Az Utóélet előélete


FZ7B1273Kevesen mondhatják el magukról, hogy diplomamunkájukból film készül. Ehhez tehetségre, kitartásra, szorgalomra, türelemre, sok munkára és várakozásra van szükség, na meg egy jó ötletre.

A napokban ért véget Zomborácz Virág első játékfilmjének forgatása. Virág a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseként 2009-ben mutatta be diplomamunkáját egy nyilvános pitchen, ahol is Pusztai Ferenc producer, a KMH Film vezetője felfigyelt rá. Jelen cikk megírásához a vele készült kötetlen beszélgetés nyújtott nélkülözhetetlen segítséget.

A tehetséges fiatalokat felkaroló KMH Film műhelyéből került ki többek között Kocsis Ágnes diplomamunkája, a Friss levegő, a rendezőnő második nagyfilmje a Pál Adrienn, vagy Gigor Attila nemzetközi koprodukcióban készült elsőfilmje is, melyek mind itthon, mind a nemzetközi porondon nagy sikert arattak.

A producerre nagy hatással voltak Virág korábbi munkái, a Nyomtávváltás és A macska szerepe a francia irodalomban is, így nem volt akadálya a közös munkának.

A most forgatott Utóélet című film alapötlete személyes élményekből fakad, azonban a forgatókönyv finomítása során Virág fokozatosan próbált eltávolodni ezektől. 

FZ7B2504

A zárt, vidéki környezetben játszódó történet vezérmotívuma egy átlagosnak egyáltalán nem nevezhető apa-fiú kapcsolat. A lelkész apa úgy fogja össze a családot, mint abroncs a hordó dongáit, így hirtelen és váratlan halála után félő, hogy az szétesik. Bár apja halálával a folyton szorongó és kudarcra ítélt fiú megszabadul a megfelelési kényszer béklyójától, a család összetartása és vezetése még akkor is komoly kihívás elé állítja őt, ha történetesen Mózesnek hívják. Feladatát tovább nehezíti, hogy zsarnok apja szelleme ott kísért mindenhol. Hősünk egy spiritiszta segítségével indul a szellem felszabadítására és apja befejezetlen feladatait végrehajtva fokozatosan veszi át a dominanciát, majd testben és lélekben megerősödve már készen áll arra, hogy apja elismerését kivívja, ezáltal végleg megszabaduljon tőle.   Mindeközben a család többi tagja is próbál magára találni, így egy pillanatra sem maradunk cselekmény nélkül.

Virág és Gálffi László 0011

Az előzőek alapján a történet elsőre talán túl komolynak tűnik, de át- meg átszövi a humor, inkább egy nagyon ötletes és groteszk módon tálalt kísértethistóriáról beszélhetünk, amiben szerepet kap mind a mágia, mind a realizmus. A cselekmény helyszíne és időpontja a történet szempontjából lényegtelen, és pontosan nem is meghatározható: körülbelül a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején játszódik egy fiktív településen. A látványtervező Takács Lilla, illetve a jelmezekért felelős Zelenka Nóra tudatosan egy kortalan világ megteremtésére törekedtek, amelyben összemosódnak a közelmúlt és a jelen stílusjegyei.

A film főszereplője a fiatal és tehetséges Kristóf Marci, míg a lelkész apát Gálffi László alakítja. Feltűnik még a vásznon Csákányi Eszter, Anger Zsolt, Gyabronka József, Thúróczy Szabolcs, Kovács Zsolt, Petrik Andrea és Kocsis Gergely. A film operatőre a Magyar vándort és a Taxidermiát is jegyző Pohárnok Gergely.

utóélet

Virág a forgatókönyvet workshopokon csiszolta, majd producerével karöltve 2010. novemberében egy gyártás-előkészítési pályázatra nyújtották be, ahol a beérkezett mintegy ezer pályamű közül 2011. májusában Cannesban egy svéd filmtervvel megosztva elnyerték az Európai Unió Media programjának Talent Prize elnevezésű díját. Ebben az elismerésben először részesült magyar alkotó. Az ünnepélyes díjátadón a hazai döntéshozók is képviseltették magukat. Az elnyert összeg már elegendőnek bizonyult az előkészítési munkálatokra és a pilot elkészítésére. Újabb pályázatokkal a Magyar Nemzeti Filmalap összesen 190 millió forintos támogatásához is sikerült hozzájutni, így ezzel az összeggel és a szponzorok támogatásával már megvolt a film teljes költségvetése. A Dél-Dunántúli Filmalap a helyi önkormányzattal és iparkamarával közreműködve helyszíneket és szolgáltatásokat ingyen biztosította a produkció részére, a februárban és márciusban zajló forgatás helyszínéül Pécs, Siklós és Baksa, valamint Dunakeszi és a fővárosi Jahn Ferenc Kórház szolgált.

FZ7B7046

A filmet 2014. első felében szeretnék bemutatni. Az eredeti történet, a tehetséges és fiatal alkotógárda a biztosíték arra, hogy egy friss és üde moziélményben lesz részünk, melyben a szereplők sokféleségének köszönhetően a készítők reményei szerint minden korosztály megtalálja majd a számításait.

Anger Zsolt

Fotó:  KMH Film
Forgalmazó: Vertigo Média

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Egy pikoló animáció – Gulp
Következő cikk Tango Libre videokritika 7sorTV #01

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .