A nagymester


216244 the grandmaster movie review wong kar wai ip man film

A nagymester (Yi dai zong shi / The grandmaster), rendező: Kar Wai Wong, főszereplők: Tony Leung Chiu Way, Ziyi Zhang, Chen Chang, kínai-hongkongi életrajzi dráma, 123 perc, 2012 (12)

A közhiedelemmel ellentétben Bruce Lee a születésekor egyáltalán nem konyított kung-fuhoz, de ki volt az az ember, aki Chuck Norris méltó ellenfelévé tette? Ip Man életének feldolgozása hálás téma, A nagymester erre tesz kísérletet.

Életében Kína gyökeres változáson ment keresztül. Születésekor császárság, melyet 1911-ben polgári demokratikus forradalom söpör el és kikiáltják a köztársaságot. 1925-ben polgárháború tör ki, ami 1949-ig tart és a második világháború közben, a japán megszállás alatt sem szünetel. 1949-ben a nemzetközileg elismert Kuomintang párt Tajvan szigetére vonult vissza, a szárazföldön a kommunista Mao Ce-tung vezetésével megalakult a Kínai Népköztársaság. Sokan a korábban japán megszállás alatt álló, majd újból brit fennhatóság alá kerülő Hong Kongra menekültek. Másrészt Ip Man jómódú családból származott, így ideje nagy részét szenvedélyének, a kung-funak szentelhette. A minden szempontból megosztott országban rá hárult a feladat, hogy egyesítse a déli és észak stílust, azonban a háború miatt ezt nem tudta megvalósítani. A történelem sodrában családot alapított, miközben gyengéd szálak fűzték egy másik nőhöz, végül mindent és mindenkit elveszített.

A dróton rángatás Spejbl-lel és Hurvinyekkel kezdődött, de Wong Kar Wai emelte művészi szintre. Ip Mannak úton-útfélen számot kell adnia kung-fu tudásáról, miközben azt várjuk, mikor tűnik fel a vásznon Neo. A kínai történelem, a főhős élete és a harcművészet szimbiózisa ez kérem szépen, látványorgia, melyben minden képkockának és hangnak külön jelentése van. Egy gyönyörűen megfestett szimbolista, hősi eposz, melynek szereplői emberfeletti képességekkel bírnak, ugyanakkor esendőek. Legalább annyira kínai, mint amennyire univerzális. Aki hallott már két dakota férfit beszélgetni, az jól tudja, hogy bölcs mondások helyett Wakan Tanka létezése, az előző napi Tapa Wankayapi, a közelgő bölényvadászat és a p…a a fő téma. Valahogy így lehet a kínaiaknál is. De nem itt és nem most. Confucius és Lao-ce teljes életműve elhangzik, úgy jövünk ki a filmről, mint aki meg akarja váltani az egész világot. És közben azon jár az agyunk, hogy most akkor Ip Man vagy Wong Kar Wai a nagymester? Nagy taps.

http://youtu.be/wrwILa7Bzaw

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 6. Crosstalk Video Art Festival
Következő cikk YouTube-ösztöndíjat nyert a hetediksor.hu

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .