Szomjúság – Ahogy Te látod!


A Faludi Ferenc Akadémia XVII. nemzetközi amatőrfilmszemléje és fotópályázata 2013. november 15-16., Uránia Nemzeti Filmszínház. Nevezési határidő: 2013. október 11.

Szomjusag plakat 17 Faludi4 200017. alkalommal rendezzük meg nemzetközi tematikus amatőrfilmszemlénket, valamint 5. alkalommal fotópályázatunkat. Aktuális hívószavunk a SZOMJÚSÁG. Célunk, hogy fiatal amatőr filmeseket, illetve fotósokat kreatív gondolkodásra és műalkotások létrehozására ösztönözzünk.

Filmszemlénkre évente átlagban 120 pályázat érkezik nagyrészt Magyarországról, de évről évre egyre több határon túli alkotást is neveznek a fesztiválra. A versenyfilmeket a szemle alatt nyilvános vetítések keretében mutatjuk be, ahol a zsűri az alkotók és nézők jelenlétében vizsgálja az alkotásokat. Seregszemlénk házigazdája 2005 óta az Uránia Nemzeti Filmszínház.

A zsűribe évről-évre a filmes szakma aktív tagjait hívjuk (a korábbi években nálunk zsűrizett többek között Buglya Sándor, Hajdu Szabolcs, Pálfi György filmrendező, Nagy András operatőr, Gelencsér Gábor filmesztéta). Zsűrielnökként minden évben széles körben elismert filmes szaktekintélyt látunk vendégül, így Jim McDonnell a SIGNIS képviseletében, Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező, illetve Jacek Petrycki, Kieślowski egykori operatőre is megtisztelt bennünket azzal, hogy igent mondott felkérésünkre. 2007-ben Francesco Casetti filmesztéta látogatott el szemlénkre. 2008 novemberében pedig Pupi Avati olasz filmrendező volt zsűrielnökünk.

A XVII. filmszemle és fotópályázat

A filmes mustrán szinte minden korosztály képviselteti magát, de elsősorban a 18-30 éves főiskolások, illetve egyetemisták, akiknek munkáit a zsűri különdíjjal támogatja.

Idei, 17. szemlénk zsűrielnökeként fesztiválunk látogatói Gerard Thomas Straub amerikai producer-rendező-íróval találkozhatnak. Straub a dokumentarizmus kiváló képviselőjeként lesz jelen, riportjaiban társadalmi problémákkal, földrészeket érintő katasztrófákkal foglalkozik. A zsűri további tagjai: Dér András rendező, Dyga Zsombor filmrendező, Lázár Kovács Ákos esztéta. A fotópályázat zsűrijét szintén elismert magyar fotóművészek alkotják, akik a filmes zsűrihez hasonlóan nyilvános értékelésen osztják meg tapasztalataikat a fiatal alkotókkal. A zsűri tagjai: Haris László és Móser Zoltán fotóművészek. A fotókiállításnak is a filmszemle helyszíne, az Uránia ad otthont a szemle ideje alatt, amely a filmes seregszemléhez hasonlóan ingyen látogatható.

Bővebben a film@faludiakademia.hu címen vagy a www.faludiakademia.hu weboldalon tájékozódhat.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Final Cut az egész világ (10.)
Következő cikk Trónok harca vs. Star Wars

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .