezt használják az izraeli kommandósok a Münchenben, miközben a Népstadion főpénztárát próbálják megkerülni. A fegyver állandó szereplője a James Bond filmeknek is.

Ami a sorozatokat illeti, a filmet is megélt JAG-ben és Miami Vice-ban, valamint a Jogért, az Igazságért és az Antialkoholizmusért harcoló Knight Riderben, a Cobra 11-ben és a buktavári Sarah Connor krónikáiban is feltűnik.

Láthattuk még a Hotel Ruandában, a Tango és Cash-ben, a Leon a profiban, az Angyalban, a Resident Evilben és a Batman kezdődikben, a Barb Wire-ben, a Nagy Lebowskiban, a Függő játszmában, a Drakula 3000-ben, a Sárkány csókjában, a Predatorban, a Sin Cityben, az Én, a kémben, de a Beverly Hills-i zsaru és a Bad Boys több részére is leszerződött.  A Feláldozhatóak teljes szereplőgárdája ölt már vele együtt és külön-külön is.

Nem az a válogatós típus, ezt bizonyítja, hogy egyformán szerephez jut olyan mozikban, mint a Crank, a Taken és a SWAT vagy éppen a Johnny English és a Másnaposok 2.

Az UZI egyáltalán nem fél attól, hogy beskatulyázzák, a Cartoon Networkön már állandó helye van és szívesen szerepelne Disney filmekben is, azzal a feltétellel, hogy nem kell dalra fakadnia.

És most arra kérem a kedves olvasót, idézze fel magában a fenti filmek – vagy bármi más, amit kihagytam – lövöldözős jeleneteit. Megvan? Nos, az UZI tűzgyorsaságára jellemző, hogy az utolsó töltény kilövésekor koppan az első töltény hüvelye a földön.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Michael Cunningham: Otthon a világ végén - könyvkritika
Következő cikk A szürkemarha 365 árnyalata avagy kis magyar Gagman-style Közröhejtársaságunkból

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .